ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΕΡΕΩΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ

Το Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, μετά την ακολουθία του Όρθρου, ξεκίνησε η Β’ Συνεδρία κατά την οποία οι σύνεδροι δημιούργησαν έξι ομάδες και ασχολήθηκαν με τα εξής θέματα:

  • Οι κοινωνικές συνθήκες του 21ου αιώνα ως πρόκληση για την Κατήχηση και για τον ρόλο του Κατηχητή.
  • Η Κατηχητική ομάδα του Κατηχητή, μια πρόκληση στον σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
  • Το Κατηχητικό μάθημα και η ανάγκη προσαρμογής του στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις του περιβάλλοντος του παιδιού.
  • Οι διάφορες συνθήκες που αποτελούν τροχοπέδη στην πραγματοποίηση ενός Κατηχητικού μαθήματος.
  • Η Κατηχητική περίοδος και σχεδιασμός της στα δεδομένα του 21ου αιώνα.
  • Η αποτίμηση του Συνεδρίου και οι ενέργειες για την συνέχισή του ως τρόπος δικτύωσης μεταξύ των Κατηχητών.

     Μετά το πέρας των εργασιών της Β’ ημέρας τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος και επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των μακαριστών Ιερομονάχων  Ιακώβου και Κυρίλλου, Ηγουμένων της ως άνω Ι. Μονής.

     Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας διατυπώθηκαν και ανεγνώσθησαν τα πορίσματα των έξι επιτροπών.

     Την λήξη των εργασιών κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου.

     Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως ορίστηκε υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β’ ο  Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, Γενικός Διευθυντής των Κατηχητικών Σχολείων, ο οποίος συμμετέσχε στην πρώτη Ομάδα εργασιών που επεξεργάστηκε το θέμα: «Οι κοινωνικές συνθήκες του 21ου αιώνα ως πρόκληση για την Κατήχηση και για τον ρόλο του Κατηχητή».

     Κατά την διάρκεια της συμμετοχής του, στις εργασίες του Συνεδρίου, αναφέρθηκε διεξοδικώς στο επιτελούμενο Κατηχητικό έργο και τις πολλαπλές δραστηριότητες στον χώρο της Νεότητος και στα δώδεκα νησιά της Ι. Μητροπόλεως καθώς και για την απήχηση που έχουν οι έντυπες εκδόσεις των δύο Κατηχητικών Βοηθημάτων με την επωνυμία του «Θεού τα γράμματα».

     Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, με έγγραφό του, εξέφρασε προς τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, την ευαρέσκειά του για την επάξια εκπροσώπηση της Ιεράς Μητροπόλεως.


Εκτύπωση   Email