5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ

  Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Νήσου Τήνου, το Σάββατο 11 Μαρτίου στην αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, κατά την οποία μίλησε η κ. Άννα Ντουντουλάκη, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια με θέμα: «Θυμός - αποτυχία και οικογένεια».
  Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για την ευλογία και την στήριξη της Σχολής Γονέων της ιεράς νήσου Τήνου, τη Διοίκηση του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού υπό την ευγενική χορηγία του οποίου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων, την ομιλήτρια κ. Ντουντουλάκη και την οργανώτρια κα Μπαξεβάνη.

Περίληψη
  Ο θυμός και η αποφυγή αποτελούν έννοιες γνωστές στον καθένα από εμάς, με τις οποίες όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας και έχουμε νιώσει αβοήθητοι και εκτεθειμένοι. Δύο λέξεις που ακόμη και η κοινωνία αντιδρά με φόβο και δέος, σχεδόν δαιμονοποιώντας τις.
  Πιο συγκεκριμένα, ο θυμός βιώνεται σαν ένα συναίσθημα ανεξέλεγκτο και σχεδόν τοξικό, το οποίο συνήθως μαρτυρά, σύμφωνα πάντα με τα κοινωνικά στερεότυπα είτε αδυναμία είτε προσπάθεια άσκησης ελέγχου με βίαιο τρόπο. Πολλές φορές τείνουμε να τον μπερδεύουμε με την οργή, την βία και την εγκληματικότητα, ενώ συχνά πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος έκφρασής του είναι το ξέσπασμα και η απώλεια ελέγχου. Σαν αποτέλεσμα, στην σημερινή κοινωνία οι άνθρωποι περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι από την ζωή μας προσπαθώντας να αποφύγουμε ένα από τα βασικά συναισθήματα, στόχος αδύνατος! Παράλληλα, η αποτυχία αποτελεί ακόμη μία τρομακτική έννοια, καθώς την έχουμε συνδέσει αρνητικά με την αυτό-αξία και αυτό-εκτίμησή. Συγκεκριμένα, δίνουμε στην συμπεριφορά αυτή την εξουσία να μας χαρακτηρίσει σαν ανίκανους και αδύναμους στα μάτια της κοινωνίας και τα δικά μας, ενώ συχνά την ταυτίζουμε με την κατάθλιψη και την παραίτηση. Είναι όμως άραγε αυτές οι πραγματικές διαστάσεις των λέξεων αυτών;
  Στην παρούσα ομιλία λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τις έννοιες αυτές από μια άλλη οπτική γωνία, και θα προσπαθήσουμε να τις απενοχοποιήσουμε, αποκαλύπτοντας την πραγματική τους υπόσταση. Πιο συγκεκριμένα, θα προσπαθήσουμε να δούμε τον θυμό σαν ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα, απόλυτα φυσιολογικό, του οποίου η ύπαρξη δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά φροντίδα για το Εγώ και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Χάρη σε αυτόν και τις πληροφορίες που εμπεριέχει μπορούμε να φροντίσουμε τον Εαυτό, βάζοντας όρια και κάνοντας διεκδικήσεις, ενώ μπορούμε να κατευθύνουμε καλύτερα τους ανθρώπους δίπλα μας για τις επιθυμίες μας και τις ανάγκες μας. Παράλληλα, η αποτυχία αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό σύμμαχο προς το Εγώ, καθώς χάρη σε αυτήν μπορούμε να κερδίσουμε μια πιο βαθειά κατανόηση για τον Εαυτό, τις δυνατότητές μας και τα όριά μας. Η ύπαρξη της έννοιας αυτής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για εξέλιξη των δυνατοτήτων μας, για εύρεση δημιουργικών λύσεων αλλά και είναι ένα από τα συστατικά της ευτυχίας!
  Για να μπορέσουμε όμως να αγκαλιάσουμε την παραπάνω οπτική γωνία και κατ’ επέκταση να απενοχοποιήσουμε τις έννοιες αυτές, δίνοντάς τους την σωστή θέση του συμμάχου στην πορεία της προσωπικής μας αυτό-ανάπτυξης, θα πρέπει να επιτρέψουμε πρώτα στον εαυτό μας να παραδεχτούμε και να καταπολεμήσουμε τους μύθους και τα αρνητικά στερεότυπα που μας εγκλωβίζουν. Ενώ παράλληλα θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια σύντομης αναφοράς κάποιων τεχνικών που θα είναι βοηθητικές σε αυτήν την προσπάθεια αναπλαισίωσης.

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  Η Άννα Ντουντουλάκη πραγματοποίησε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία και στο Γνωστικό – Συμπεριφοριστικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο Bordeaux II, στη Γαλλία. Έχει εργαστεί με ψυχιατρικούς ασθενείς και σαν ψυχοθεραπεύτρια με εφήβους και ενήλικες, σε ατομική και ομαδική θεραπεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 10 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στον Πειραιά και ασχολείται με κλινικά αλλά και ψυχοθεραπευτικά περιστατικά ατομικής και ομαδικής θεραπείας.Εκτύπωση   Email