Η "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ" ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Την ευλογία της σε όλο τον κόσμο απέστειλε σήμερα η Μεγαλόχαρη από το ιερό νησί της Τήνου, όπου χιλιάδες πιστών κατέκλεισαν τον Ναό, τη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης και τους χώρους στην προκυμαία, κατά την λιτάνευση της αγίας Εικόνος.

Το πρωί τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Δωροθέου Β', συμπαραστατουμένου υπό του ιερού Κλήρου, και του χορού των Ιεροψαλτών υπό τον κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Ενωρίς το πρωί στο λιμάνι κατέπλευσε η φρεγάτα "ΕΛΛΗ" επί της οποίας επέβαιναν ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μετά την ρίψη του στεφάνου στον υγρό τάφο της "ΕΛΛΗΣ", με τις κεκανονισμένες τιμές, ο κ. Πρόεδρος προσήλθε στον Ιερό Ναό, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τους Αρχηγούς ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Έπαρχο Τήνου, τον Δήμαρχο Τήνου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και συμμετέσχε στη Θεία Λειτουργία.

Στο Ναό συνηύχοντο οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής κκ. Κασιδιάρης και Παναγιώταρος, Πολιτευτές του Νομού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι Κυβερνήτες και τα μέλη των πληρωμάτων των Πολεμικών πλοίων, ο Πρόεδρος και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του νησιού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η αγία Εικόνα δια χειρών του Εξοχωτάτου κ. Προέδρου τοποθετήθηκε στο κουβούκλιον και επικεφαλής έχουσα τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Ιερού Ιδρύματος ήρχισε η λιτάνευση.

Συγκινητικές εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού του κόσμου προς το ιερό Εικόνισμα ανέδειξαν και πάλι την πίστη του Ελληνικού λαού και την αναζήτηση ελπίδας στο προσωπο της Μητέρας του Θεού.

Στην μαρμάρινη εξέδρα "Παντανάσσης" μετά τη δέηση λόγους εξεφώνησαν ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ανέγνωσε επιστολές που φυλάσσονται στο αρχείο του Ιερού Ιδρύματος, στρατιωτών από το μέτωπο, σε συνάρτηση με την επέτειο των 75 χρόνων από τη βύθιση της "ΕΛΛΗΣ", τονίζοντας την ανάγκη και σήμερα αλληλεγγύης και ομοψυχίας του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε τότε, το '40, στο πρόσωπο της Παναγίας, η μορφή της οποίας έβλεπαν οι μαχόμενοι για την ελευθερία Έλληνες να εμψυχώνει τους πάντες.

Ο Αξιότιμος κ. Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανακουφιστεί ο λαός από τα προβλήματα και τις δυσκολίες, και την σημαίνουσα προστασία της Παναγίας τόσο στις ένοπλες δυνάμεις, όσο και στις αποφάσεις της Πολιτείας για την εξεύρεση λύσεων.

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη τιμή και το σεβασμό του λαού μας στο πρόσωπο της Θεοτόκου, σεβάσματα της οποίας καταστολίζουν την Ελλάδα σε κάθε τόπο και την σε κάθε δύσκολη στιγμή για το Έθνος προστασία και βοήθειά Της.

Κατά την ώρα της δεήσεως υπερίπταντο και απέδιδαν τιμές σμήνη μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο λιμάνι της Τήνου κατέπλευσαν και απέδωσαν τιμές και τα πολεμικά πλοία "ΡΟΔΟΣ" και "ΣΤΑΡΑΚΗΣ" και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ κατά τη διάρκεια της δεήσεως κατέπλεαν και τα επιβατηγά πλοία της γραμμής.

Το εσπέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ" πλοιαρχούμενο από Τηνίους πλοιάρχους, παραπλέων την Τήνο απέδωσε τιμές με τη ρίψη βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Η αγία Εικόνα επέστρεψε στον Πανίερο Ναό επί των ώμων ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού, των Αρχηγών ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος, των Βουλευτών και Ανώτερων Αξιωματικών των τριών Όπλων.

Την Θεία Λειτουργία και τη Λιτανεία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, τον Πρόεδρο και τους τεχνικούς του οποίου ευχαρίστησε ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β'.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος συνόδευσε τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο στη φρεγάτα "ΕΛΛΗ".

Πριν τον απόπλου απο το λιμάνι της Τήνου του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, επί του οποίου επέβη ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος, ο Λιμενάρχης Τήνου, Υποπλοίαρχος ΛΣ κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος του επέδωσε τον θυρεό του Λιμεναρχείου Τήνου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και των Αρχηγών ΓΕΝ και ΛΣ.

Ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος έλαβε ευκαιρία να τον συγχαρεί και να ευχαριστήσει το Λιμενικό Σώμα για την ευθυνοφόρα Εθνική αποστολή του.

Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος, σήμερα ωσαύτως, η Ιερά Μητρόπολη και το Ιερό Ίδρυμα με τη συνεργασία του ΣΚΑΙ, του Ιατρικού Συλλόγου και της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής "ΑΠΟΣΤΟΛΗ", πραγματοποίησαν συλλογή ικανής ποσότητος φαρμάκων.

            Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού

Εκτύπωση