12 Νοεμβρίου 2007

Στην συνάντηση εκλήθη και παρίστατο και ο Γενικός Υπεύθυνος του Νεανικού Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος  Μαραγκός.

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Σέριφο και αμέσως μετά την αφιξή του πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στα σχολεία της νήσου, ( Λύκειο, Γυμνάσιο, ΤΕΕ, Δημοτικό  και Παιδικό Σταθμό ) . Κατά την διάρκεια της επισκεψεώς του στα σχολεία μίλησε προς τους μαθητές, συνεχάρη τους δασκάλους για το έργο τους και τους διένειμε ως ευλογία μικρή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας εχοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του «Μεγαλόχαρου Ταξιάρχη Μιχαήλ», προ του πέρατος του οποίου απένειμε στον Σύνδεσμο Σεριφίων το μετάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως για την υπερεκατονταετή( 1896-2007) προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Σερίφου.

Προσφωνών τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ των άλλων : «…οι πατριωτικοί Σύνδεσμοι των νησιών μας που δρούν από δεκαετίες στην Αθήνα και τον Πειραιά αποτελούν χρυσές και αρραγείς γέφυρες, που συνδέουν εκείνους,οι οποίοι, με ηρωισμό και αυταπάρνηση, σε πείσμα των καιρών και μη φειδόμενοι των πολλών ανέσεων της πολυάνθρωπης Αθήνας, παρέμειναν στους μικρούς άσπρους και ευλογημένους βράχους των νησιών μας, για να κρατούν , τις αυλές των προγονικών τους σπιτιών καθαρές και ασβεστωμένες και τα κόκκαλα των γονέων τους ευωδιασμένα  με το θυμίαμα και την προσευχή τους …Αλλά και εσείς που μετακινηθήκατε προς το κέντρο, προς τιμήν σας δεν λησμονήσατε τους πάτριους και γενέθλιους τόπους σας και με κάθε υλική και ηθική δύναμη τους στηρίζετε και τους ενισχύετε……….».

Κατά την αντιφωνησή του στην προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σεριφίων κ. Μάνος Λιβάνιος μεταξύ των άλλων τόνισε :

«Σεβασμιώτατε Πατέρα και Ποιμένα μας, εκ μέρους  όλων των Σεριφίων Σας ευχαριστώ θερμά για την ευλογημένη Σας έμπνευση να  τιμήσετε με το Μετάλιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως έναν από τους παλαιότερους Κυκλαδίτικους Συνδέσμους, το ‘’ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΕΡΙΦΙΩΝ ‘’.

Ο ‘’ Σύνδεσμος Σεριφίων ‘’ ιδρύθηκε το 1896 με στόχο την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη μεταξύ των Σεριφίων, την διατήρηση και προβολή της Σεριφιώτικης παράδοσης καθώς και την σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στους ξενιτεμένους Σεριφίους και τους κατοίκους του νησιού και για το σκοπό αυτό, από το 1908, εκδίδει και την εφημερίδα ‘’ ΣΕΡΙΦΟΣ  ‘’.

Η σημερινή μας διά των τιμίων χειρών Σας βράβευση, δεν αποτελεί μόνο πατρική επιβράβευση του έργου μας αλλά και μας δίνει κουράγιο για να το συνεχίσουμε και να το διευρύνουμε.

Και πάλι Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε ο Κύριος να Σας χαρίζει το Μετάλιο της πολυχρόνιας υγείας και της αδαπάνητης δύναμης.

Εις πολλά έτη , Δέσποτα !».

Εν συνεχεία, η Δήμαρχος Σεριφίων κα. Αγγελική Συνοδινού προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο, μεταξύ άλλων, ανέφερε :

« Σεβασμιώτατε, Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση Σας υποδεχόμαστε ξανά στην Σέριφο.    Η άφιξή Σας και η συνακόλουθη επίσκεψη Σας στη μαθητιώσα νεολαία μας, την ώρα που η παιδεία μας πανελλαδικά δοκιμάζεται, όπως άλλωσε και εδώ μέχρι πριν λίγες μέρες, αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη νεολαία μας, που με ήθος και πάθος κατάφερε να ξαναβρεί το δρόμο της αρετής  και της προόδου.

Για μια ακόμη φορά, Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον Σας για το λαό της Σερίφου, όχι μόνο στα θρησκευτικά, αλλά και στα πρακτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει και για την αμέριστη συμπαράσταση, που όποτε ζητήθηκε η συνδρομή Σας, πάντοτε επιδείξατε …».

Το πρωί της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου,  ο Ποιμενάρχης μας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μετέβη με ελικόπτερο στην Σίφνο και  ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ  στον  Αρτεμώνα.

Την Θεία Λειτουργία παρηκολούθησε πολυπληθές εκκλησίασμα, ο κ. Δήμαρχος Σίφνου, οι Καθηγητές και Καθηγήτριες, Διδάσκαλοι , Διδασκάλισες και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σίφνου.

