ΤΟ ΚΟΡΘΙΟΝ ΑΝΔΡΟΥ ΕΤΙΜΗΣΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΩΝ, ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

jim_1717

     Το εσπέρας της τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, χοροστατούντως του Σεβάσμιου Γέροντα Ηγουμένου της μονής Παναχράντου και αγαπητού σε όλους μας, Αρχιμανδρίτη Ευδόκιμου Φραγκουλάκη και συμπροσευχουμένων των αδελφών της Μονής Παναχράντου και όλων των Ιερέων της περιοχής Κορθίου, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός τον οποίον παρακολούθησαν οι Αρχές του νησιού, ο κ. Δήμαρχος Άνδρου, ο Αντιδήμαρχος Κορθίου, ο Αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης της Δημ. Αρχής, καθώς και πλήθος Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων του Δήμου μας, ο Κυβερνήτης της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, η οποία τίμησε με την παρουσία της την Άνδρο, κ. Δημήτριος Ξυφαράς, οι Διοικητές Ναυτικού Παρατηρητηρίου, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, με άνδρες και γυναίκες των Υπηρεσιών τους, εκπρόσωποι της Golden Star Ferries, Διευθυντές των Υπηρεσιών του νησιού, Διευθυντές των σχολείων όλων των επιπέδων της περιοχής, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Υπηρεσιών του Νησιού,  Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών Συλλόγων και πλήθος πιστών από το Κόρθι και όλη την Άνδρο που τίμησαν πανδήμως τον πολιούχο μας.

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία της χορωδίας 6 ιεροψαλτών από το λεκανοπέδιο, με χοράρχη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Πειραιώς κ. Ζαχαρία Κοντοφρύδη, που λάμπρυνε τις εκδηλώσεις μας. Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στην οποία τιμήθηκαν ο κ. Ευάγγελος Ζαγοραίος για την πολυετή προσφορά του στην μουσική και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με ομιλητή τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Γλυνό και ο κ. Ζαχαρίας Κοντοφρύδης για την πολυετή προσφορά του στην Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή μουσική και τον τόπο μας, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου κ. Κωνσταντίνο Λιοπύρο.

Στην συνέχεια έγινε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας μέχρι τον λιμένα Κορθίου με την συνοδεία της φιλαρμονικής Άνδρου και λαμπαδηφορία όλων των μαθητών των Σχολείων, δέηση υπέρ της καλής και ασφαλούς πλεύσης των ναυτιλλομένων, τρισάγιο στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών και ρίψη στεφάνων από όλους τους φορείς του νησιού. Η βραδιά έκλεισε με εκδήλωση σε παρακείμενο κέντρο, με ψαλτοτράγουδα που απέδωσε υπέροχα ο Βυζαντινός Χορός. 

Την κυριώνυμο ημέρα Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με παρουσία των Αρχών και πλήθους πιστών στην οποία έψαλε και πάλι ο Βυζαντινός Χορός του κ. Κοντοφρύδη. Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Παναχράντου π. Αέτιος, ομίλησε με θεολογικά μηνύματα, κυρίως για τις αρετές του τιμώμενου Αγίου, για το έργο του και την ανάγκη οι Χριστιανοί να μένουν ενωμένοι, ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή. Ο προϊστάμενος του Ναού Αρχ. Αντώνιος Χορευτής στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους την μεγαλειώδη, για τα δεδομένα του νησιού, εορτή κυρίως τους πιστούς και τους απλούς ανθρώπους, αλλά και αυτούς που με την παρουσία τους έδωσαν πρωτόγνωρη λάμψη όπως:

- Το Πολεμικό Ναυτικό, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα και απέστειλε την Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, που 2 μέρες έδωσε ιδιαίτερη αίγλη στον τόπο, τον εκλεκτό Κυβερνήτη της Αντιπλοίαρχο κ. Δημήτριο Ξυφαρά, τους άνδρες και τις γυναίκες του πληρώματος που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και πλαισίωσαν την Ιερά Εικόνα του προστάτη τους.

- Τον Δήμαρχο και όλους του Συμβούλους του Δημ. Συμβουλίου, που όχι μόνο παρέστησαν στην εορτή, αλλά πάντοτε είναι κοντά στις ανάγκες του Ναού.

- Ιδιαίτερα τον Δημ. Σύμβουλο – Λογιστή κ. Χρήστο Βουραζέρη, ο οποίος ανέλαβε να τακτοποιήσει όλα τα απαιτούμενα έξοδα για την παράσταση της Λαμπρής Χορωδίας, αλλά και την διαρκή παρουσία του στα δρώμενα και τις ανάγκες του Ναού.

- Την επιχείρηση ΛΙΘΟΔΟΜΗ των Νικολάου και Γεωργίας Σκόρδου για την αφιλοκερδή προσφορά φαγητών και γλυκισμάτων.

- Τον κ. Γεώργιο Παρλιάρο για τον λαμπρό στολισμό του Ναού.

- Τον μηχανικό κ. Δημήτριο Πανταζή για τις 2 εστιάσεις των προσκεκλημένων.

- Την Ναυτιλιακή εταιρεία Golden Star Ferries και τους αδερφούς Στεφάνου που στηρίζουν πάντοτε τον Ναό μας.

- Τον κ. Σταύρο Περτέση για την δωρεάν διαμονή των Ιεροψαλτών.

- Τον κ. Θεόδωρο Μουστάκα για την διαρκή στήριξη προς τον Ναό μας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λαμπρή Λιτανευτική πομπή της Ιεράς Εικόνας συνοδεία των Αρχών, των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Π. Ναυτικού, των Σχολείων και πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την εσπέρα με πολιτιστική εκδήλωση στην οποία ο τιμηθείς κ. Ευάγγελος Ζαγοραίος, παρουσίασε τους μαθητές του οι οποίοι έπαιξαν λαϊκά όργανα επ’ ολίγων και ακολούθησε από τον έτερο τιμηθέντα και τη χορωδία του κ. Ζαχαρία Κοντοφρύδη, παράσταση με Ψαλτοτράγουδα συνοδεία παραδοσιακών οργάνων που έπαιξαν οι ίδιοι οι Χορωδοί, εκδήλωση που τόνωσε την πίστη και την ελπίδα των συμπατριωτών μας.

{gallery]IMAGES/NEWS/2012/and_612nikolaos{/gallery}


Εκτύπωση   Email