Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών, Συρίων και παρεπιδημούντων παραθεριστών, τελέσθηκε χθες στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ανεγερθέντος το 1824 από τους Μικρασιάτες, Χίους και Ψαριανούς πρόσφυγες και πρώτους οικιστές της Ερμούπολης, ο Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', συμπαραστατουμένου από όλους τους Εφημερίους της Σύρου, παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεωργίου Μαραγκού, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δαδάου, εκπροσωπούντος τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων,του Ταξιάρχου της Ελληνικές Αστυνομίας, του Λιμενάρχου Σύρου, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων .

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ετέθη επικεφαλής της πανδήμου λιτανείας της ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως, φερομένης επί των ώμων ανδρών του Τάγματος Εθνοφυλακής, πλαισιουμένης από νεάνιδες του Λυκείου Ελληνίδων και τη συνοδεία  της Μουσικής των Προσκόπων, η οποία κατευθυνθηκε προς την Πλατεία Μιαούλη, όπου ανεπέμφθη Δέηση.

Σήμερα, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωρόθέου Β' , παρουσία του μεγαθύμου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανασίου Μαρτίνου, των Ευεργετών κ.κ. Γ. Προκοπίου, Γ.Μαυράκη και Αντ. Πράβαλου εξ Αμερικής, του επί τιμή Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου, Αρεοπαγιτὼν και Δικαστικών Λειτουργών, του Προέδου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Πολιτευτών των Κυκλάδων κας Αικ. Μονογυιού και Τριαντ. Τριανταφυλλίδη, του Ταξιάρχου της Ελληνικές Αστυνομίας, του Λιμενάρχου Σύρου,  του Αστυνομικού Διευθυντή Κυκλάδων, , του επί τιμή Νομάρχου κ. Δημ. Μπάιλα, του Προϊσταμένου της Δευτρροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχαλόπουλου, επί τιμή Διευθυντές Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών και πλήθους Συρίων και παραθεριστών.

Το Θείο Λόγο εκήρυξε ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αριστομένης Ματσάγκας, ο οποίος συνεδύασε τη νηστεία με την εορτή της Μεταμορφώσεως και την ανακαίνιση της ανθρώπου.

Πρό του πέρατος της Θείας Λειτουργίας,  ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευλόγησε το  νέο καρπό της αμπέλου, αναφερθείς στην καταξίωση των υλικών αγαθών επ` ωφελεία του ανθρώπου και στον αγιασμό τους, διά της παρουσίας του Κυρίου, ο Οποίος ήρθε για να μεταμορφώσει και νά "ποιήσει καινά" τα πάντα, τον άνθρωπο και τους καρπούς της γης, με τους οποίους ο άνθρωπος όχι μόνο τρέφεται αλλά και τους βασικότερους αυτών, το σίτον την άμπελο, τους φέρει ως Δώρα στην Εκκλησία για να μετουσιωθούν, διά της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος στο Σώμα και το Αίμα Του.


Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εφημερίους του Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρους Εμμανουήλ Συρίγο και Αντώνιο Βελούδιο, και τους συνεργάτες τους, για το επίμοχθο, διαρκές και αθόρυβο έργο τους στη συντήρηση και προστασία του ιστορικού Ναού, και  ευχαρίστησε τους επισκέπτες του νησιού, για την επιλογή τους να έλθουν στη Σύρο για τις διακοπές τους.

Εχθές, μετά τοπέρας των ιερών Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' μετέβη σε Αίθουσα κεντρικού Ξενοδοχείου και επεσκέφθη Έκθεση Ζωγραφικής εγκρίτων Συρίων Καλλιτεχνὼν, τους οποίους και συνεχάρη.


Εκτύπωση   Email