ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β' ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' τέλεσε απόψε τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Υψηλού Άνδρου, συμπαραστατούμενος από τους Ηγουμένους των Ι. Μονών  Παναχράντου, Αρχιμ. Ευδόκιμου, και Αγίας Μαρίνης, Αρχιμ. Κυπριανού, και Εφημερίους της περιοχής Χώρας, παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Σουσούδη, Δημοτικών Συμβούλων, της πολιτευτού κας Αικ. Μονογιού και κατοίκων της από τη Χώρα και τη γύρω περιοχή, και ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιττα για τους Ιερείς και τους συνεργάτες της Ι. Μητροπόλεως περιοχής Χώρας Άνδρου.

    Στην τελετή, η μαθήτρια Μοσχούλα Μανσόλα απήγγειλε ποίημά της,  ο καπετάνιος και Ιεροψάλτης κ. Κωνσταντίνος Στρατής σε ομιλία  του εξέφρασε επίκαιρες σκέψεις και απόψεις, που παρατίθενται κατωτέρω, ενώ παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, με επικεφαλής τον κ. Κωνστ. Μουστάκα απέδωσαν τοπικά κάλαντα.

    Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' στην ευχετήρια προσλαλιά του, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους, ομίλησε για το χρόνο και τη σωστή αξιοποίησή του, με έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, ώστε ο χρόνος, που δεν γερνάει, να μας ανανεώνει πάντα πνευματικά, με τις ευλογίες του Θεού και την πρόγευση της Βασιλείας του. 

      

ΟΜΙΛΙΑ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΣΤΡΑΤΗ ΑΜΙΣΘΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ  Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΜΕΣΑΡΙΑΣ  ΑΝΔΡΟΥ  ΚΑΤΑ  ΤΗΝ  ΚΟΠΗ  ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ  ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΥΨΗΛΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟΝ  3  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015

Σεβασμιώτατε ,  Πανοσιολογιώτατοι,     Αιδεσιμώτατοι,

αγαπητοί Χριστιανοί,

Εκ μέρους των Ιεροψαλτών  Ανδρου  και υιοθετώντας μια πρόταση από τον μουσικολογιώτατο  Ιεροψάλτη της Ανδρου  Απόστολο Μαρκόπουλο τον οποίον και ευχαριστώ,επιθυμώ να πω τα εξής στη πολύ σύντομη ομιλία μου.

Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και Ποιμενάρχη μας κ.κ. Δωρόθεο Β΄. τον οποίον  θερμώς  ευχαριστούμε για την παρουσία του εδώ , στο μικρό αυτό χωριό με τους λίγους εναπομείναντας κατοίκους,  και που το  επέλεξε η αγιότητά του για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Επίσης ευχόμαστε σε αυτόν και στην  ακολουθία του,  σε  όλους τους παρευρισκομένους εδώ, καθώς και σε όλους τους  Ορθοδόξους Χριστιανούς απανταχού της γης,  ευλογημένο το  νέο έτος , με αγάπη, ειρήνη, χαρά, και ευτυχία, έτσι ώστε ο αγγελικός ύμνος που πρωτοακούστηκε τη νύκτα της γέννησης του Σωτήρος και Κυριου μας Ιησού Χριστού “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία”, να γίνει επιτέλους πραγματικότητα στις ζωές όλων μας. 

Επίσης να πω τούτο, ότι εμείς οι Ιεροψάλτες της Ανδρου, και έχοντας την πεποίθηση ότι εκφράζουμε όλους τους συμπατριώτες μας Ανδριώτες, διαβεβαιώνουμε τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπό μας ότι υπακούοντες στην εντολή του αποστόλου Παύλου  “Πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε, αυτοί γαρ αγρυπνούσιν υπερ των ψυχών υμών, ως λόγον αποδώσοντες”, ότι  έτσι πειθώμεθα και σεβόμεθα και αγαπούμε και παρέχουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και ηθική μας υποστήρηξη στον επίσκοπον μας Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Σύρου, στα υψηλά αρχιερατικά και πνευματικά και ποιμαντικά καθήκοντά του, και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κατά την ενάσκηση  αυτών των καθηκόντων του.

