«ΧΑΙΡΕΤΕ»!

Και από τότε, μέχρι σήμερα και έως της συντελείας του αιώνος, «Χαίρετε!» επαναλαμβάνει ο Νικητής της φθοράς και του θανάτου.

Προς όλους τους ανθρώπους, κάθε εποχής, κάθε τάξεως, κάθε ηλικίας, καθε φύλου και φυλής....

Προς ὀλους και προς τον καθένα μας χωριστά!

Χαίρετε, συνιστά στους νέους, που βλέπουν το παρόν με φόβο και το μέλλον με  ανασφάλεια...Που βλέπουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη και δημιουργική ζωή να βουλιάζουν στο πέλαγος της ανεργίας και της αποτυχίας..

Χαίρετε, προτρέπει τους ενήλικες, που τόσα προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης, ατομικά και οικογενειακά, αντιμετωπίζουν καθημερινά...

Χαίρετε, συμβουλεύει τους ηλικιωμένους, τους το βάρος των ετών και των ασθενειών φορτωμένους.

Χαίρετε, υπενθυμίζει στους άνεργους, τους πονεμένους, τους ασθενείς, τους απογοητευμένους, τους θλιμμένους, τους πρόσφυγες, τους ξενιτεμένους!

Χαίρετε, οι πενθούντες αγαπημένα σας πρόσωπα, διότι σήμερα θανάτου εορτάζουμε τη νέκρωση» και της αιώνιας ζωής την ἐναρξη!

Χαίρετε, απευθύνεται και σε μας τούτη την ολοφώτεινη νύχτα  ο Αναστημένος Θεάνθρωπος!

Ιδιαίτερα, σήμερα, που η διεθνής και εθνική οικονομική συγκυρία έχει στεγνώσει την ψυχή μας από κάθε χαρά και αισιοδοξία, ας ανοίξουμε τ’ αυτιά του σώματος και της ψυχής μας και ας απαντήσουμε θετικά στο προσκλητήριο αυτό της χαράς!

Μιας χαράς, που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σκιάσει, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει!

Όταν, όμως, περάσει η νύχτα της Ανάστασης, όταν τελειώσει η γιορτή,  αφήσουμε πίσω μας το φως και κατέβουμε στη γη, στην καθημερινότητα και την πεζή πραγματικότητα, θα τα βρούμε όλα ίδια...

Και τότε θ’ αρχίσουν οι αμφιβολίες... Η ψυχή μας ήπιε από τα λόγια της μεγάλης γιορτής, η λογική μας, όμως, απορεί, μήπως όλ’ αυτά δεν εἰναι παρά μια ψευδαίσθηση, μια όμορφη επινόηση, μια ανάπαυλα και μια ευκαιρία ξεκούρασης από τους μόχθους, κατά πὠς έλεγε και ο Περικλής...

Αλλ’ η ποιότητα της πίστης μας βρίσκεται ακριβώς στο σημείο αυτό, στη συνεχή αφομοίωση του μυστηρίου της αγάπης και εκφράζεται με την αντίστασή μας στον ατομικό και κοινωνικό ατομικισμό, με τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας.

Καλούμαστε άτομα, σύνολα, κοινότητες και λαοί να διορθώσουμε τις βάσεις, τα κριτήρια, τα κίνητρα και την ποιότητα της δικαιοσύνης μας, να επανιεραρχήσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας1 

Η Ανάσταση του Χριστού μας καλεί σε μια νέα προσέγγιση του μηστηρίου της ζωής.

Μας καλεί να επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στην καθημερινότητα και τα προβλήματά της, τις αποτυχίες και θλίψεις της, με περισσότερη χαρά, δύναμη και αισιοδοξία, που πηγάζουν από τη βεβαιότητα ότι ο Θεός της αγάπης, είναι Κύριος της ζωής και του θανάτου, ότι Αυτός έχει τον τελευταίο λόγο στην ισρορία!           

Πάσχα! Ημέρα χαράς ανθρώπων και Αγγέλων!

 «Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι τω προϊόντι Χριστώ εκ του μνήματος και συνεορτάσωμεν Πάσχα το σωτήριον»!

Ας φαίνονται όλα σκοτεινά, ας παρουσιάζονται όλα απελπιστικά. Σήμερα αναστήθηκε η πάντων Χαρά! 

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄


Εκτύπωση   Email