26 Νοεμβρίου 2007

Το απόγευμα  μετέβη με καΐκι στην Κίμωλο, όπου ετέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον κατάμεστο από ευσεβείς πιστούς Ιερό Ναό της Πολιούχου Κιμώλου Παναγίας της Οδηγητρίας, επί τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Κατά τον Εσπερινό, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Κιμώλου κ. Θεοδωρογεράσιμος Μαγκανιώτης προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας περίτεχνο Εγκόλπιο φέρον την εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου, τονίζοντας στην προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«......Φέτος το ευλογημένο νησί της οσίας Μεθοδίας βρίσκεται σε μια ευτυχή συγκυρία, γιατί, με την ευλογία του Μεγάλου Θεού, συνέπεσαν δύο σημαντικά γεγονότα. Το ένα είναι η συμπλήρωση 140 χρόνων από την οικοδόμηση του περικαλούς τούτου Ναού....Το δεύτερο, εἰναι η συμπλήρωση 30 χρόνων ιερατικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Κιμώλου καί λοιπών νήσων κ. Δωροθέου Β΄....

Σεβασμιώτατε,

Επειδή η θεοφιλής καί καλλίκαρπος διακονία σας μαρτυρεί σε όλους το γεγονός της νυχθημερόν αναλώσεώς σας για τη σωτηρία ψυχών «υπέρ ων Χριστός απέθανεν και ανέστη»....επειδή στο πρόσωπό σας συγκεντρώνονται τα χαρίσματα των Προφητών, δηλαδή, το μεγαλείο του Ησαΐα, η δύναμη του Ιερεμία να συγκινεί, η ικανότητα του Ιεζεκιήλ να παράγει την αγαθή έκπληξη, ο θαυμασμός του Δανιήλ και η σοφία του Σολομώντα...επειδή το ενδιαφέρον σας για τους κατοίκους των νησιών μας είναι ανύστακτο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιμώλου, εκτιμώντας το αμείωτο και στοργικό πατρικό σας ενδιαφέρον, με αγάπη άδολη καί περισσή, σας προσφέρει το παρόν Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Εις πολλά Έτη, Δέσποτα! » 

Ο Σεβασμιώτατος, στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον κ. Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την ευγενική τους χειρονομία, αναφέρθηκε στο γεγονός των Εισοδίων της Θεοτόκου και συνεχάρη τους Κιμωλίους για την εμμονή τους στις παραδόσεις και την αγάπη τους προς την Εκκλησία. Εξ αφορμής της συμπληρώσεως 140 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού της Οδηγητρίας, ο Ποιμενάρχης μας έκανε ευλαβική αναφορά στους ανθρώπους της εποχής εκείνης, που με κόπο και μόχθο ανήγειραν τον Μεγαλοπρεπή Ναό της Οδηγητρίας και υπογράμμισε ότι σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να επανεύρει το ανθρώπινο πρόσωπο την αξία του, ως εικόνα του Θεού, και να μην ευτελίζεται και απαξιώνεται χάριν οποιωνδήποτε ευτελών συμφερόντων, ώστε να ξαναβρεί ο άνθρωπος τις πνευματικές του ρίζες, από τα νάματα των οποίων γαλουχήθηκαν και ανατράφηκαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Την Τετάρτη, 21η Νοεμβρίου, ο Σεβασμώτατος ιερούργησε στον Ι.Ν. της Οδηγητρίας Κιμώλου και στη συνέχεια προέστη στην λιτανεία της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας στους παραδοσιακούς και καθαρούς μικρούς δρόμους της Κιμώλου.

Στο κήρυγμά του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας χαιρέτησε με ικανοποίηση την παρουσία των Μαθητών όλων των Σχολείων του νησιού, συνεχάρη τους δασκάλους και απηύθυνε πατρικές νουθεσίες προς τα παιδιά. 

