ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε απόψε, στις Αίθουσες της Πινακοθὴκης Κυκλάδων, την οποία ευγενικά προς τούτο παραχώρησε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων και των Χριστιανικών Ομάδων της Σύρου, με συντονιστή τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεωργίου Μαραγκού και του Αντιδημάρχου κ. Αλ. Αθανασίου, εκπροσώπων των τοπικών εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, και με συρροή πιστών.

Στην τετράωρης διαρκείας Εκδήλωση,η οποία ξεκίνησε με την τέλεση Αγιασμού, παρουσιάστηκε έκθεση έργων, φωτογραφιών και κατασκευών  από τις νεανικές Κατηχητικές και Κατασκηνωτικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σύρο,  με παράλληλες εκδηλώσεις Κατηχητικών Σχολείων.

Ειδικώτερα, τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων Αγίων Αναργύρων και Αγίου Κωνσταντίνου παρουσίασαν κατασκευές και ζωγραφιές,  των Κατηχητικών Σχολείων Γενέσεως Θεοτόκου Χρούσσων και Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου Ταξιαρχών παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, τά παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, της Κοιμήσεως απέδωσαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Η Εκδήλωση, την οποία επισκέφθηκαν  πλήθος παιδιών, γονέων και πιστών και  έκλεισε με το Χαιρετισμό του, για ποιμαντικούς λόγους απουσιάζοντος, Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', που ανέγνωσε ο Αρχιμ. Βενέδικτος Φραγκογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β'  για την ανύστακτη μέριμνά του, το ενδιαφέρον και τη στήριξή του στο έργο της χριστιανικής αγωγής της νεότητας.

Τέλος, προσεφέρθησαν στα παιδιά γλυκίσματα  και παρατέθηκε παραδοσιακή δοχή από το Κατηχητικό Σχολείο και τις κυρίες του Φιλοπτώχου Ταμείου του Αγίου Νικολάου.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΥΡΟΥ          

Αγαπημένα μου παιδιά

            Πορευθήκαμε νοερά και σήμερα στό σπήλαιο τῆς Βηθλεέμ, ακούσαμε τόν υπερκόσμιο Ἀγγελικό Ὕμνο, προσανατολισθήκαμε ἀπό τόν ἀστέρα, προσκυνήσαμε μέ τούς ποιμένες καί δοξάσαμε τόν δι’ ἡμᾶς γεννηθέντα Σωτήρα...

     Γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός χτυπούν οι καμπάνες, ακούγονται οι μεγαλειώδεις ύμνοι  της εκκλησίας μας, συμπλέκοντας τον παναρμόνιον ύμνο της ειρήνης, το ουρανόπεμπτο μήνυμα της σωτηρίας: “ Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία’’.

            Μικρός, ταπεινός, φτωχός άσημος και παραμελημένος, γεννιέται ο Παντοδύναμος, ο ανενδεής, ο Υπέρτατος, ο των πάντων Θεός. Απίστευτο, ανήκουστο ,ακατανόητο και φοβερό προβάλλει στο φτωχικό ανθρώπινο μυαλό, το αχώρητο μα σωτήριο γεγονός της  Ενανθρωπήσεως του Λόγου.

            Δεν είναι ακατανόητο, αλλά Υπέρ-νόον! Όχι παράλογο αλλά ΥΠΕΡ-ΛΟΓΟ!!! Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, ο πλάστης δούλος! Δικός του είναι ολόκληρος ο κόσμος, όμως δεν υπάρχει τόπος για το Δημιουργό του παντός! Δικοί Του είμαστε όλοι μας, κι όμως κανείς δεν τον περιμένει έξω από τη φτωχική φάτνη να τον υποδεχθεί!

            Μονάχος ο «Υιός του ανθρώπου» στην παγωμένη νύχτα, οραματίζεται έναν καινούργιο κόσμο, ειρηνικό. Χωρίς μίση, πολέμους, αγωνίες, ηθική κατάπτωση και εξευτελισμό του ανθρώπου.        

            Όμως ο άνθρωπος, και περισσότερο ο σύγχρονος, δεν αφήνει το υπέρλαμπρο άστρο της Βηθλεέμ να φωτίσει την πνευματική του πορεία.

            Η ζωή του είναι σαν ένα καράβι δίχως πυξίδα. Ο προσανατολισμός του είναι λανθασμένος και έχει υποστεί ένα μυστικό «σαμποτάζ»! Οδηγείται στο πνευματικό χάος χωρίς γραμμή και κατεύθυνση.

            Και όλοι, εμείς, ζαλισμένοι από την οικονομική, ηθική, κοινωνική και πολιτική κρίση, αναζητούμεαπεγνωσμένα το «πνεύμα των ημερών»,που δεν είναι άλλο, από την καταφυγή στα κείμενα των Γραφών.

«… ἰδού ἡ παρθένος ἐν γαστρί ἓξει καί τέξεται υἱόν, καί καλέσουσι τό  ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ, ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον μεθ᾽ ἡμῶν ὁ Θεός.»

«Μεθ᾽ ἡμῶν ὁ Θεός», ὁ Ὁποῖος,όμως, «εἰς τά ἴδια ἦλθεν, και οἱ ἴδιοι αὐτόν οὐ παρέλαβον.» (Κατά Ιωάννην α, 11)

            Ας Τον παραλάβουμε, τουλάχιστον, εμείς. Γιατί τα Χριστούγεννα βιώνονται ουσιαστικά  στην ψυχή του καθενός!

       Ας γίνει ο καθένας μας Μάγος, και ας  αποθέσει στα πόδια του Θείου Βρέφους ό,τι πολυτιμότερο έχει,και ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του:

            Γεννήθηκε για μένα ο Χριστός;

            Ετοίμασα την καρδιά μου για την υποδοχή Του;       Ευτυχισμένος και Μακάριος  θα είναι εκείνος που θ’ απαντήσει μ’ ένα:  ΝΑΙ !!!

            Με τις σκέψεις αυτές, κατακλείουμε τη σημερινή ὸμορφη και πρωτότυπη Χριστουγεννιάτικη ἐκδήλωση, που ετοίμασαν και τόσο πετυχημένα παρουσίασαν τα παιδιά των κατηχητικών Σχολείων και Νεανικών Ομάδων των Ενοριών της Σύρου, τα οποία πατρικά ευχαριστούμε και θερμά συγχαίρουμε.

       Ευχαριστούμε, επίσης,τους καλούς μας Κατηχητές και Κατηχήτριες, οι οποίοι έχουν αναλάβει ένα αληθινά ιεραποστολικό έργο, και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, για την ευγενή παραχώρηση της Πινακοθήκης των Κυκλάδων.         Καί, τέλος, εὐχαριστοῦμε ὅλους ἐσᾶς, πού μᾶς τιμήσατε μέ τήν παρουσία σας σήμερα καί εὐχόμαστε σέ ὅλους καλές Γιορτές καί ἕνα νέο ἔτος γεμάτο ὑγεία, εὐημερία καί ὅλες τίς εὐλογίες τοῦ Θεοῦ.  

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Με πατρικές ευχές και αγάπη

Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β´ 


Εκτύπωση   Email