Η ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' χοροστάτησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Πολιούχου Σύρου Αγίου Νικλάου, κατά την Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, κατά το τοπικό έθος, υπό τους πένθιμους παιάνες της Δημοτικής Φιλαρμονικής, παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων κ. Συρίγου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκού, της Προέδρου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Περιφερειακών Συμβούλων, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, του Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής, του Προέδρου του Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών, Ευεργετών της Ιεράς Μητροπόλεως, του Πλοιοκτήτη κ. Στ. Νιώτη, επί τιμή Γυμνασιαρχών και Εκπαιδευτικών, καθώς και πλήθους πιστού λαού, Συρίων και παρεπιδημούντων, που είχαν κατακλύσει τον υπερμεγέθη και πάγκαλο Ιερό Ναό.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β'  αναφέρθηκε στήν αγάπη και την  αφοσίωση που έδειξαν προς το Κύριο ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος και  επικαλέσθηκε τους λόγους του αοιδίμου Μητροπολίτου Κοζάνης κυρού Διονυσίου (Ψαριανού) “όταν ο λογισμός ερωτά και η γλώσσα σιωπά, η καρδιά βαδίζει”.

Ωσαύτως ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, τους Ιεροψάλτες, τους Επιτρόπους και τους μοχθούντες για τον ευπρεπισμό του, καθώς και τα παιδιά των Κατηχητικών Ομάδων της Ενορίας για την ευλαβή παρουσία και συμμετοχή τους.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' μετέβη στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου  και τέλεσε την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως, περιελθών όλους τους χώρους ταφής, τα κενοτάφια και το Οστεοφυλάκειο, ρίπτων επ` αυτών φύλλα δάφνης, το σύμβολο της νίκης κατά του θανάτου.

Εν συνεχεία, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών απάντων των εκεί κεκοιμημένων Αρχιερέων, Ιερέων, Ευεργετών, πατέρων και αδελφών.

Απευθυνόμενος προς τους εκατοντάδες παρισταμένους, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στη γαλήνη του χὼρου, στον οποίο ο κάθε επισκέπτης συναντάται με πρόσωπα, που ανακαλούν στη μνήμη του τη γέννηση και την πορεία της ζωής του, το όμαιμον των αδελφών και τη φιλότητα των φίλων, την ευλογία ιερέων και πνευματικών πατέρων, αλλά και τον αβάστακτο πόνο του αποχωρισμού των τέκνων.

Κάλεσε δε τους συνευχομένους να περνούν την πύλη του Κοιμητηρίου με τη χαρά της Αναστάσεως  και να θυμούνται πάντοτε ότι ο Κύριος προ του θανάτου Του στο Σταυρό “ανεφώνησε φωνή μεγάλη” , προκαλώντας το θάνατο, που δίσταζε να πλησιάσει, τον οποίο κατελθών εις τον Άδη συνέτριψε  και αξαφάνισε.

Προσέθεσε, επίσης, ότι οι κεκοιμημένοι δεν ευρίσκονται εντός του τάφου, αλλά νοερά συνεύχονται μαζί μας και χαίρονται με την προσφορά ανθέων και θυμιάματος, προγευόμενοι την ελπίδα της Αναστάσεως.”Αυτή η ελπίδα”, κατεληξε, “πρέπει να μας στηρίζει όλους, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δύσκολη πορεία μας στη ζωή.”

Το απόγευμα, τέλεσε, διαδοχικά, την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας

και στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, Χρούσσων.

Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθως ετέθη επικεφαλής της λιτανευτικής πομπής του ιερού Επιταφίου προς την ιστορική Πλατεία Μιαούλη Ερμουπόλεως, όπου, έμπροσθεν του περίλαμπρου Δημοτικού Μεγάρου, έγινε η κατά το έθος συνάντηση των ιερών Επιταφίων των Ι, Ναών Κοιμήσεως και Αγίου Νικολάου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών, παρά τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μετά την ανάπεμψη της καθιερωμένης δεήσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , στην προσλαλιά του, αναφέρθηκε στην μοναξιά του Κυρίου επί του Σταυρού και τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο Κύριος, με το Σταυρικό Του θάνατο, διέρρηξε το μεσότοιχο μεταξύ Θεού και ανθρώπων, το τείχος, που χωρίζει τους ανθρώπους παραμένει συχνά απροσπέλαστο και οι άνθρωποι αισθάνονται τη μοναξιά του Προμηθέα Δεσμώτη, δεμένοι και αυτοί στον “Καύκασο” της προσωπικής τους ερημίας, χωρίς, συχνά, να συνειδητοποιούν ότι ο θεός, που περίμενε ο Προμηθέας να τον λυτρώσει από τα βάσανα, αφού κατέβη στ`ανήλαγα του Άδη βάθη, ήρθε!

“Οι άνθρωποι, όμως,” συνέχισε, “ όπως έγραψε ο Αλεξανδρινός ποιητής, χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω τους έκτισαν τείχη, τα οποία για να γκρεμιστούν χρειάζονται τη γλώσσα και τη σάλπιγγα της έμπρακτης αγάπης.    Αυτή τη γλώσσα να φροντίσουμε να μάθουμε, αυτή τη γλώσσα στα παιδιά μας να διδάξουμε, μ’αυτή τη γλώσσα να τους μιλήσουμε, για να μη «σπεύδουν» να φύγουν πρόωρα κι’ απελπισμένα από κοντά μας για να τη «μιλήσουν» με τον ίδιο το Θεό...!”

Τέλος, ευχαρίστησε όλους, όσοι συνήργησαν στην επιτυχία της Εκδηλώσεως, το Δήμαρχο και τους εργαζομένους στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τους Βασταγάριους των ιερών Επιταφίων, τα Μέλη της Χορωδίας του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής, και ευχήθηκε η Πατρίδα μας να αναστηθεί γρήγορα από τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, να αναπτυχθεί, να προοδεύσει και να περισταλεί η μάστιγα της ανεργίας. 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με επιτάφιους ύμνους, που έψαλε η περιώνυμη πολυφωνική Χορωδία του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και πένθιμους παιάνες, που απέδωσε η ιστορική Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.   


Εκτύπωση   Email