175 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ

 

 Με λαμπρότητα εόρτασε η Τήνος την ανάμνηση της 175ης επετείου από της θαυμαστής διασώσεως της αγίας Εικόνος, 18 Δεκεμβρίου 1842, κλαπείσης υπό χειρών ασεβούς.

   Σήμερα το πρωΐ, η αγία Εικόνα δια χειρών του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, συνοδευομένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, των Ιερέων, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου, των μελών της Διοικούσης Επιτροπής, Δημοτικών Συμβούλων, των Διοικητών του Λιμεναρχείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και των πιστών, οι οποίοι επιβιβασθέντες σε λεωφορεία, λιτανευτικώς μετέφεραν την αγία Εικόνα στην περιοχή «Θεοτόκος» Υστερνίων, όπου και ο περικαλλής Ναός της Παναγίας, ο επιλεγόμενος «Ευαγγελιστράκι» και τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την προσευχητική συμμετοχή και της Ηγουμένης και Μοναχών της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου και ευσεβών Χριστιανών από τη γύρω περιοχή.

  Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: "...οι εορτές της Παναγίας είναι πάντοτε εορτές χαράς γιατί μας συνάζουν γύρω από το Εικόνισμά Της και μας δίνουν την αίσθηση και την ευλογία της οικογενειακής ζεστασιάς και της επικοινωνίας μεταξύ μας. Η Τήνος, εκτός από τις καθιερωμένες Θεομητορικές εορτές, έχει και τοπικές Θεομητορικές εορτές μία από τις οποίες είναι και η σημερινή και αποτελεί πάντοτε ευκαιρία για εμάς να αναλογιστούμε τον εαυτό μας, να διερευνήσουμε τα εσωτερικά μας θέματα, να προβληματιστούμε και να πορευτούμε."

   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η αγία Εικόνα επιβιβάσθηκε στο όχημα του Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου κ. Χρήστου Νάκου, καθώς με απόφαση της Διοικούσης Επιτροπής μεταφέρεται διαδοχικά από οχήματα των Υπηρεσιών του Λιμεναρχείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος προς ευλογία, και δια της ιδίας τελεταρχίας και απολύτου Εκκλησιαστικής τάξεως, επανήλθε στον Πανίερο Ναό της, όπου ανέμεναν ήδη οι προσκυνητές, αφιχθέντες από τον Πειραιά, τη Ραφήνα και αλλαχού, να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία Της.

 Τους Λειτουργικούς ύμνους απέδωσε χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Πανιέρου Ναού Ευαγγελιστρίας κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

  Την επιμέλεια της Εκκλησιαστικής τάξεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

  Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού


Εκτύπωση   Email