ΠΟΙΟΣ ΜΙΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ;

Στην Πολιτεία του Πλάτωνα αναφέρεται η άποψη ότι «ουδείς εκών δίκαιος», ότι, δηλαδή, κανείς δεν είναι με τη θέλησή του δίκαιος, αλλά  αναγκάζεται να γίνει ή να φαίνεται δίκαιος από το φόβο της αποκάλυψης και της τιμωρίας.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, όμως, δεν μπορεί ούτε να θεωρηθεί ούτε να είναι δίκαιος και ηθικός!

Αληθινά δίκαιος και ηθικός δεν είναι ο άνθρωπος που φοβάται ή δεν μπορεί να γίνει άδικος ή ανήθικος, αλλά αυτός που επιλέγει συνειδητά να είναι ηθικός και δίκαιος, ακόμα και αν είναι μόνος του, ακόμα κι` αν κανείς δεν πρόκειται να τον ελέγξει ή να τον δει!

Είναι και ζει αληθινά ελεύθερος και ευτυχής, γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν έχει για τίποτα να ντραπεί, δεν έχει λόγο από κανένα να κρυφτεί.

Η ζωή του διάφανη και καθαρή, γνήσια και αυθεντική!

Χωρίς φόβο, ζει στο φως, αγαπά το φως, γίνεται ο ίδιος φως....

Και πολύ περισσότερο φωτίζει, αν είναι Χριστιανός!

Χριστιανός, όμως, αληθινός, που ζει εν Χριστώ και κατά Χριστόν, όχι επειδή φοβάται την Κόλαση, αλλ` επειδή αγαπάει το Χριστό!

Όλοι διεκδικούμε τη νομιμότητα και την ηθικότητα, αλλά ταυτόχρονα φοβόμαστε τη διαφάνεια και κατασκευάζουμε προσωπικά δεδομένα για να μην ελεγχθούν τα έργα μας....

Ένας σωστός πολίτης, όμως, και αληθινός Χριστιανός πράττει και νόμιμα και ηθικά, επειδή  το θέλει αληθινά.

Η Εκκλησία είναι «πόλις επί όρους κειμένη», κατά τον Κυριακό λόγο, και η ζωή των αληθινών Χριστιανών είναι, πρέπει να είναι, διαφανής, φως πάνω στο λυχνοστάτη,  ώστε όλοι να βλέπουν τα έργα τους και να δοξάζουν τον Θεό!

Αλλ’ ο διαφανής άνθρωπος είναι και πνευματικά ελεύθερος και εξ ορισμού υπεύθυνος! Δεν θα θελήσει τις συνειδητές επιλογές και πράξεις του να κρύψει, αλλά και σε κάθε περίπτωση θα τις υπερασπίσει!

Οι πρώτοι Χριστιανοί, όταν καλούνταν να δηλώσουν το αντικείμενο της πίστης και της ελπίδας τους, δεν κρύβονταν πίσω από προσωπικά ή άλλα δεδομένα, αλλά βάδιζαν ακόμα και στο μαρτύριο με το «Χριστιανός ειμί» στα χείλη!

Στις προκλήσεις και τα αδιέξοδα των σημερινών, όντως χαλεπών, καιρών την απάντηση θα δώσουν και τη διέξοδο θα προσφέρουν μόνο όσοι έχουν συναίσθηση ότι ζουν υπό το βλέμμα του Θεοῦ!

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄
(Εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, 17.11.2012)


Εκτύπωση   Email