ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΘΕΚΛΗΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ"

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στο ομώνυμο του αοιδίμου Μητροπολίτη ποτέ Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθονίκου Φιλιππότη του Τηνίου, τελέσθηκε εχθές Δισαρχιερατικός Εσπερινός και σήμερα Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου συμπαραστατουμένου και υπό του οικείου Επισκόπου, Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

Χθες, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο κ. Νικόλαο για την παρουσία του και όπως του είπε χαρακτηριστικά: «... σας υποδεχόμεθα σήμερα εδώ εις τύπον και τόπον του αοιδίμου και πολυσεβάστου γέροντός μας Μητροπολίτη Αγαθονίκου», προσέφερε μαρμάρινη περίτεχνη λήκυθο μέσα στην οποία ετοποθέτησε χώμα από την Τήνο και μαρμάρινη επεξεργασμένη πέτρα από την Αγία Θέκλα επί της οποίας ανέγραψε «Ἱερᾶς ἐξ ἧς ἔβλαστεν γῆς Τηνίας», τον οποίον και παρεκάλεσε να προσαρμόσει στον κατασκευαζόμενο τάφο του αοιδίμου Ιεράρχου στην Ιερά Μονή Βηθλεέμ Κορωπίου, όπως του είπε χαρακτηριστικά: «... προκειμένου ως Άγγελοι να του σιγοψάλλουν και να του σιγοτραγουδούν τα πρώτα ακούσματα που είχε ως παιδί στους Ναούς και τα Παρεκκλήσια του Πύργου όπου και αισθάνθηκε την κλήση του στην Ιερωσύνη».

Ο Σεβ. Μεσογαίας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, ανέφερε ότι είμεθα εδώ όλοι συνηγμένοι καθώς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε μια διέξοδο από τα προβλήματά μας και όπως είπε ο Παροιμιαστής προηγουμένως στις Προφητείες, ότι ο Ιακώβ είδε την πύλη του ουρανού που συμβολίζει την Παναγία και ότι η διέξοδός μας είναι μέσα από αυτήν την πύλη στην οποία δεν περνάει κανένας μόνος του αλλά περνάμε όλοι μαζί και που είναι η Εκκλησία.

Εν συνεχεία, ο εκ των οικογενών του αοιδίμου Ιεράρχου Ευάγγελος Φιλιππότης παρουσίασε ένα ωραίο οδοιπορικό της ζωής της οικογενείας Φιλιππότη, εξονομάσας τους κεκοιμημένους οι οποίοι συναυλίζονται στον ουρανό με τον αοίδιμο Μητροπολίτη Αγαθόνικο και προεβλήθη στιγμιότυπο από Λειτουργική παρουσία του αοιδίμου Ιεράρχου με την χαρακτηριστική μελωδική φωνή του απαγγέλοντος το «Κύριε, Κύριε...».

Τον Σεβ. κ. Νικόλαο συνόδευαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Τιμόθεος Αγγελής και ο Ιερολ. Διάκονος Μερκούριος Κουρτέλης, ενώ συμπροσευχόμενοι ήσαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Έπαρχος Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Επιτροπής, ο Λιμενάρχης Τήνου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων.

Σήμερα τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία ιερό Μνημόσυνο δια την ψυχήν του αειμνήστου Μητροπολίτη Αγαθονίκου και οικογενών του. Οι Σεβ. Μητροπολίτες έρραναν με άνθη την προτομή του η οποία περικοσμεί τον αύλιο χώρο του Ιδρύματος και ο Σεβ. κ. Νικόλαος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο προς φύλαξη τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Θέκλης και του Αγίου Νεκταρίου τα οποία ανήκοντα μεν στο ίδρυμα «Αγαθόνικος Φιλιππότης» θα διαφυλαχθούν στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας και θα διακομίζονται εις Πύργον οσάκις τούτο χρειάζεται εις Ευλογίαν και Αγιασμόν όχι μόνο του λαού της Τήνου αλλά και των Πανελλήνων οι οποίοι προσέρχονται στο Ιερό Ίδρυμα να προσκυνήσουν το ιερό Εικόνισμα τις διατεταγμένες ημέρες της εξόδου των Ιερών Λειψάνων και μεταξύ των άλλων που φυλάσσονται εκεί και τα Λείψανα της Αγίας Θέκλης και του Αγίου Νεκταρίου τα οποία ο Σεβασμιώτατος Αγαθόνικος  ιδιαιτέρως ετίμα και εσέβετο.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας ενώ τον συντονισμό της ιεράς Πανηγύρεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου, Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Φανερού.


Εκτύπωση   Email