ΕΟΡΤΑΖΕ ΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣ ΣΟΥ…

Λάτρεις του αληθινού Θεού και της ουράνιας πατρίδας νοσταλγοί, μακριά από μας η ανύψωση της ιδέας του Έθνους και της Πατρίδας σε θεότητα, στο βωμό της οποίας συχνά στο παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο, διεπράχθησαν απαίσια εγκλήματα και οργανώθηκαν θεοστυγείς γενοκτονίες..

Ως Χριστιανοί, αγαπούμε την Ελλάδα, χωρίς αυτή η αγάπη να μεταφράζεται σε μίσος κατά των άλλων εθνών… Μέσα στην καρδιά μας, που η αγάπη του Χριστού την έκανε απεριορίστως ευρύχωρη, έχουν θέση όλα τα έθνη…

Από τη μοναδική και ανεπανάληπτη διδασκαλία του Κυρίου μας εμπνεόμενοι, πιστεύουμε ότι κάθε έθνος έχει ξεχωριστή αποστολή: να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την ιδιομορφία του και μ’  αυτά να συμβάλλει στην κοινή ευημερία και πρόοδο της ανθρωπότητας.

Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνηθούμε την πολιτιστική μας ως Ελλήνων ιδιαιτερότητα, στο όνομα μιας οποιασδήποτε παγκοσμιοποιημένης, πολιτιστικά και ηθικά ισοπεδωμένης, κοινωνίας!

Όχι μόνο γιατί μια τέτοια κοινωνία αποτελεί επικίνδυνη ουτοπία, αλλά και γιατί το όραμα μιας υποτιθέμενης παγκόσμιας ειρήνης, τύπου  Pax Romana, κυοφορεί και υποθάλπει συγκρούσεις και ανατροπές, όπως διαπιστώσαμε πικρά με την κατάρρευση διεθνικών και υπερεθνικών Κρατικών οντοτήτων, της Σοβιετικής Ενώσεως ή της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας…

Ούτε, βεβαίως, λύση αποτελεί ο απομονωτισμός, η αυτάρεσκη εσωστρέφεια και η ξενοφοβία. Η Πατρίδα μας, ο Ελληνισμός, βρισκόταν πάντοτε σε γόνιμη διαλλεκτική σχέση με τους πολιτισμούς, με τους οποίους ήρθε σε επαφή, σε μια δημιοργική αλληλεπίδραση, που διαμόρφωσε αυτό που σήμερα ονομάζουμε νεοελληνική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα.

Αλλά, η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας ιδιομορφίας προϋποθέτει συντήρηση της εθνικής μας μνήμης, γνώση του ιστορικού μας παρελθόντος, πάνω στο οποίο στηρίζεται το παρόν και προετοιμάζεται το μέλλον..

Όταν οι Ισραηλίτες κατά θαυμαστό τρόπο διέβησαν τον Ιορδάνη και μπήκαν στη Γη της Επαγγελίας, ο Θεός διέταξε να υψώσουν 12 λίθους, σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος…

«Λίθοι» αναμνηστικοί γεγονότων ιστορικών, κατορθωμάτων ηρωικών, επιτευγμάτων μοναδικών, αλλά και στιγμών τραγικών, είναι οι Εθνικές Εορτές, οι τόσο σήμερα αναγκαίες, αλλά και τόσο πολυειδώς και πολυτρόπως βαλλόμενες!

Μόνο σε περιόδους εχθρικής κατοχής απαγορεύθηκαν οι εορτασμοί των Εθνικών Επετείων, όπως συνέβη κατά την Γερμανο-ιταλο-βουλαγαρική κατοχή, όταν απαγορεύθηκε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου… Τότε, που, το 1942, ο λαός της Αθήνας, «μεθυσμένος από το αθάνατο κρασί του ‘ 21» μετέτρεψε την απαγορευμένη παρέλαση σε πάνδημη υπέρ της ελευθερίας διαδήλωση…

Αν ο εορτασμός των Εθνικών Επετείων έχει μετατραπεί σε ξηρό τύπο, αν οι διάφορες επετειακές εκδηλώσεις δεν εμπνέουν πλέον, δεν σημαίνει και ότι πρέπει να δεχθούμε την κατάργησή τους.

Αντίθετα, σήμερα, με τα υπερτέλεια μέσα και τις θαυμαστές δυνατότητες, που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία, μπορούν και πρέπει να αναμορφωθούν, ώστε να διαμορφώσουν εθνική συνείδηση στην θολωμένη και απροπροσανατολισμένη από την υπερπληροφόρηση νεολαία μας, που θα καταλάβει ότι, και γιατί, όσο πιο Έλληνες γινόμαστε, τόσο πιο Ευρωπαίοι είμαστε…

Όταν ο Αντίγονος, από τους διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου κατέκτησε το Ισραήλ, απαγόρευσε τις εορτές και τις πανηγύρεις του και επέβαλε να εορτάζουν μόνο τα γενέθλιά του.

Αλλ’ οι Μακκαβαίοι αντιστάθηκαν, ανέβηκαν στα βουνά και εκεί τελούσαν τις εορτές του γένους τους, διασώζοντας τη μνήμη του ενδόξου παρελθόντος και προετοιμάζοντας την εθνική τους αποκατάσταση…

Πολυάριθμοι και πολυώνυμοι σύγχρονοι Αντίγονοι επιβουλεύονται σήμερα την ιστορική μας μνήμη…

Για να μην υπάρξουν και σύγχρονοι Μακκαβαίοι, ας ακούσουμε τη φωνή και ας τηρήσουμε την προτροπή του θεηγόρου προφήτη, προς το Ισραήλ και προς όλα τα έθνη: «εόρταζε τάς εορτάς σου, απόδος τας ευχάς σου»! 

 

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄


Εκτύπωση   Email