ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β' ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΕΞΕΔΡΑ ΤΗΣ "ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ"

Μοναστήρια, Εκκλησιές, Θεομητορικά Προσκυνήματα, μικρά Παρεκκλήσια στις βουνοπλαγιές και τις ακρογιαλιές, τιμούν το όνομά της και οι καμπάνες τους ηχούν από το πρωί χαρμόσυνα, για να καλέσουν όλους, μέσα στις ευωδιές της μυρτιάς και τις μυρωδιές της αύρας του Αιγαίου και του λιβανωτού, να την ευχαριστήσουμε για τα όσα πρόσφερε στο γένος των ανθρώπων, αλλά και να την δοξολογήσουμε και να την παρακαλέσουμε, γιατί τη χρειαζόμαστε συνοδοιπόρο και συναντιλήπτορα στη ζωή μας, ιδιαίτερα σήμερα, στις παρούσες τόσο δύσκολες διεθνείς οικονομικές συνθήκες και συγκυρίες.

"Άπιθι, τοίνυν, άπιθι συν ειρήνη και εξιλάσκου τόν Κύριον υπέρ του κοινού πλάσματος", λέγει σ` έναν ωραιότατο ύμνο σήμερα ο άγιος Ανδρέας, επίσκοπος Κρήτης. Πορεύου, μητέρα μας προς τον ουρανό! Πορεύου εν ειρήνη και παρακάλει τον Θεόν για το κοινό πλάσμα, για τον άνθρωπο. Γιατί, αν η Παναγία έσκυψε ευλαβικά την κεφαλή της και απεδέχθη τον ασπασμό του Αρχαγγέλου την ημέρα του Ευαγγελισμού και είπε με απλότητα "Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου", το έπραξε εξ ονόματος όλων μας, εξ ονόματος του ανθρωπίνου γένους, του πεπτωκότος, του αμαρτήσαντος. Και εδάνεισε τη σάρκα της και το αίμα της και έγινε ο τέλειος Θεός τέλειος άνθρωπος, για να επαναφέρει και πάλι τον άνθρωπο στον Παράδεισο. Αυτή είναι μεταξύ της άκτιστης φύσεως, που είναι ο Θεός, και της κτιστής φύσεως, που είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Γι` αυτό και είναι η ελπίδα μας και η απαντοχή μας! Γι` αυτό είναι και η πρέσβειρα όλων μας στο θρόνο της μεγαλωσύνης του Θεού.

Σήμερα, στο Κοντάκιο της εορτής, εψάλαμε ότι είναι "η εν προστασίαις αμετάθετος ελπίδα" και ότι είναι ακοίμητη η προσευχή της και ανύστακτη η μεριμνά της για τον κάθε άνθρωπο, και ιδιαίτερα για τον κάθε πληγωμένο και πονεμένο άνθρωπο.

Όλες αυτές τις ημέρες, κατά τις ιερές Ακολουθίες των Παρακλήσεων στον Πάνσεπτο και πανίερο Ναό της, χιλιάδες μάτια δακρυσμένα την έβλεπαν. Και το πιο συγκινητικό ήταν ότι τα πιο πολλά απ` αυτά ήταν μάτια νέων ανθρώπων, που σαν θάλασσες λαμπύριζαν μπροστά της και της ζητούσαν βοήθεια και ήθελαν μέσα στην απελπισία, τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για το αύριο, να ξέρουν πως εκείνη θα είναι δίπλα τους και δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει ποτέ!

Σ` αυτούς  τους νέους ανθρώπους ιδιαίτερα σήμερα απευθύνεται το μήνυμα της λαμπρής αυτής εορτής, γιατί πρέπει να ξέρουν τα παιδιά μας πως η Εκκλησία, που είναι η Παναγία, η Παναγία, που είναι η Εκκλησία, δεν πρόκειται ποτέ να τους εγκαταλείψει, αλλά θα είναι πάντοτε δίπλα τους, θ` ανοίγει απλόχερα την αγκαλιά της, για να σκεπάζει όλα τα παιδιά και να τους δίνει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα, να σηκώσουν το δικό τους προσωπικό σταυρό, μαζί με τους σταυρούς, που σηκώνουν σήμερα στις πλάτες τους οι πατεράδες και οι μανάδες τους.

Είναι αυτή η Παναγία μας, η γέφυρα η μετάγουσα από γης προς ουρανό τον άνθρωπο και η κλίμακα δια της οποίας κατέβη ο Θεός από τον ουρανό στη γη και σαρκώθηκε. Γι` αυτό και οι Πατέρες μας μάς δίδαξαν και σαν παρακαταθήκη μας άφησαν, Θεοτόκο να την ονομάζουμε, γιατί, όπως λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, σε αυτό το όνομα περικλείεται όλο το μυστήριο της Θείας Οικονομίας!

