Δελτίο τύπου 02/02/2010


Ακολούθως, μετέβη στη ΧΑΛΚΙΔΑ και έλαβε μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία του κοιμηθέντος μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου.


Την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, συμμετέσχε στις ΣΠΕΤΣΕΣ στις λειτουργικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του οσίου Εφραίμ και την ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ, ανταποδίδοντας παρόμοια επίσκεψή του στη Σύρο.


Την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, έπλευσε στην ιερά νήσο ΤΗΝΟ, προκειμένου να συμμετάσχει στις παντηνιακές εκδηλώσεις για την 187η επέτειο από της Ευρέσεως της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης, στις οποίες συμμετέσχε, προσκεκλημένος από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.


Νωρίς το απόγευμα, με κάθε εκκλησιαστική τάξη και κατάνυξη το Ιερό Εικόνισμα της Μεγαλόχαρης μεταφέρθηκε από τον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στον Ναό της Ευρέσεως και τοποθετήθηκε στο σημείο, όπου πριν 187 χρόνια «εκ λαγόνων γης ανέθορεν». Αμέσως μετά τελέσθηκε κατανυκτικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ο οποίος και ομίλησε διδακτικώτατα προς το εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το ναό και τους πέριξ αυτού χώρους, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνησή του και ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο και τη Διοικούσα Επιτροπή για την πρόσκλησή τους.


Το εσπέρας της ίδιας μέρας, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στον Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ι. Ναό Τριών Ιεραρχών πόλεως Τήνου, κατά τόν οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη και πολυσχιδή δραστηριότητα των Τριών Ιεραρχών και στο πώς αυτή σήμερα μπορεί να χρησιμεύσει ως δίδαγμα και τρόπος ζωής των Χριστιανών.


Το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε εν πληθούση Εκκλησία στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας η Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου, στην οποία παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Παναγιώτης Ρήγας και Γ. Παπαμανώλης, ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημ. Μπάιλας, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ραφαήλ Μωραΐτης, οι Δήμαρχοι Τήνου και Εξωμβούργου, ο Πρόεδρος της ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών και μέγα πλήθος πιστών, από την Τήνο, τα πέριξ νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.


Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, που τίμησε με την παρουσία του τους εορτασμούς της ευρέσεως της ιεράς εικόνος της Μεγαλόχαρης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σήμερα εορτάζουμε την 187η επέτειο από την εύρεση της Αγίας εικόνος της Παναγίας. Σας καλωσορίζω, Σεβασμιώτατε και αγαπητέ αδελφέ κ. Νικόλαε, εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος της Παναγίας της Τήνου και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, διότι αποδεχθήκατε την πρόσκληση μας...Ήρθατε Σεβασμιώτατε, στο ιερό νησί της Παναγίας μας, το οποίο κοσμούν 30 ενοριακοί ναοί και 30 ιερά θυσιαστήρια τα οποία διακονούν ευσυνείδητοι και άξιοι κληρικοί. Η Τήνος έχει ένα ιστορικό Μοναστήρι στο όρος Κεχροβούνι, όπου εκεί έζησαν και συνεχίζουν να μονάζουν αγίες και ενάρετες μορφές, οι οποίες είχαν τον ζήλο να μιμηθούν την ισάγγελη πολιτεία.....Το ιερό προσκύνημα αποτελεί την καρδιά της ιεράς νήσου, η ιεραποστολική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του οποίου ακτινοβολεί πλέον σε όλο τον κόσμο. Ένα προσκύνημα, όπου και το τελευταίο δίλεπτο του ανωνύμου πονεμένου προσκυνητή, αξιοποιείται σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας σε ολόκληρο τον κόσμο» Και συνέχισε μεταξύ άλλων: «Σεβασμιώτατε, σας παρακαλώ να καμαρώσετε μαζί μου τα παιδιά αυτά και να γνωρίζετε ότι καυχώμαι γι’αυτά καί εύχομαι όλα τα παιδιά της Ελλάδας να ειναι σαν τα παιδιά της Τήνου».


Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος βράβευσε με το Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας και τιμητικό πιττάκιο τα Αθλητικά Σωματεία της Τήνου, και συγκεκριμένα τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΗΝΟΥ, τον ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΗΝΟΥ, τον ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ, την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΕΝΗΣ ΤΗΝΟΥ, την ΑΚΑΔΗΜΙΑ «ΣΟΥΠΕΡ ΜΠΑΛΛΑ » ΤΗΝΟΥ, τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» ΤΗΝΟΥ και το Αθλητικό Σωματείο ΤΗΝΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ « ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝΑΣ»