Το εσπέρας της ίδιας μέρας επέστρεψε στην Μήλο και εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στον Ι.Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζεφυρίας, όπου, παρουσία όλων σχεδόν των κατοίκων της Ενοριακής Κοινότητος, αναφέρθηκε στην καθιέρωση από την Εκκλησία μας της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και στην ένταξή της στο Λειτουργικό χρόνο. 

Το πρωί της Πέμπτης, 22ας Νοεμβρίου, πριν αναχωρήσει αεροπορικώς από τη Μήλο, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη το Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντος, συνομίλησε με τους δασκάλους και μίλησε προς τα παιδιά.

Την Παρασκευή, 23η Νοεμβρίου, μετέβη στην Άνδρο, όπου το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Άνω Γαυρίου, όπου, παρουσία πλήθους πιστών και Κληρικών της Άνδρου, ετέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο του Εφημερίου της Ενορίας  Πρωτοπρ. Διονυσίου Φραντζιού.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο    του   προαπελθόντος ιερέως και κάλεσε τους πιστούς να στηρίξουν το νέο τους Εφημέριο και να υποστηρίξουν με την ηθική και υλική συνεισφορά τους το ποιμαντικὀ ἐργο της ενοριακής αυτής κοινότητος.

Στη συνέχεια και παρουσία του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Χαράλ. Κόκκινου, του Έπαρχου Άνδρου κ. Ιω. Μαλταμπέ, των Δημάρχων Υδρούσας, κ. Κυριάκου Θωμά, και Κορθίου, κ. Ιω.Γλυνού, Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων, και πλήθους κόσμου, ετέλεσε τον Αγιασμό και στη συνέχεια τα εγκαίνια της ασφαλτοστρωθείσης οδού, από τον επαρχιακό δρόμο προς την ιστορική Ιερά Μονή της «Αγίας», ενός έργου, για την κατασκευή του οποίου επί δεκαετίες αγωνίζονταν οι διοικούντες και το οποίο πραγματοποιήθηκε τώρα, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επί Υπουργίας κ. Ευαγγέλου Μπασιάκου, και ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου και του Δημάρχου Υδρούσας.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Γεωργίας και το Γενικό Γραμματέα Περιφερείας Ν.Αιγαίου και τόνισε την σημασία του έργου αυτού, που μεταξύ των άλλων θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο το θρησκευτικό τουρισμό στην Άνδρο και θα προβάλλει την αρχιτεκτονική, πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της πολυαιώνιας Ιεράς Μονής της «Αγίας».

Την Κυριακή, 25η  Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και ομίλησε καταλλήλως, στον Ι. Ναό του Αγίου Αιμιλιανού Αθηνών, με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής της Αδελφότητος των Ανωμεριτών της ιδιαίτερης πατρίδας του Μυκόνου. Στη συνέχεια, παρέστη στην σύναξη των συμπατριωτών του Ανωμεριτών στην αίθουσα της Αδελφότητος, στην οδό Σεπολίων. Κατά την σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στην προ 75ετίας ίδρυση της Αδελφότητας και εξέφρασε την συμπαράστασή του, ως Μητροπολίτης και ως Μυκόνιος, προς τους μαθητές και σπουδαστές, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και τους συνέστησε να αγαπούν πάντα την Εκκλησία. Ακολούθησε μικρή τελετή επίδοσης υποτροφιών σε Ανωμερίτες φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Ποιμενάρχης μας απένειμε οικονομική χορηγία, εις μνήμη του πατρός του, στον φοιτητή Αρχιτεκτονικής κ. Ζαννή Πολυκανδριώτη.

Τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, θα μεταβεί στην Τήνο, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Διοικούσης το Π.Ι.Ι.Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής και την Τρίτη θα επιστρέψει στη Σύρο.

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλαρέτου, εντός του Μητροπολιτικού Μεγάρου, στο τέλος του οποίου θα τιμήσει με την απονομή του Σταυρού της οσίας Μεθοδίας την γηραιότερη κάτοικο της Σύρου (105 ετών) και γενάρχη 38 απογόνων, κ. Μαργαρίτα Κουντούρη, καθώς και το «Σωματείο Αναπήρων Πολέμου».


Εκτύπωση   Email