Δελτίο τύπου 29/03/2010


Το απόγευμα της ίδιας μέρας, επέστρεψε στην ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ.


Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου, έπλευσε στην ιερά νήσο ΤΗΝΟ και το απόγευμα προέστη κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, επί τη εθνική και θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου, το πρωί, ιερούργησε στον κατάμεστο από πιστούς και ευλαβείς προσκυνητές Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και στη συνέχεια προέστη της λιτανείας της θαυματουργού Εικόνος της Μεγαλόχαρης.


Το απόγευμα της ίδιας μέρας, επέστρεψε στην ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ και ομιλήσει στην Επετειακή Εορταστική Εκδήλωση του Λυκειου Ελληνίδων Σύρου με θέμα «Η συμβολή του Κλήρου και της Εκκλησίας στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας».


Αργά το βράδυ, έπλευσε στον ΠΕΙΡΑΙΑ.


Την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, έλαβε μέρος στην έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Την Παρασκευή, 26 Μαρτίου,στα πλαίσια των πνευματικών και λειτουργικών εκδηλώσεων για την φιλοξενία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Τουρλιανής στον Ι. Ναό Παναχράντου Μυκόνου, μεταφέρθηκε, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών, από την Ερμούπολη απότμημα των ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, που φυλάσσεται στον ομώνυμο Ι. Ναό, από τόν Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου. Στη συνέχεια τελέστηκε εσπερινή εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, παρουσία του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αρχιμ. Φιλάρετου Γεροντάρη, μετά το πέρας της οποίας ομίλησε ο Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως κ. Αλέξανδρος Μαρκουίζος, αναφερόμενος στις ιστορικές περιπέτειες των Λειψάνων του αγίου Νικολάου και την ορθόδοξη διδασκαλία για την τιμή των λειψάνων.


Το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Μαρτίου, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε, εν πληθούση Εκκλησία, στον ιερό Ναό της Παναχράντου Χώρας ΜΥΚΟΝΟΥ και ετίμησε με το Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας επί τριακονταπενταετία Επίτροπο του Ναού.


Στη συνέχεια, προέστη της τρίωρης λιτανευτικής ανόδου της αγίας εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής, στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Άνω Μεράς, από τον Ι. Ναό της Παναχράντου, Χώρας Μυκόνου, στον οποίο παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής και όπου πλήθος πιστών καθημερινά προσερχόταν για να την προσκυνήσει και να παρακολουθήσει τις τελούμενες εκεί ι. Ακολουθίες.


Την Κυριακή των Βαίων, 28 Μαρτίου, ιερούργησε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου και τέλεσε χειροτονία σε Πρεσβύτερο, Διακόνου Εκπαιδευτικού.


Αμέσως μετά, προέστη της λαμπράς λιτανείας της Βαϊοφόρου, που κατά το επιχώριο έθος τελείται στα γραφικά δρομάκια της πόλης.


Ακολούθως, μετέβη στην ΑΝΔΡΟ και το εσπέρας τέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αλαδινού.


Τη Μ. Δευτέρα, 29 Μαρτίου, θα τελέσει την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στο χωριό Πύργος της ιεράς νήσου ΤΗΝΟΥ.


Τη Μ. Τρίτη, 30 Μαρτίου, με την ιδιότητά του ως μέλους Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση στην ΑΘΗΝΑ με αρμόδιους Κυβερνητικούς παρόαγοντες για οικονομικά θέματα της Εκκλησίας.


Το απόγευμα, θα επιστρέψει στην ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, και το απόγευμα θα χοροστατήσει κατά τήν Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως.


Τη Μ. Τετάρτη, 31 Μαρτίου, το πρωί, θα ιερουργήσει κατά την τελευταία Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, στα Χρούσσα.


Το απόγευμα, θα τελέσει το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου στον Ι. Ναό του Προφήτου Ηλιού Επισκοπείου.


Το εσπέρας, θα τελέσει την Ακολουθία του Νιπτήρος, στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας.


Τη Μ. Πέμπτη, 1 Απριλίου, το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Ερμουπόλεως.


Το εσπέρας, θα τελέσει την Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.


Την Μ. Παρασκευή, 2 Απριλίου, θα τελέσει την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου.


Το μεσημέρι, θα προστεί της λιτανεύσεως του Επιταφίου στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως.


Το απόγευμα, θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, διαδοχικά, στην Ι. Μονή Αγίας Βαρβάρας και στους Ι. Ναούς Τιμίου Σταυρού Παρακοπής και Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως.


Ακολούθως, θα προστεί της λιτανεύσεως του ιερού Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού, μέχρι την ιστορική πλατεία Μιαούλη, όπου κατά παράδοση συναντώνται οι Επιτάφιοι των Ι. Ναών Μεταμορφώσεως, Αγίου Νικολάου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Το πρωί του Μ. Σαββάτου, 3 Απριλίου, θα τελέσει τον Εσπερινό και θα ιερουργήσει στον Ι. Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος.


Το μεσονύκτιο, θα τελέσει την Ακολουθία της Αναστάσεως και θα ιερουργήσει κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στον Ι. Μητοπολιτικό Ναό του Σωτήρος.


Την Κυριακή του ΠΑΣΧΑ, 4 Απριλίου, θα τελέσει τον Εσπερινό της Αγάπης, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Ερμούπολη, 29 Μαρτίου 2010


Εκτύπωση   Email