telefteanea

Breadcrumbs

    Στο Καθoλικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, στην Άνω Μερά Μυκόνου ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο, Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη και Κληρικούς της νήσου.

  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την παρατεθείσα μικρά Μοναστηριακή δοχή στο Ηγουμενείο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ετέθη επικεφαλής της τριώρου λιτανευτικής καθόδου της εφεστίου Εικόνος της Μονής, της Παναγίας Τουρλιανής προς τη Χώρα της Μυκόνου, με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων της νήσου και πλήθους Μυκονίων κάθε ηλικίας,μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος,  οι Αντιδήμαρχοι και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, ο Διοικητής της 6ης ΜΣΕΠ, Μυκόνου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ο Υπολιμενάρχης Τήνου, ο Διευθυντής, οι Διδάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς, Μέλη της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων με τα λάβαρα και τις σημαίες τους,

  Η λιτανεία, η οποία κατά την πορεία της ενισχυόταν από όλο και περισσότερους πιστούς συλλιτανεύοντες, σαν ένα ποτάμοι, που το δυναμώνουν παραπόταμοι, κατέληξε στη Χώρα, στην είσοδο της οποίας, επί ειδικώς προευτρεπισμένης εξέδρας, αναπέμφθηκε ειδική δέηση και, εκ μέρους των Μυκονίων καλωσόρισε το ιερό εικόνισμα ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς,τονίσας μεταξύ άλλων ότι το πατροπαράδοτο αυτό έθος συνδέει τις γενιές των Μυκονίων μεταξύ τους, ευχήθηκε για τη νέα τουριστική παρίοδο και κάλεσε όλους το Σάββατο του Λαζάρου να προπέμψουν την Αγία Εικόνα στην άνοδό της, προς την Άνω Μερά.

  Στην προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε όλους για τη συνοδοιπορία τους, αναφερθείς στο τελετουργικό της υποδοχής και φιλοξενίας στην Αρχαία Ελλάδα  και τους ύστερους χρόνους, ειπών ότι από σήμερα φιλοξενείται η εκλεκτή μεταξύ των γενεών και ξενίζεται στο Θεομητορικό Ναό της Παναχράντου. Και αν οι αρχαίοι, προσέθεσε, υπεδέχοντο τους ξένους με ειδικό τυπικό και τους εφιλοξένουν, χωρίς να τους ρωτήσουν ποιοί είναι, η Παναγία, το πρόσωπο της Οποίας μας, το γλυκύ Της βλέμμα και η στοργική αγκαλιά Της μας είναι τόσο γνώριμα, που δε χρειάζεται να διερωτηθούμε ποιά είναι, μας καλεί να Την τιμήσουμε κατά την εδώ φιλοξενία Της, με τη συμμετοχή μας στις ιερες Ακολουθίες του Τεσσαρακονθημέρου, με την προσευχή μας και την επίκληση της μεσιτικής της προστασίας προς όλους. Συνεχάρη, τέλος, όσους κατά την τρίωρη λιτανεία εβάστασαν την Αγία Εικόνα,ευχήθηκε η περίοδος, που ανοίγει, να αποτελέσει μια ευκαιρία, για όσους έρχονται στη Μύκονο να γνωρίσουν την πνευματική και πολιτιστική Μύκονο, η οποία έχει να προσφέρει πολλά,με τον πνευματικό της πλούτο και τις  παραδόσεις της, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονης και, παραδίδων την Εικόνα στον Εφημέριο του Ιερού Ναού Παναχράντου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Βασίλειο Τζανιδάκη, Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου, τον παρεκάλεσε να την φιλοξενήσει ιεροπρεπώς, με τη βεβαιότητα ότι έχει πολλά να ανταποδώσει στους Μυκονίους και ξένους προσκυνητές της.

Στη συνέχεια, η λιτανεία κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό Παναχράντου, όπου διενεμήθησαν κόλλυβα, εις μνημην του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου και παρετέθη προς όλους παραδοσιακή δοχή.  

Αύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' θα ιερουργήσει στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς και εν συνεχεία θα προστεί της λιτανείας των Αγίων Εικόνων. Το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Ερμούπολη και το απόγευμα θα υποδεχθεί στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, από το Παστοφόριο του Πανιέρου Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου, και στη συνέχεια θα προστεί του Διενοριακού Κατανυκτικού Εσπερινού, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ομιλήσει ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, Γενικός Διευθυντής Νεότητος της Ιεράσ Μητροπόλεως.  

  • Δευτέρα 20 Ιανουαρίου
    Ευθυμίου του μεγάλου, Ζαχαρίου

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