ΗΛΙΟΠΕΡΙΧΥΤΗ Η ΣΥΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Σήμερα το πρωί, στον περικαλή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β',με τη συμμετοχή των Εφημερίων της Σύρου, με την παρουσία του Επισκόπου των ΡΚαθολικών κ. Πέτρου, των Βουλευτών Κυκλάδων κας Αικατερίνης Μονογυιού και κ. Φιλίππου Φόρτωμα, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικολάου Λειβαδάρα, Αντιδημάρχων,Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, Δικαστικών, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Ναυτικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Αρχών της Σύρου, του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λ.Σ. κ. Γκύζη, του Λιμενάρχη Σύρου κ. Βαμβακούση, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, των Προέδρων του Εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του ιδιοκτήτη του «Νεωρίου» κ. Πάνου Ξενοκώστα, των Διευθυντών όλων των Βαθμίδων της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, με τις σημαίες τους, παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων της Σύρου, Προσκόπων, Μελών του Λυκείου Ελληνίδων, των Μελών του Προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, του Κυβερνήτη και μελών του Πληρώματος του Πολεμικού Πλοίου «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» και μεγάλου πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Πολιούχο της Ερμούπολης και τον Προστάτη των Ναυτικών Άγιο Νικόλαο.
Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα εορτής για τη Σύρο και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους διότι τιμούν τον επώνυμο της νίκης του λαού Άγιο Νικόλαο, παραδίδοντας τη σκυτάλη των παραδόσεων στη νέα γενιά.
Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες ευτυχείς για τη Σύρο και το λαό της εξελίξεις με την μεταβίβαση του «ΝΕΩΡΙΟΥ» στην «ΟΝΕΧ» και την επαναλειτουργία του, υπογραμμίζοντας ότι το παράδειγμα της Σύρου πρέπει να αποτελέσει πιλότο και παράδειγμα για την επίλυση ανάλογων προβλημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β´ τίμησε με το μετάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, το χρυσό Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας, της εν Κιμώλω ασκητικώς διαλαμψάσης, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, επι τη συμπληρώσει 100 ετών δράσεως και προσφοράς του στο εργατικό κίνημα, το οποίο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Μάρκος Βουτσίνος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη των εργαζομένων προς τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για το συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον του προς αυτούς και τις οικογένειές τους.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων, Προσκόπους και Μαθητές, ενώ στο λιμάνι απέδιδαν τιμές το Πολεμικό «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» , σκάφη των Αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου, του Λιμενικού Σώματος, του ΝΕΩΡΙΟΥ και ιδιωτών.
Στην Πλατεία Μιαούλη ανεπέμφθη δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους Ναυτικούς και τους κατοίκους της Σύρου, και εν συνεχεία, κατά τα ειωθότα, ο Αξιότιμος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικολαος Λειβαδάρας απηύθυνε εόρτιο άγγελμα προς το λαό της Σύρου.

Ακολούθως η λιτανεία κατηυθύνθη προς την πλατεία Κανάρη, "συνοδευόμενη" διά θαλάσσης από τα δεκάδες πλοιάρια, που με κάθε τρόπο απέδιδαν τιμές στον προστάτη τους Άγιο, όπου προ της προτομής του Ναυάρχου Κανάρη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων στη θάλασσα, μετά το πέρας της οποίας ο ίδιος και ο Πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια, ενώ τα ελλιμενισμενα πλοία απέδιδαν τιμές με ελιγμούς και συριγμούς
Επανελθούσης της λιτανείας στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη λαμπρότητα των εορταστικών Εκδηλώσεων και ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, τον συνεφημέριό του, Πρεσβ. Λουκά Βασάλο, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες και τους διακονητές του Ναού.
Μετά το πέρας των Εκδηλώσεων, οι κύριες του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ναού παρέθεσαν σε όλους παραδοσιακή δοχή.

 

Εκτύπωση