Αλλά, σήμερα, Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, εκπρόσωπε της Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού, τον οποίο και ευχαριστούμε, που αναγνωρίζει το μεγάλο και τιτάνιο έργο, που σήμερα η Εκκλησία προσφέρει σε ολόκληρη την Ελλάδα και υπερμαχεί και υπερθεματίζει των δικαίων του Εφημεριακού Κλήρου, ο οποίος σε ολόκληρη την ύπαιθρο δίνει ένα μεγάλο αγών αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας,

κύριοι Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας-Αιγαίου  και Εργασίας. κύριοι Υφυπουργοί Οικονομίας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενδοξώτατοι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ, Λιμενικού Σώματος και του Στόλου,  κύριε Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κύριε Δήμαρχε Τήνου, κύριε Δήμαρχε Ραφήνας, κύριοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί αδελφοί συμπρεσβύτεροι και διάκονοι, πληρώματα των ηρωικών πλοίων του ενδόξου Ναυτικού μας, που  καταστολίζετε από χθες το λιμάνι της Τήνου και αποδίδετε φόρο τιμής στην Παναγία μας και την πληγωμένη "ΕΛΛΗ", που κοιμάται στα νερά της, ευλογημένοι Χριστιανοί αδελφοί μου,

σήμερα για την Τήνο και την Ελλάδα δεν είναι μόνο θρησκευτική, αλλά και εθνική εορτή. Η "ΕΛΛΗ" αναδύεται από τον υγρό τάφο της, όχι πληγωμένη, αλλά δοξασμένη, και μαζί της οι ήρωες ναυτικοί που την συνόδευσαν εκεί στεφανωμένοι, για να της σιγοτραγουδούν πάντα τον Εθνικό Ύμνο και τα τραγούδια, που οι πατέρες μας έψαλλαν στα βουνά και τις θάλασσες της πατρίδας μας, κατά τους ένδοξους αγώνες της.

Σήμερα, η "ΕΛΛΗ" και οι πληγωμένοι ήρωες ναυτικοί της στέλνουν ένα μήνυμα στους φίλους και συμμάχους μας Ευρωπαίους, για να τους πουν: ναι, μπορεί να οφείλει η πατρίδα μας σε σας, όμως, εκτός από τα χάρτινα νομίσματα και τα κέρματα, που ηχούν στα θησαυροφυλάκιά σας, αυτή η Πατρίδα έχει πληρώσει έναν άλλο φόρο βαρύ, έχει πληρώσει φόρο αίματος σε όλους τους αγώνες του Έθνους και έγινε αυτή το ανάχωμα σε πολλούς εξ ανατολών επιδρομείς, για να είναι σήμερα η Δύση ένας πολιτισμένος κόσμος, και έστειλε από την ελληνική Μακεδονία, διά του Αποστόλου Παύλου, το μήνυμα του Χριστιανισμού στους Ευρωπαίους.

Ζητούν, λοιπόν, σήμερα από σας, φίλοι μας Ευρωπαίοι, να σκύψετε με αγάπη πάνω στην πατρίδα μας, και να δείτε και να αφουγκραστείτε την αγωνία των ηγητόρων της, του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και όλων των Μελών της Βουλής, που ψάχνουν λύσεις και αναζητούν προτάσεις,για ν` ανακουφίσουν αυτό το λαό από τα βάρη και τις δυστυχίες του. Και σας παρακαλούν αυτοί οι ένδοξοι ήρωες να μας αγκαλιάσετε με πολύ αγάπη και να αναγνωρίσετε κάτι: ότι οι Έλληνες μείναμε πάντοτε φρυκτωροί ακοίμητοι στις επάλξεις, για να στέλνουμε μηνύματα νίκης και θριάμβου στα μήκη και τα πλάτη της γης.

Αδελφοί μου, συνεορταστές, σήμερα η Παναγία θέλει κάτι να μας πει, και ας το κρατήσουμε μέσα στην ψυχή μας, σαν φυλακτό της σημερινής γιορτής και της εδώ παρουσίας μας. "Δεν θα σας εγκαταλείψω ποτέ", λέει σήμερα η Παναγία μας. "Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ την Ελλάδα!", "Δεν θα σας αφήσω να χαθείτε!", " Θα κάνω και πάλι το θαύμα μου", και τότε οι πληγές της ψυχής μας, όπως έγραψε ο Σολωμός, θα γλυκάνουν, γιατί θα έχει στάξει "άγιο μύρος", το μύρος της προσευχής  της και της προστασίας της!

Χρόνια Πολλά σε όλους και ευλογημένα!


Εκτύπωση   Email