22 Οκτωβρίου 2007

Το απόγευμα, εχοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου Γερασίμου, στον ομώνυμο Ναό της πόλεως Μυκόνου. Κατά την ομιλία του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«......Ο Άγιος Γεράσιμος με την ολοκάρδια ολονύχτια προσευχή του και την ενάρετη ζωή του είχε καταπλήξει τα Τάγματα των Αγγέλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Ακολουθία του. Αλλά και εμείς, σήμερα, μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Αγίου Γερασίμου, και να γίνουμε ενάρετοι, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στις ερήμους και τα Μοναστήρια για να βρούμε δίαυλο επικοινωνίας με το Θεό.. Γιατί ενάρετος άνθρωπος είναι ο τίμιος και ειλικρινής με το Θεό και  τον συνάνθρωπό του.....».

Το πρωί του Σαββάτου, 20ής Οκτωβρίου ο Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου Μυκόνου. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημ. Μπάιλας, ο Δήμαρχος Μυκονίων κ. Χρ.Βερώνης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος Μυκονίων.

Αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο Αρτέμιο, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«......Ο Άγιος Αρτέμιος δεν επιδίωξε με κάθε μέσο και τρόπο υψηλόβαθμα αξιώματα αλλά τα κατέκτησε με τίμια μέσα, αφού πρώτα είχε καταξιωθεί ως άτομο, έχοντας συνδέσει τη ζωή του με την αρετή και την τελειότητα, ώστε να είναι πεπληρωμένη από τη Χάρη του Θεού. Ο Άγιος Αρτέμιος δεν είχε κάνει τη φιλοδοξία και την κατάκτηση αξιωμάτων αυτοσκοπό της ζωής του, όπως το κατέδειξε με τη ζωή του και με το μαρτυρικό του τέλος. Η φιλοδοξία δεν πρέπει ποτέ να ανακόπτει την πορεία μας προς την αρετή.....».

Ακολούθησε λιτανεία της εικόνος του Αγίου Αρτεμίου στα παραδοσιακά σοκάκια της Μυκόνου, μετά το πέρας της οποίας ο Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τη Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου της Μυκόνου, η οποία αποτελείται από μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, που τους είδε προσωπικά, τους ευχαρίστησε και τους απηύθυνε πατρικές ευχές. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, 20ής Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μυκόνου. Προ της ενάρξεως της Ακολουθίας και εν μέσω ενθέρμων και συγκινητικών εκδηλώσεων του παρισταμένου πλήθους των Μυκονίων, ο Ποιμενάρχης μας παρέδωσε την εικόνα του Παντοκράτορα, η οποία είχε βρεθεί κλαπείσα στη Λαμία, διασώθηκε, φυλασσόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο κάστρο της πόλεως καί του παραδόθηκε από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λαμίας, μετά από διαρκή και επίμονα αιτήματά του. Ο Σεβασμιώτατος, πρό του πέρατος του Εσπερινού, ευχαρίστησε τις Αστυνομικές, Ανακριτικές και Αρχαιολογικές Αρχές της Λαμίας και το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο, που άριστα επιτέλεσαν, και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους όσων – αθέλητα και από ανιδιοτελή κίνητρα κινούμενοι – έθλιψαν τους Μυκονιάτες και με τυχόν παραλείψεις τους δημιούργησαν προς στιγμή προβληματισμό στην ψυχή τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν να σέβονται και να στηρίζουν τους ιερείς τους. Τέλος, επήνεσε καί συνεχάρη τους κατοίκους της Μυκόνου διότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την εμμονή και την πίστη τους στις παραδόσεις και την Εκκλησία  μας. 

Την Κυριακή, 21η Οκτωβρίου, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο Ποιμενάρχης μας μετέβη με ελικόπτερο στην Κέα, όπου ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού (Δημοτικά) της Ιουλίδας και ετέλεσε με πάνδημη συμμετοχή των Κείων το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Χαστά.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη Θεολογία της Εκκλησίας μας περί θανάτου και αναστάσεως και τόνισε  ότι «η Εκκλησία μας κηρύττει και ομολογεί Ανάσταση και όχι θάνατο και γι’ αυτό πρέπει να προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους, αναμένοντας να εμφανιστούν με το πρωτόπλαστο σώμα.» Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Χαστά προς την Κέα και την Ι.Μητρόπολη Σύρου. 

Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, επί τη εορτή των Ονοματηρίων του Σεπτού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ανεπέμφθη στους Μητροπολιτικούς Ναούς των νησιών, στις Ιερές Μονές και στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου, όπου ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Θεόδωρος, ειδική δοξολογική δέηση υπέρ πλήρους και ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας του.

Ο Ποιμενάρχης μας, το πρωί της Κυριακής απέστειλε προς τον Μακαριώτατο με fax ευχετήριο επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε  ότι «ο παρά Θεού ηλεημένος της καθ’ Ελλάδα παροικούσης Εκκλησίας Προκαθήμενος μετεποίησε την κλίνην της ασθενείας εις Οικουμενικόν Άμβωνα αγάπης, μεγαλοψυχίας, υπομονής, συγχωρήσεως, ευπρεπείας καί της εν Χριστὠ ελπίδος ομολογίας». Το εσπέρας της ίδιας μέρας, ο Σεβασμιώτατος επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο, προς τον οποίο μετέφερε τις ευχές σύμπαντος του κλήρου και του λαού.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 25 και 26 Οκτωβρίου, ο Ποιμενάρχης μας θα προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη εορτή του αγίου Δημητρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εφέτος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως, λόγω εργασιών στο δρόμο, που οδηγεί στο Προσκύνημα του Αγίου Δημητρίου, όπου την 25η Μαΐου 1936 βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου.

Την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου θα ιερουργήσει στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως και στη συνέχεια θα προεξάρχει της επίσημης δοξολογίας επί τη Εθνική Εορτή.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, θα παρακολουθήσει την καθιερωμένη παρέλαση  στην ιστορική πλατεία Μιαούλη, κατά την οποία για τρίτη συνεχή χρονιά παρελαύνουν και τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.


Εκτύπωση   Email