ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

 

   

Πρωτοφανής κοσμοπλημμύρα στην Τήνο εφέτος, όπου  χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος και το εξωτερικό να τιμήσουν την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Παναγίας, να προσκυνήσουν το ιερό Της Εικόνισμα και να ζητήσουν τη Χάρη και την Ευλογία Της.

            Της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών κ. Ιεροθέου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β'.

            Ο Σεβ. κ. Σεραφείμ στην θεολογικότατη ομιλία του ανέπτυξε  ιστορικά με περίτεχνο λόγο την ιστορική πορεία του Ανθρωπίνου Γένους από της Πτώσεως έως της Σαρκώσεως του Κυρίου και τη συνέργεια σε αυτό της Παναγίας.

         Νωρίτερα, διαρκούσης της Θείας Λειτουργίας ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παν. Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μ. Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, οι εκπροσωπούντες τη Νεα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Βουλευτές κ.κ. Κουμουτσάκος και Παπαθεοδώρου, οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικ. Τσούνης ΠΝ και Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμ. Ράπτης ΛΣ, ο Γεν. Γραμματέας της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, μετέβησαν επί πολεμικού πλοίου και στο σημείο βυθίσεως της "ΕΛΛΗΣ" έριψαν στεφάνι κατά την καθιερωμένη τελετή  συνοδεία του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού.

            Στη Λιτανεία της αγίας Εικόνος κατά την οποία προπορευόταν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ καθώς και αγήματα του Πολεμικού Ναυτικού και της Σχολής Λιμενοφυλάκων, συμμετείχαν επίσης όλοι οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, Κυκλάδων και Τήνου, ο Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικολυσης το Ιερό Ίδρυμα Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της Τήνου.

            Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος στην ομιλία του στην εξέδρα επί της πλατείας "Παντανάσσης" πρωτίστως αναφέρθηκε στους πυροπαθείς του λεκανοπεδίου Αττικής, των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές και τόνισε ότι χθες και σήμερα η σκέψη μας είναι κοντά τους και ότι παρακαλούμε την Παναγία να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει στον αγώνα που δίνουν για τη ζωή τους και τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία που συμπορεύονται, στην πίστη των χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι είχαν κατακλύσει το νησί ειπών ότι με αυτή την πίστη και αυτά τα ιδανικά γαλουχήθηκε ο τόπος και με αυτά θα πορευθούμε και θα μπορέσουμε να βγούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τέλος είπε χαρακτηριστικά: "...είμαι βέβαιος ότι, όσο θ' ανάβει έστω και ένα κερί στο μανουάλι της Παναγίας, όσο η Σημαία, πληγωμένη και ματωμένη στο βυθό της "ΕΛΛΗΣ" θα είναι στον ιστό σε θέση επάρσεως και όσο στο Τηνιακό μάρμαρο θα παραμένουν με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματα των ηρώων θυμάτων της "ΕΛΛΗΣ", αυτός ο τόπος θα πορεύεται μαζί, Ελληνισμός και Ορθοδοξία! Η Παναγία εκείνη την ημέρα του '40 πήρε στην αγκαλιά της την πληγωμένη "ΕΛΛΗ" και ορκίστηκε ότι οι Έλληνες σε όποιον άνισο αγώνα και αν αγωνιστούν θα κερδίσουν και θα νικήσουν γιατί εκείνη την ημέρα δεν πληγώθηκε μόνο η "ΕΛΛΗ" και η Παναγία, αλλά πληγώθηκε και το φιλότιμο των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν υπερήφανοι και να είναι διδάκαλοι του κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα." Επίσης είπε ότι στα μάτια σας γράφεται μια άλλη ιστορία γιατί τα χιλιάδες αυτά μάτια που είναι σήμερα βουρκωμένα ζητούν την ελπίδα και αυτή την δίνει η Παναγία στη ζωή μας, γι' αυτό δεν πρέπει να απογοητευτούμε και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Στο Ιερό Ίδρυμα μετά τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Τράπεζα τελείται και Λειτουργία της Αγάπης, η οποία είναι Λειτουργία φιλανθρώπων εκδηλώσεων αγάπης προς όλους τους ανθρώπους από το φιλότιμο των προσκυνητών το οποίο μεταμορφώνεται σε αυτά τα έργα αγάπης και αλληλεγγύης που τόσο σήμερα τα έχουμε όλοι ανάγκη για να στηριχθούμε και να συνοδοιπορήσουμε.

            Ευχαρίστησε τον Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για την τηλεοπτική αναμετάδοση τόσο του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας όσο και της Λιτανίας, καθώς και την ΕΡΤ για την κάλυψη με στιγμιότυπα για τα Δελτία Ειδήσεων.

            Μετά τον Σεβασμιώτατο τον Πανηγυρικό εξεφώνησε ο Υπουργός Ναυτιλίας  εκπροσωπών την Κυβέρνηση ο οποίος αναφέρθηκε στη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε στις αρετές του Ελληνικού λαού ο οποίος πάντοτε μέσα από τη δύναμη και το κουράγιο του αντιμετώπιζε τις δυσκολίες και τέλος απηύθυνε προτροπές και πατρικές νουθεσίες προς τους νέους και τις νέες λέγοντάς τους ότι πρέπει στη ζωή σας πάντοτε και να διεκδικείτε και να απαιτείτε και ότι μέσα από αυτή τη διεκδίκηση και την απαίτηση μπορείτε να κερδίσετε στη ζωή σας και έτσι να πορευθείτε και να μη λυγίζετε ποτέ και εγκαταλείψετε την προσπάθεια και τον αγώνα, αναφερθείς ωσαύτως και ο ίδιος στους πυροπαθείς της Αττικής.

            Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

            Την ευθύνη και επιμέλεια της εκκλησιαστικής τάξεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

            Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού

    


Εκτύπωση   Email