ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΙΕΤ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β’ τελέσθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ο Αγιασμός στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας, οι οποίες λειτουργούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Προ του πέρατος του Αγιασμού ανεγνώσθη το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου.

Παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ο Γεν. Γραμματέας της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής κ. Ευαγγ. Καλογήρου, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων «Παναγία η Ελεούσα» και «Παναγία η Οδηγήτρια», οι Διδάσκαλοι των Σχολών Παναγιώτης και Νικόλαος Μεταξάς, Νικόλαος Μινάρδος, Αρχιδιάκονος Αντ. Τζανουλίνος, Αλέξ. Χατζίρης και Στυλ. Κοντακιώτης, μαθητές και γονείς.

Ακολουθεί το μήνυμα του Σεβ. κ. Δωροθέου Β’ και η Ανακοίνωση του ΠΙΙΕΤ με το πρόγραμμα εγγραφών.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Φανερού

ΜΗΝΥΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΣΧΟΛΩΝ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αγαπητοί μου,

            η Βυζαντινή ζωγραφική αποτέλεσε την απτή απεικόνιση των υπερφυσικών αναζητήσεων των πιστών στη ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας, κατόρθωσε να υπερβεί την υλική πραγματικότητα και να εκφράσει την υπερβατικότητα.

            Αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη, που διατηρήθηκε επί αιώνες και παραδόθηκε ακέραιη στους σύγχρονους αγιογράφους, οι οποίοι συνεχίζουν τη μοναδική αυτή πολιτιστική, καλλιτεχνική και θρησκευτική παράδοση του Γένους μας.

            Παράλληλα, η ορθόδοξη βυζαντινή ψαλμωδία, ομοούσιο γέννημα της ορθόδοξης λατρείας, που αναπτύχθηκε και αυξήθηκε μαζί της έχει χαρακτήρα λειτουργικό, μυσταγωγικό και αναγωγικό, που, μαζί με την αγιογραφία μεταφέρουν τον πιστό από τα υλικά στα πνευματικά, από τα εφήμερα στα αιώνια, από τα γήινα στα ουράνια.

            Η βυζαντινή μας μουσική είναι η μουσική της ψυχής. Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται πώς η μουσική αυτή στολίζει και εμπλουτίζει με θείο συναίσθημα τα θαυμάσια λόγια των ύμνων, δεν μπορεί να νιώσει βαθιά ούτε και το νόημά τους. Γιατί τα λόγια και η ψαλμωδία, όπως σοφά αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου, δένονται όπως το κορμί και η ψυχή, όπως η μορφή και το χρώμα σε μια εικόνα.

            Δικαιολογημένα, λοιπόν, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, το οποίο δια των συλλόγων Αγίας Ελεούσας και Οδηγητρίας ενισχύει και στηρίζει καθοριστικά τις Σχολές Βυζαντινής Αγιογραφίας και Μουσικής, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια της μεγάλης πολιτιστικής μας παράδοσης.

            Επευλογούντες τη σημερινή έναρξη των μαθημάτων των Σχολών αυτών, συγχαίρουμε επίσης και ευχαριστούμε όλους, όσοι συντελούν στην επιτυχία των σκοπών τους, αλλά και τους μαθητές τους, οι οποίοι «μεταλαμβάνουν» τα ζείδωρα νάματα της θρησκευτικής καλλιτεχνικής μας κληρονομιάς, και ευχόμεθα σε όλους πολυχρόνιο υγεία, ατομική και οικογενειακή ευημερία και αστείρευτη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία.   

Μετ’ εὐχῶν καί ἀγάπης

† Ο ΣΥΡΟΥ &  ΤΗΝΟΥ   ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄Εκτύπωση   Email