ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

Αν ένας Επίσκοπος μεριμνά, αγωνίζεται και αγωνιά για το ποίμνιο της τοπικής του Εκκλησίας, το βάρος και η ευθύνη, που πέφτουν στους ώμους του εκάστοτε Αρχιποίμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, γίνονται σταυρός καθημερινός.

Και τούτο διότι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αποτελεί τη συντεταγμένη φωνή της Εκκλησίας μας, είναι η συνισταμένη της έκφρασης του Σώματος της Ελληνικής Ιεραρχίας, καί «πρέπει αστενοχωρήτως προς πάντας, υψηλούς τε και χαμηλούς να εξισούται, υπερ δε της αληθείας και της συντηρήσεως του δικαίου και της ευσεβείας να λαλεί ενώπιον βασιλέων και να μην αισχύνεται», κατά το «Νόμιμον βιβλίον Βασιλείου και Λέοντος, Καθήκον και όρος του Επισκόπου και του Πατριάρχου» ( MG 119,909-1092).

Στο χρόνο, που πέρασε, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄, «φρόνιμος ως οι όφεις και ακέραιος ως αι περιστεραί», απέδειξε ότι ο Θείος Ιδρυτής και Δομήτορας της Εκκλησίας μας γνωρίζει και αναδεικνύει τους κατάλληλους κάθε φορά Ποιμένες του Λαού Του.      

Αν με τον Μακαριστό Χριστόδουλο η Εκκλησία μπήκε σαν χείμαρρος στην καθημερινή ζωή, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έγινε ποταμός, ήρεμος, βαθύς και δυνατός!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αθόρυβα μεν, αλλά ψύχραιμα και μεθοδικά, συνεχίζει τη στροφή της Εκκλησίας προς την κοινωνία, διαχειρίζεται διακριτικά όσες παρακαταθήκες κληρονόμησε από τον Προκάτοχό του και στρέφει το τιμόνι Της προς τις κατευθύνσεις, που οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν, προς την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη!

Οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις του αφανείς, αλλά αποτελεσματικές…. Οι νυκτερινές επισκέψεις του σε αστέγους, ασθενείς και άλλες εμπερίστατες ομάδες, πού γίνονται αργότερα γνωστές και συχνά τυχαία, και οι μεθοδικές ενέργειές του για την διασφάλιση και αξιοποίηση της Εκκλησιαστικης περιουσίας, σταλάζουν το βάλσαμο της ελπίδας και της παρηγοριάς στις παραδαρμένες από την οικονομική και κοινωνική κρίση ανθρώπινες ψυχές.   

Οι θέσεις του σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, τόσο της πατρίδος μας, όσο καί εκτός αυτής, ήπιες και διαλλακτικές, ηρεμούν με το λάδι της καταλλαγής τις «φουρτούνες» και απαλύνουν τις εντάσεις....

Η απόφασή του να μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη της Γάζας, για να επισκεφθεί τους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τα μικρά παιδιά, συγκίνησε πολλούς! 

Το σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τιμονιέρη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄, πλέει σταθερά προς την εκπλήρωση της αποστολής Του στον κόσμο, προσανατολιζόμενο πάντα από τον Πολικό Αστέρα, το Χριστό!

Να του ευχηθούμε όλοι μακρά και υγιεινή, ακύμαντη και ανέφελη Αρχιεπισκοπία, για το καλό της Πατρίδας και τη δόξα της Εκκλησίας μας.

 

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

Εκτύπωση