Ο Ποιμενάρχης μας στο κηρυγμά του  αναφέρθηκε στην σημασία της παρουσίας των Αγγέλων στην ζωή των ανθρώπων, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες στους εκκλησιασθέντες μαθητές και μαθήτριες, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο  και καλή σχολική χρονιά, τους διένειμε μικρές εικόνες ως ευλογία και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή των μαθητών όλων των σχολείων της Σίφνου στην Λειτουργική Προσευχή, οι περισσότεροι από τους οποίους και με απόλυτη τάξη μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εχειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον επί εικοσιεπταετία εφημέριο του Ιερού Ναού, Πρεσβύτερο Ιωάννη Ψαραύτη , προς τον οποίο ευχήθηκε  η χειροθεσία του να αποτελέσει ερέθισμα για να καταστεί φωτεινό παράδειγμα και υπόδειγμα εναρέτου και καλού κληρικού όπως μέχρι σήμερα, προς τους συμπρεσβυτέρους του και προς το ποίμνιό του. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επιστρέψας από τη Σίφνο στην Αθήνα, μετέβη στο Ναύπλιο, όπου, τη αδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου, εχοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό σε εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, επί ιδιοκτησίας του εξ Άνδρου Πλοιοκτήτη κ. Ανδρέα Κυρτάτα, Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Κέρκυρα, όπου συνιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κερκύρας μετά του εορτάζοντος επιχωρίου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κανώπου κ. Σπυρίδωνος  και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας για την ονομαστική του εορτή, ανταποδίδοντας παρόμοια επισκεψή του στην Σύρο.
 
Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Κέντρου Μέριμνας για την  Οικογένεια, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμουπόλεως.

Στην συγκέντρωση αυτή, οι συνεργάτες Θεολόγοι-Ψυχολόγοι  του Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια  και οικογενειακοί ψυχοθεραπευτές απήντησαν σε ερωτήσεις του ακροατηρίου  σε θέματα που απασχολούν την οικογένεια και τον τρόπο αντιμετωπήσεώς τους.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ομιλία του Κέντρου Μέριμνας για την οικογένεια στην ενορία του Αγίου Νικολάου Γαυρίου Ανδρου, με ομιλητή τον κ. Λαμνίδη Νικόλαο, Ψυχίατρο και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενωσης. Το θέμα της ομιλία ήταν :<<Το Νόημα του Ψυχικού Τραύματος στη Ζωή μας >>. 

Την Κυριακή 11  Νοεμβρίου ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ετέλεσε στην Αθήνα τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο οικογενούς του και εν συνεχεία εγκαινίασε την νέα Στέγη του Συνδέσμου Συριανών επί της οδού Γ΄Σεπτεμβρίου 56. 

Την Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, ο Ποιμενάρχης μας θα μεταβεί στην Χαλκίδα και στην Καλαμάτα για να ευχηθεί στους εορτάζοντες επιχώριους Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Μεσηνίας κ. Χρυσόστομο, ανταποδίδων παρόμοιες επισκέψεις τους στην Σύρο.

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, θα μεταβεί στην Ανδρο, όπου θα ιερουργήσει στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου Μπατσίου.

Από 14 έως 19 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η Ιερά Αποδημία καί Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη, με τη συμμετοχή 100 προσκυνητῶν. Ο Ποιμενάρχης μας κ. Δωρόθεος Β΄θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα μόνο την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, προκειμένου να ιερουργήσει στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να συμπροσευχηθεί με τους Κυκλαδίτες προσκυνητές. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος με επιστολή του προς τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Ιερά Μητρόπολη  Σύρου για τα όσα προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας στην οποία μεταξύ των άλλων σημειώνει ο Σεβασμιώτατος  κ. Αλέξανδρος :

"Ετσι, από βαθιά εσωτερική ανάγκη ορμώμενος, τούτη τη σημαντική στιγμή της ζωής μας ως Εκκλησίας, επικοινωνώ μαζί Σας  αγαπητέ μου αδελφέ άγιε Σύρου, για να Σας εκφράσω, ως ποιμενάρχης αυτής της Εκκλησίας, τις πλέον θερμές και από καρδιάς ευχαριστίες και την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τα όσα επράξατε και πράττετε για τους Ορθοδόξους αδελφούς της Νιγηρίας. Σταθήκατε και στέκεστε πάντοτε δίπλα μας διακριτικά και σεμνά, σαν πραγματικός αδελφός σαν αληθινός φίλος. Κυρηναίος της σταυροαναστάσιμης πορείας μας.

Κανείς μας ποτέ δεν πρόκειται να λησμονήσει την καταλυτική, για την ζωή και πορεία της εδώ Εκκλησίας, παρουσία σας. Κι αν ακόμη οι άνθρωποι, από τη φύση τους επιλήσμονες, κάποτε ξεχάσουν , είμαι βέβαιος ότι το ονομά Σας δεν θα σβηστεί ποτέ από το Βιβλίο της Ζωής που κρατά στα χέρια Του Εκείνος του Οποίου τη δόξα, τις έσχατες μέρες της Κρίσεως, προσευχόμαστε όλοι θερμά να αξιωθείτε να αντικρύσετε   ’’ πρόσωπον προς πρόσωπον’’ ."

Στο γραφείο του Σεβασμιωτάτου καταφθάνουν συνέχεια ευχαριστήριες επιστολές εκ μέρους πρωτοετών φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ,   έξ αφορμής συγχαρητήριας επιστολής που τους απέστειλε  επ΄ευκαιρία της εισόδου τους στα Εκπαιδευτικά αυτά Ιδρύματα.


Εκτύπωση   Email