Αλλά και όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να στεκόμαστε δια του συνδέσμου της αγάπης και της ειρήνης και της συγχώρησης σταθεροί και αμετακίνητοι στη πίστη μας στο Χριστό και εναντίον στις μεθοδείες του διαβόλου και των οργάνων του, βοηθούντες και στηρίζοντες αλλήλους.

Και επίσης να έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο Χριστός που κατοικεί μέσα μας , Εκείνος δέχεται αντί ημών τις τυχόν ύβρεις, τους προπηλακισμούς , τους πειρασμούς και τα πλήγματα.

Γιατί η πάλη μας καθώς μας λέει ο απόστολος Παύλος, δεν είναι εναντίον σαρκός και αίματος αλλά εναντίον των αρχών του κοσμοκράτορα του σκότους του αιώνος τούτου, δηλαδή εναντίον του διαβόλου.

Ας μη ταράσσετε λοιπόν η καρδιά μας ούτε να δειλιάζει, γιατί οπως  ο αρχηγός της πίστης μας  ο Ιησούς Χριστός πέρασε από θλίψεις διωγμούς, και Σταυρικό θάνατο και όμως νίκησε το θάνατο δια της αναστάσεως του, έτσι και εμείς θα περάσουμε μέσα από τη σκοτεινή κοιλάδα των θλίψεων για να βγούμε ολόφωτοι ενδεδυμένοι με το φως του Χριστού, ο οποίος Ιησούς Χριστός ενώ είναι  Θεός, έγινε άνθρωπος  με τη γέννησή του εκ της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, γεννηθείς στη φάτνη που είναι η ταγή των ζώων μέσα σε ένα στάβλο,σε ένα καθαρά εχθρικό περιβάλλον όπου καραδοκούσε ο Ηρώδης για να τον αφανίσει, ενώ ήταν ακόμη βρέφος.

Ο Ιησούς Χριστός ο μονογενής υιός του Θεού ο εκ του Πατρός γεννηθείς προ πάντων των αιώνων, έγινε άνθρωπος  του οποίου η αιώνιος διδασκαλία συνοψίζεται μέσα στη μεγαλειώδη εντολή του της Αγάπης προς τον Θεό και προς τον πλησίον συνάνθρωπό μας.

Δυστυχώς αυτή η μεγαλειώδης εντολή του της αγάπης ελάχιστα έγινε αποδεκτή από το ανθρώπινο γένος όλων των εποχών, αν και συνεχώς κηρύσσεται εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια.

Βλέπετε αγαπητοί μου τον Χριστόν τον δέχονται οι άνθρωποι σαν ένα εξωτερικό διακοσμητικό στοιχείο, αλλά δεν τον αποδέχονται σαν Κύριο της ζωής τους όπου η αγάπη του θα φωτίσει την άχαρη ζωής τους.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, αυτό το μεγαλειώδες μήνυμα καλούμαστε εμείς οι Ιεροψάλτες αλλά και ο Ιερός κλήρος όλων των βαθμίδων, καθώς και όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να διαδώσουμε στον κόσμο της απάτης και του μίσους. Να το κηρύξουμε με λόγια αλλά και με έργα.

Είναι τόσο απλός μα τόσο απλός ο λόγος αυτός του Χριστού, ώστε κανένας μας να μην μπορεί να δικαιολογηθεί κατά την δευτέρα παρουσία Του, όπου ως φοβερός κριτής θα κρίνει την οικουμένη, και να πει μπροστά Του " Χριστέ μου δεν την κατάλαβα γι΄αυτό και δεν εφήρμοσα αυτήν την εντολή σου".

Απόρροια αυτής της μεγαλειώδους αγάπης του Θεού για εμάς αλλά και της δικής μας αγάπης ως ανταπόδοση σε Αυτόν, είναι ότι η Θεία Δικαιοσύνη του Θεού εφαρμόζεται στη ζωής μας, και επίσης απόρροια της αγάπης αυτής είναι ο καρπός του αγίου Πνεύματος που είναι η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η πίστη, η αγαθωσύνη, η πραότητα και η εγκράτεια.

Έτσι έζησαν όλοι οι άγιοι και μάρτυρες και ομολογητές του Ιησού Χριστού, των οποίων καλούμαστε να γίνουμε μιμητές. Αμήν.

Κωνσταντίνος Στρατής

Μεσαριά Ανδρος.


Εκτύπωση   Email