ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΣΥΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥΡΛΙΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΕΠΙ ΤΩ ΕΟΡΤΑΣΜΩ ΤΗΣ 83ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, Κληρικοί της Σύρου, ο Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, ο Φρούραρχος Σύρου, ο Διοικητής της έκτης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ο επί τιμή Νομάρχης κ. Δημ. Μπάιλας, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης κα Ανθή Χαλκιά, ο Πολιτευτής Κυκλάδων κ. Βακόνδιος, Πρόσκοποι, τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και πολλοί πιστοί υπεδέχθησαν απόψε στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου την ιερά και μυροβλύζουσα εικόνα της Παναγίας «Τουρλιανής», την οποία διεκόμισε ο Προεστώς της Μονής Αρχιμ. Αλέξιος Παπαδόπουλος, επι τω εορτασμώ της 83ης Επετείου από της θαυμαστής Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου.
   Η αγία Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής κατά το διάπλου της από Μύκονο στη Σύρο ετοποθετήθη, από τον Πλοίαρχο του πλοίου, ο οποίος ιδιαιτέρως την τιμά, τιμητικώς στη γέφυρα του πλοίου “Blue star Paros”, όπου την προσεκύνησαν ο ίδιος και οι Αξιωματικοί του πλοίου, το οποίο την υπεδέχθη στη Μύκονο και την αποχαιρέτησε στην Σύρο με πανηγυρικούς συριγμούς.
Ακολούθως αναπέμφθηκε Δοξολογική Δέηση, μετά το πέρας της οποίας τελέσθηκε Τρισάγιο επί του παρακειμένου τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου, η Αρχιερατεία του οποίου συνεδέθη με τα γεγονότα της Ευρέσεως της Εκόνας του Αγίου Δημητρίου και της ανεγέρσεως του περικαλλούς Ναού, γι` αυτό και ετάφη στον περίβολο αυτού (+1961).
   Αμέσως μετά, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της θαυμαστής Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στις 25 Μαΐου 1936 και στην θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής , η οποία για πρώτη φορά από το 1680 εξέρχεται των ορίων της ομωνύμου Ιεράς Μονής και της Μυκόνου, ενώ ευχαρίστησε τον Κλήρο και το λαό για την παρουσία τους.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού εψάλησαν για πρώτη φορά τα εγκώμια του Αγίου Δημητρίου, καταλλήλως διασκευασμένα, γεγονός που εντυπωσίασε τους παρισταμένους.
   Μετά το πέρας του Εσπερινού, τελέσθηκε ιερά Παράκληση και Αγρυπνία, άμα τω πέρατι της οποίας, κατά το έθος, οι ιερές Εικόνες της Παναγίας Τουρλιανής και του Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθούν λιτανευτικώς πεζή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο αύριο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν αποχωρήσαντες Εκπαιδευτικοί της Σύρου και θα τελεσθεί Μνημόσυνο για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.


Εκτύπωση   Email