telefteanea

Breadcrumbs

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε η 6η και τελευταία συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Νήσου Τήνου για την περίοδο 2016-2017, το Σάββατο 1 Απριλίου στην αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, κατά την οποία μίλησε η κ. Φλώρα Κούκλη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Πιστοποιημένη Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός ή Προσανατολισμός ζωής;».

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για την ευλογία και την στήριξη της Σχολής Γονέων της ιεράς νήσου Τήνου, τη Διοίκηση του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού υπό την ευγενική χορηγία του οποίου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων, την ομιλήτρια κ. Κούκλη και την οργανώτρια κα Μπαξεβάνη.

Περίληψη

Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος ήταν και παραμένει ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι ένα από τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολεί όχι μόνο τους νέους και το οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και την κοινωνία μας πολύ περισσότερο σήμερα απ ότι παλαιότερα. Στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, οι μαθητές αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στην εξασφάλιση της πολυπόθητης θέσης σε ανώτατα κυρίως εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν αναπτύξει την ωριμότητα που απαιτείται για την επιλογή ενός επαγγέλματος. Έτσι λοιπόν οι μαθητές καταφεύγουν στο να ακολουθούν τις συστάσεις των γονιών τους ή του στενού περιβάλλοντός τους. Και εκεί συνήθως αρχίζουν τα προβλήματα αφού οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα παραμερίζονται και δίνεται περισσότερη σημασία στην υποτιθέμενη "επαγγελματική ασφάλεια".

Με τον όρο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» εννοούμε τη διαδικασία που στόχο έχει να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να γνωρίσει τον εαυτό του, να διερευνήσει τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του και να αξιοποιήσει τις ικανότητές του ώστε να πάρει τις καλύτερες γι αυτόν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός απευθύνεται σε όλους αυτούς που ανεξάρτητα από την ηλικία τους αναζητούν απαντήσεις σε επαγγελματικούς προβληματισμούς.

Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ειδικότερα, βοηθά τον μαθητή τόσο στην επιλογή της ομάδας προσανατολισμού (κατεύθυνσης) στο Λύκειο όσο και στη συνέχεια στην επιλογή της σχολής που θα καθορίσει και σε μεγάλο βαθμό το επάγγελμα που θα ακολουθήσει.

Με την βοήθεια έγκυρων ψυχομετρικών εργαλείων (tests) αλλά και μετά από συζητήσεις με τον επαγγελματικό σύμβουλο ο ενδιαφερόμενος αποκτά τελικά ολοκληρωμένη εικόνα για την προσωπικότητα του, τις κλίσεις του αλλά και για επαγγέλματα που του ταιριάζουν.

Τελικά, "εκεί όπου τα χαρίσματά σου συναντούν τις ανάγκες του κόσμου, βρίσκεται η αποστολή σου στη ζωή".

Αριστοτέλης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Φλώρα Κούκλη γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Deree College of Greece. Συνέχισε τις σπουδές τις λαμβάνοντας Πιστοποίηση στη Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιπλέον   Πιστοποίηση από την Computer Academy ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επί 12 χρόνια ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ως Ειδική σε θέματα Προσλήψεων, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει λάβει πιστοποίηση διεξαγωγής κέντρων ανάπτυξης (KPMG Consulting) και υλοποίησης ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού και μαθησιακών ικανοτήτων. Έχει επιμορφωθεί σε θέματα αξιολόγησης στελεχών, προσλήψεων, ανάπτυξης δεξιοτήτων και εκπαίδευσης στελεχών. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ψυχολογίας.

Τα τελευταία 9 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νάξο στον ιδιωτικό τομέα ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού αλλά και ως συνεργάτης σε φροντιστήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: BLUE STAR FERRIES

  • Τρίτη 22 Ιουνίου
    Ευσεβίου Σαμοσάτων, Ζήνωνος και Ζηνά μαρτύρων

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