Απευθυνόμενος πρός τους βραβευόμενους αθλητές ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Βραβεύουμε σήμερα τους άξιους απογόνους του Παναίτιου, που με την τριήρη του πολέμησε στη Σαλαμίνα, των Τηνίων οπλιτών, που κατήσχυναν την Περσική αλαζονεία στις Πλαταιές, του Γεωργίου Παλαμάρη, που ύψωσε στις 31 Μαρτίου τη σημαία της επανάστασης, του Φίλιππου Γεωργαντόπουλου, που απαγχονίστηκε την Κυριακή του Θωμά του 1821, τους συνεχιστές της ιδέας των «Τηνίων» αθλητικών αγώνων, που με τη διοργάνωσή τους το 1895 αποτέλεσαν τον προπομπό της αναβίωσης της Ολυμπιακής Ιδέας και της επιτυχούς πραγματοποίησης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στη νεώτερη ιστορία, τον επόμενο χρόνο στην Αθήνα.»


Ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή προς την προτομή του αοιδίμου Επισκόπου Τήνου Γαβριήλ, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και ο Σεβασμιώτατος κατέθησε στέφανο.


Το μεσημέρι, κατά την κρατούσα παράδοση, πραγματοποιήθηκε η πρόοδος της Θαυματουργού Εικόνας της Μεγαλόχαρης ανά την πόλη της Τήνου. Στην πλατεία της Παντανάσσης ο Σεβασμιώτατος εξεφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, κατά τόν οποίο υπογράμμισε την απόφαση όλων των μελών της Διοικούσης Επιτροπής να διαφυλάξουν ἀναλλοίωτα τα προνόμια του Ιερού Ιδρύματος, τα οποία οι κτίτορες και οι εκάστοτε κυβερνώντες σεβάστηκαν.


Ακολούθως η ιερή Εικόνα μεταφέρθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τρισάγιο και ο Γ.Γ. της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου κ. Ιωάννης Κουμαριανός κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των κτητόρων του Ιδρύματος.


Στη συνέχεια, εντός του Ι.Ναού, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Επιτροπής κ. Ευ. Παρασκευάς-Γκίζης παρουσίασε συνοπτικό απολογισμό των πεπραγμένων του Ιδρύματος κατά το παρελθόν έτος και ακολούθησε Μέγας Δισαρχιερατικός Αρχιερατικός Εσπερινός.


Το εσπέρας οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος και Σύρου κ. Δωρόθεος τέθηκαν επικεφαλής της λαμπρής παραδοσιακής τελετής, της επικαλουμένης «ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ», ανά τους δρόμους της πόλεως, στην οποία, κατά το έθος, πρωτοστατούν οι μαθητές της νήσου, ψάλλοντας ύμνους για το θαυμαστό γεγονός της Ευρέσεως.


Την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, τελέσθηκε στο Καθολικό της Ι. Μονής Κεχροβουνίου, η Θεία Λειτπουργία, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων κ.κ. Νικολάου και Δωροθέου, και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της Προηγουμένης μοναχής Θεοκλήτης, κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση και έντονη συναισθηματική φόρτιση στη μορφή της μακαριστής Μοναχής, η οποία από την ηλικία των πέντε ετών μέχρι την κοίμησή της σε βαθύτατο γήρας αφιερωσε τη ζωή της στην Μονή.


Το απόγευμα της ίδιας μέρας, έπλευσε προς ΠΕΙΡΑΙΑ.


Τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, προκειμένου να συμμετάσχει στον Παμμεσσηνιακό εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου, τον οποίο λαμπρύνει με την παρουσία του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.


Το εσπέρας, έλαβε μέρος στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου, που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου.


Την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, συμμετέσχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που έλαβε έλαβε χώρα στον ως άνω Ιερό Ναό.


Την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος θα παραστεί στην εορταστική εκδήλωση, πού διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη προς τιμή των Εκπαιδευτικών της Σύρου όλων των Βαθμίδων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αλέξανδρο Μαρκουΐζο, Φιλόλογο, Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως, που θα αναπτύξει το θέμα «Διαχείριση της μαθησιακής διαδικασίας στήν πολυπολιτισμική τάξη», και θα τιμήσει με το «Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας» το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμουπόλεως, το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας Σύρου και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Σύρου, για τη σημαντική εκπαιδευτική προσφορά τους στη μόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου τμήματος της νεολαίας.


Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα ιερουργήσει στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου και θα τελέσει το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο φονευθέντος σε ατύχημα νέου.


Την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, θα ιερουργήσει στον Ι.Ναό του Αγίου Βασιλείου, επί της οδού Μετσόβου, στην ΑΘΗΝΑ, για την καθιερωμἐνη ετήσια εορτή της «Αδελφότητος των Τηνίων εν Αθήναις» και θα προβεί σε χειροτονία διακόνου.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Ερμούπολη, 26 Ιανουαρίου 2010


Εκτύπωση   Email