7 Δεκεμβρίου 2007

Το εσπέρας της παραμονής, Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, στον περίλαμπρο Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β΄, συμπαρασταθέντος υπό σύμπαντος του ιερού Κλήρου της Σύρου.

Την κυριώνυμο ημέρα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη η Λειτουργική Προσευχή, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, μεθ’ όλων των Εφημερίων της νήσου.

Προ του πέρατος της Θ.Λειτουργίας και όπως είχε προαναγγελθεί, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως στην «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΣΙΩΝ», για το Ίδρυμα των αειμνήστων Πλοιοκτητών και Ευεργετών της Σύρου και του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου   Μηνά και Νικολάου Ρεθύμνη, το οποίο από της συστάσεώς του, το 1977, έχει ανακουφίσει εκατοντάδες Συρίους και Κασίους, που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε θεραπευτήρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού, της Αγγλίας, ως επί το πλείστον.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, είπε:

«........Η τοπική Εκκλησία της Σύρου απονέμει σήμερα στην ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΣΙΩΝ το  Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως ως αναγνώριση για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά της, επί 30 χρόνια τώρα, προς το λαό της Σύρου. Είμαι βέβαιος ότι σήμερα οι ψυχές των Μεγάλων Ευεργετών της Σύρου και του Ναού του Αγίου Νικολάου, Μηνά και Νικολάου Ρεθύμνη, θα χαίρουν και θα αγάλλονται στην αιωνιότητα, καθώς βλέπουν ότι εμπιστεύθηκαν την περιουσία τους σε άξια χέρια, που πράγματι την αξιοποίησαν, ώστε να εκπληρώνεται η επιθυμία τους για την ανακούφιση πονεμένων συμπολιτών μας......»

Το Αρχιερατικό Πιτάκιο, το κείμενο του οποίου ανέγνωσε ο Γραμματεύς της Ι.Μητροπόλεως κ. Αλέξανδρος Μαρκουΐζος, παρέλαβε η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αδελφότητος και Δημοτική Σύμβουλος Ερμουπόλεως κ. Άννα Βαφία.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε  με συντομία στην ζωή και το έργο του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«......Ο Άγιος Νικόλαος, όμως, δεν είναι μόνο ο Άγιος των πτωχών , ο συμπαθής και προσφιλής Άγιος του Λαού μας, είναι και ο Προστάτης και φύλακας Άγγελος των Ναυτικών μας, οι οποίοι διατρέχουν τις θάλασσες, και νυχθημερόν βρίσκεται στα καταστρώματα, στα μηχανοστάσια και στις γέφυρες των πλοίων, προκειμένου να τους σκεπάζει κατω από το ωμοφόριό του και να τους διαφυλάσσει από κάθε κίνδυνο. Μου είπε καπετάνιος, που ταξιδεύει σε πλοίο της γραμμής, “Δεσπότη μου, να ‘ξερες πόσες βάρδιες έχει κάνει ο Άγιος Νικόλαος στη γέφυρα του πλοίου, με φορτούνες και κύματα βουνά, όταν εμείς κινδυνεύαμε να αποκάμουμε από την κούραση....πόσες φορές, τον έχω δει στο τιμόνι να κρατάει το χέρι μου! ”  ....»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Αρχηγό του Στόλου για την αποστολή της Πυραυλακάτου «ΒΛΑΧΑΒΑΣ» στο λιμάνι της Σύρου, για απόδοση τιμών, την Π.Ν.Β. Σύρου για την αποστολή αγήματος, την Ναυτική Ακαδημία Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, τη Φιλαρμονική του Δήμου Ερμουπόλεως, τους Υπαλλήλους του Δήμου για το σημαιοστολισμό της πόλεως, τους Διευθυντές των Σχολείων όλων των βαθμίδων, για την αποστολή αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες τους, το Σώμα Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων και Οδηγών, τα τοπικά ΜΜΕ, τηλεοπτικά και έντυπα, τους Αλιείς, το Ναυτικό Όμιλο και τον πιστό λαό, για την αθρόα προσευχητική παρουσία του, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εν συνεχείᾳ συνεχάρη τον Βυζαντινό χορό και την ενόργανη χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου για την άριστη απόδοση των ύμνων και τέλος ευχαρίστησε τον Εφημέριο, τους Επιτρόπους και τους εργαζομένους στο Ναό για την άριστη προετοιμασία και τον άρτιο ευπρεπισμό της Πανηγύρεως.

Λόγῳ καταρρακτώδους βροχής, την οποία ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε ως ευλογία Θεού, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος και του ι. αποτμήματος των λειψάνων του Αγίου Νικολάου.             
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν  Σεβ. Επίσκοπος των Ρ/καθολικών Σύρου, κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφερείας Ν.Αιγαίου, κ. Χαράλ. Κόκκινος, οι Πολιτευτές Κυκλάδων κ.κ. Ηλίας Γαβιώτης και Σταμ. Μαύρος (ΝΔ) καί κα Αγγ. Μωραϊτάκη (ΠΑΣΟΚ), οι Δήμαρχοι Ερμουπόλεως, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας, οι κ.κ. Ἀντινομάρχες, εκπροσωπούντες τον κ. Νομάρχη Κυκλάδων, απουσιάζοντα στη Δράμα για υπηρεσιακούς λόγους, Νομαρχικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Προϊστάμενοι όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, οι Διοικητές της ΠΝΒ Σύρου και της 49 ΜΕ Σύρου, ο κ. Διοικητής της Πυροσβεστικής, ο κ. Λιμενάρχης, ο Διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας Συρου, ο Κυβερνήτης της Π/Κ «ΒΛΑΧΑΒΑΣ», και Πρόεδροι Συλλόγων, Σωματείων ως και Συνδέσμων Αποστράτων Αξιωματικών.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Πυραυλάκατο «ΒΛΑΧΑΒΑΣ», όπου έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα, προς τους οποίους προσέφερε αντίγραφο της εικόνας του αγίου Νικολάου, τους συνεχάρη για την εορτή, υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών του σκάφους και ευχήθηκε στον Κυβερνήτη και το πλήρωμά του να έχουν καλούς και ειρηνικούς πλόες.


Εκτύπωση   Email