Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΒΟΛΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' μετέβη σήμερα στην Κρήτη και το πρωί συνιερούργησε μετ' αυτού στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Διβόλη, εκ Φολεγάνδρου καταγομένου και πλησίον του Ιερού Ναού τό 1866 μαρτυρήσαντος, με τη συμμετοχή πληθύος Ιερέων της περιοχής, προεξάρχοντος αυτών του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, με την εντυπωσιακή παρουσία, παρά την πίπτουσα βροχή, των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων όλων των Βαθμίδων της περιοχής, του Δημάρχου Πλατανιά, του Αντιδημάρχου Χανίων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθους πιστών.
   Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Φολέγανδρο με την Κρήτη, τη Σύρο, ως τόπο καταφυγής των Κρητικών Επαναστατών, και μάλιστα του Χατζή-Ανδρέα Κριαρά, τον Πρόεδρο της Καγγελαρίας, που κήρυξε την Επανάσταση στην Κρήτη το Μάη του 1821, στην Παναγία Θυμιανή στα Σφακιά, ο οποίος από το 1830 έζησε, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Ερμούπολη, όπου αξιώθηκε να προστατεύσει τον πρόσφυγα Κυριάκο Βενιζέλο και να γνωρίσει νήπιο τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, πέθανε σε βαθύτατα γηρατιά, 107 ετών, και κηδεύθηκε με δημόσια δαπάνη, τον επικήδειο λόγο προς τιμή του οποίου εξεφώνησε ο πολύς Αρχιεπίσκοπος Σύ­ρου Αλέξανδρος Λυκούργος, τη Μύκονο, ως νησί στο οποίο κατέφυγε και διέμεινε επί 30 χρόνια με την οικογένειά του ο εκ Σφακίων καταγόμενος Άγιος Νεομάρτυς Μανουήλ, πριν μαρτυρήσει το 1792 στη Χίο, και τη Φολέγαδρο, νησί στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιερέας Νικόλαος Διβόλης, ο πατέρας του Νεομάρτυρα.
   Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαχρονική σημασία της προσφοράς των Νεομαρτύρων για τη διατήρηση της πίστης, της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας, και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό για την πρόσκλησή του.
   Μετά το πέρας της Θείας Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη και προσεκύνησε το πλησίον του Ναού Παρεκκλήσιο, που έχει ανεγερθεί στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, του Διβόλη.
   Στη συνέχεια, μετέβη στην περιοχή Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, όπου τέλεσε μνημόσυνο επί του τάφου των αειμνήστων Κυριάκου και Μαρίκας Μητσοτάκη.
   Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄θα παρακολουθήσει Συναυλία από τη Χορωδία Ενηλίκων της Ενορίας του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας, στα Χανιά.
   Σημειώνεται ότι οι Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των Γ΄ Χαραλαμπείων, που διοργανώνει η Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου της και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη.από 28 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου.


Εκτύπωση   Email