PDF

της κα. Αλεξάνδρας Φετουρή
Υπεύθυνη Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής της Ι.Μ. Σύρου

Τα νιάτα είναι η άνοιξη της ζωής. Είναι η ελπίδα μας και η προέκτασή μας, είναι το μέλλον μας.

Γύρω τους γυρίζουν πολλοί σαν τις μέλισσες, άλλοι καλοί και άλλοι κακοί. Προσπάθειά τους είναι να τα παιδαγωγήσουν ή να τα παγιδεύσουν. Συστήματα επί συστημάτων επινοούνται για την αποτελεσματικότητα της διαπαιδαγώγησής τους. Αλλοτε πετυχαίνουν και άλλοτε όχι, μόνο σκορπούν στις νεανικές ψυχές την καταστροφή.

Τα νιάτα είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα, θέλουν προσοχή πως θα σταθείς κοντά τους, και πως θα ποτίσεις, τις αγνές ψυχές τους, με νερό γάργαρο κα αγνό. Τα νιάτα θέλουν και επιθυμούν όλα να τα μάθουν και όλα να τα γευθούν ποιος όμως θα τους δώσει το σωστό;

Πολλοί έχουν φτάσει στο αδιέξοδο. Σήμερα μάλιστα, που η νεότητα ζει έντονα τα ρεύματα που την περικυκλώνουν, τα θέματά τους έχουν ξεφύγει από τους αρμοδίους.

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι φορείς της αγωγής της νεότητος περιορίζονται στην αντιμετώπιση μόνο των κοινωνικών θεμάτων της νεότητος δηλαδή μόνο πώς να πάρουν ένα πτυχίο.

Δεν έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν και στην ουσία τους που είναι ο υπαρξιακός και μεταφυσικός προβληματισμός τους, κανείς δεν προσπαθεί να ρίξει μια ματιά μέσα στα βάθη των τρυφερών ψυχών των νέων.

Κανείς βέβαια δεν υποτιμά την κοινωνική όψη των προβλημάτων των νέων είναι απαραίτητη γιατί σήμερα για την επαγγελματική αποκατάσταση χρειάζονται πολλά προσόντα αλλά αν δεν προσεγγιστούν τα νιάτα στην οντολογική τους διάσταση δε λύονται τα ουσιαστικά προβλήματά τους. Αν δεν έχουν γνωρίσει τι είναι εκείνο που θα τους δώσει επιτυχία, τι είναι εκείνο που πρέπει να ησυχάζει την αγωνία τους πως θα προχωρήσουν;

Μια τέτοια προσέγγιση την κάνει μόνο ο Χριστός. Αυτός είναι ο Δημιουργός, είναι ο Πλάστης και ξέρει τι θέλουν, τι θα ωφελούσε τα νιάτα.

Είναι ο μόνος που ξέρει πως να τα οδηγήσει να δουν την αλήθεια στην αγάπη που τους εκπέμπει και στην λευτεριά που μόνο αυτός ερχόμενος στον κόσμο ελευθέρωσε τους ανθρώπους και έδωσε φτερά ελεύθερα να σκέπτονται, ελεύθερα να ζουν. Αυτός και μόνο είναι η πηγή όλων των ιδανικών που έχουν ανάγκη τα νιάτα. Αυτός δίδαξε την πραγματική ελευθερία που τόσο έχουν ανάγκη τα νιάτα.

Μόνο ο Χριστός μπορεί και σηκώνει τα νιάτα από κάθε πτώση, από κάθε αποτυχία, από κάθε ναυάγιο, από κάθε απογοήτευση που τόσο εύκολα πέφτουν τα νιάτα. Αυτός και μόνο διαλύει την σύγχυση και το χάος που απλώνεται μπρος στα αθώα μάτια τους.
    
Ο Χριστός δίνει στα νιάτα αυτό για το οποίο είναι πλασμένα. Τη δύναμη, την αγάπη και τη λευτεριά.

Πολλοί οι σημερινοί προστάτες της νεότητος. Μετρημένοι όμως στα δάχτυλα οι αληθινοί.

Μόνο όσοι βάλουν τον Χριστό σαν πρότυπο, σαν αρχηγό μέσα στο σώμα τους.

Μόνο μέσα στην εκκλησία έχουν την δύναμη να χειραγωγηθούν αληθινά τα νιάτα.

Γονείς παιδαγωγοί και όλοι υπεύθυνοι της πολιτείας και όσοι νοιάζεστε για τους αυριανούς πολίτες αυτής της Χώρας, οδηγείστε τα νιάτα στον Χριστό για να τα σηκώσει ψηλά, να τα φτάσει μέχρι τον Ουρανό.

Μόνο ο Χριστός και τα νιάτα είναι ταιριαστά και αδελφωμένα.

Εμφανίσεις: 2767