“Εις την υπομονήν του Χριστού”

Minimata3Όταν σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνέστησε στους Έλληνες υπομονή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον έκριναν και τον κατέκριναν, υποστηρίζοντας ότι με αυτό το λόγο αποδέχεται και, τρόπον τινά, υιοθετεί την ζοφερή κατάσταση, που σαν μαύρο σύννεφο έχει επικαθήσει τα τελευταία χρόνια στη ζωή και την ψυχή μας, και συνιστά παθητική αποδοχή της...

Είναι και αυτή μια στάση... Νοιώθεται... Ιδίως, στη σημερινή εποχή, που όλα τρέχουν, όλα αλλάζουν, όλοι βιάζονται, όλοι τρέχουν κυνηγώντας τον ορίζοντα!

Και όμως! Περισσότερο Χριστιανοπρεπής, Εληνοπρεπής και αποτελεσματική σύσταση, συμβουλή και πρόταση ζωής απ` αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

“Σταγόνες ύδατος κοιλαίνουσι πέτρας”, έλεγαν οι πρόγονοί μας, αναφερόμενοι στη μεγάλη δύναμη της καρτερίας και της υπομονής.

Γιατί στη ζωή, όπως και στη φύση, τίποτα δεν σμβαίνει απότομα και αστραπιαία. Οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Κι` αν γίνονται, φέρουν μέσα τους τα σπέρματα της αποτυχίας, όπως  συνέβη στις μεγάλες επαναστάσεις, όπως στη Γαλλική, που ξέπεσε στην τρομοκρατία και κατέληξε στην ανασύσταση της μοναρχίας, και την Ρωσική, που εκφυλίστηκε σε μια ακραία μορφή δικτατορίας.

Ο Χριστιανισμός, από την άλλη, είναι σύμφυτος με την καρτερία και την υπομονή, που χαρακτήριζαν πρώτιστα τον Θεάνθρωπο Ιδρυτή του.

Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο, για να αλλάξει τον κόσμο, όχι σαν ορμητικός χείμαρρος, αλλά σαν ήρεμο και βαθύ ποτάμι, σαν απειροελάχιστος σπόρος σινάπεως, που σιγά-σιγά θα γίνει δέντρο να καλύψει τη γη...

Η υπομονή, που έδειξε ο Χριστός στις διάφορες καταστάσεις, προκλήσεις, προσβολές, αδικίες, εξευτελισμούς, συκοφαντίες, ακόμη και πάνω στο Σταυρό, δείχνει το μέτρο και το μεγαλείο της. 

Όλοι μας, άλλος λίγο, άλλος πολύ, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο, και σήμερα πολύ περισσότερο, βιώνουμε περιστάσεις στην καθημερινότητά μας, τόσο δύσκολες και οδυνηρές, που μας αποκαρδιώνουν, απειλούν να κάμψουν το θυμικό μας και να παραλύσουν τις δυνάμεις μας.

Εδώ είναι που χρειάζεται η υπομονή, όχι σαν νοοτροπία συμβιβασμού και παράδοσης, αλλά σαν εσωτερική δύναμη αντίστασης και αντοχής στα δεινά, που υπερβαίνουν τη θέληση και τις επιλογές μας.

Αλλά, ακόμα και στη δικαιολογημένη οργή μας, τη διάχυτη παντού ένταση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του φόβου επιβάλλεται να δείχνουμε την υπομονή του Χριστού. 

Μια υπομονή, που δεν ταυτίζεται με τη στωική αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, δεν έχει καμμία σχέση με παθητική αντιμετώπιση των γεγονότων, με παραίτηση από ευθύνες και δίκαια αιτήματα, αδιαφορία για κοινωνική δράση, αλλά, αντίθετα αποτελεί την κινητήρια δύναμη για δράση και αλλαγή.

Το μυστικό της είναι ότι μας δίνει τη δύναμη να μην υποταχθούμε στις βίαιες και ισοπεδωτικές της προσωπικότητάς μας καταστάσεις της ζωής, να μην παραδοθούμε στην απελπισία και την αδράνεια, αλλά να διατηρήσουμε την εσωτερική μας γαλήνη και την προσωπική μας αυτονομία.  

Μπορεί ο Χριστός να έχασε την υπομονή Του και να έδιωξε με το μαστίγιο από τον ναό εκείνους οι οποίοι τον είχαν κάνει “οίκον εμπορίου”, συγχρόνως, όμως, μας καλεί να μάθουμε από Αυτόν, ο οποίος είναι “πράος και ταπεινός τη καρδία” τη βαθιά εσωτερική υπομονή, ώστε να βρούμε την ειρήνη και την ισορροπία στις ψυχές μας, ακόμα και όταν άδικα μας καρφώνουν στο σταυρό.

Η Χριστιανική υπομονή δεν αποτελεί αδυναμία χαρακτήρος, αλλά προϋποθέτει δύναμη ψυχής, που μεταμορφώνει ακόμη και τις μεγαλύτερες θλίψεις και δοκιμασίες σε πολύτιμη εμπειρία. 

Η υπομονή, συνδυασμένη με την ήρεμη επιμονή οδηγεί τον άνθρωπο στην ωριμότητα, διαπλάθοντας το χαρακτήρα του, ενεργοποιώντας τις δυνατότητές του, καλλιεργώντας τις αρετές του, στηρίζοντάς τον στις θύελλες των καιρών.

Και στις μέρες μας κατ᾽ εξοχήν απαιτείται υπομονή!

Για να ξεπεράσουμε τα προσωπικά και συλλογικά μας αδιέξοδα και τις εγωιστικές αγκυλώσεις και να πετύχουμε την αλληλεγγύη και την ομοψυχία που έχει ανάγκη ο τόπος, χρειάζεται υπομονή.

Γιατί, ας μη ξεχνούμε ότι «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή”!

† O ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β'

(Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 25 ΙΑΝ 2014)


Εκτύπωση   Email