ΕΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου ημών κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18  Μαΐου, η εορτή λήξης των μαθημάτων της Κατηχητικής περιόδου 2013-2014 στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Γύρλας στην ιερά νήσο Τήνο.
Τελέσθηκε δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής προ του τέλους της οποίας όλα τα παιδιά έψαλλαν τη φήμη του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ .Οι μαθητές  του Προσχολικού, Κατώτερου, Μέσου και Ανώτερου των Κατηχητικών ομάδων ανέγνωσαν επίκαιρα κείμενα και ποιήματα.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, ευχαριστώντας τον Αντιπρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας για την στήριξή τους, συνεχάρη δε τον Διευθυντή των Κατηχητικών Σχολείων της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Στυλιανό Τουφεκλή, τους Κατηχητές Κληρικούς και λαϊκούς, τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στον Χριστό και στην Εκκλησία αλλά κυρίως τα παιδιά που με ζήλο παρακολουθούν και μαθαίνουν να βιώνουν καλύτερα την Χριστιανική Πίστη και τα Δόγματα της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Γενικό Διευθυντή Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό για την αρωγή και στήριξη του προγράμματος και την Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δημοτικού Ιερού Ιδρύματος Αγίας Τριάδος Γύρλας για τη μικρά δοχή που ακολούθησε.
Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε και ο Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, Γενικός Διευθυντής των Κατηχητικών Σχολείων της ιεράς μας Μητροπόλεως και μετά το πέρας της οποίας διένημε αναμνηστικά επί την λήξη των κατηχητικών μαθημάτων, τα οποία έστειλε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δωρόθεος Β’.
Την οργάνωση και τον συντονισμό της εορτής είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφικό Υλικό: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

 

ΜΗΝΥΜΑ
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΛΗΞΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ

Αγαπητοί γονείς και πολυαγαπημένα μας παιδιά, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ο Κύριος θέλει πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν!
Επιθυμεί όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν το θέλημά Του και να γευθούν την αγάπη Του, ακολουθώντας το δρόμο, που Εκείνος ανοίγει να μας καλεί να τον ακολουθήσουμε.
Αλλά, για να οδηγηθεί μια ψυχή στο Θεό, δεν αρκεί το κάλεσμά Του, χρειάζεται και η ανθρώπινη χειραγωγία.       
Αυτή η χειραγωγία προς το Θεό και την Εκκλησία Του είναι έργο και αποστολή του Κατηχητή, του συνειδητού και με ιεραποστολικό φρόνημα εμφορούμενου συνειδητού μέλους της Εκκλησίας, και κυρίως ο Ιερέας, ως πνευματικός πατέρας.
Ο Κατηχητής έχει κύριο έργο να αποκαλύψει το Θεό και το θέλημά Του στους ανθρώπους. Κι αυτό είναι εκείνο που καθιστά την Κατήχηση έργο υπεύθυνο και σωτήριο.
Όπως ακριβώς το «κεφάλαιο» της παγκόσμιας σωτηρίας, της Θείας Ενανθρώπησης, απαιτούσε τη συνεργεία και τη συμμετοχή της Θεοτόκου, έτσι και στην περίπτωση της σωτηρίας του καθενός μας, αναγκαίος είναι ένας άνθρωπος, ένας «παιδαγωγός εις Χριστόν». Αναγκαία η Κατήχηση! Εντολή του Θεού το «κατηχείν».
Το έργο αυτό της Κατήχησης, συνεχίστηκε και φέτος στο ιερό νησί της Τήνου και σήμερα, με τη λήξη και της εφετινής περιόδου, νοερά παρόντες.  καμαρώσουμε τα παιδιά μας και επικροτούμε τους καρπούς των δραστηριοτήτων, που αυτά ανέπτυξαν και φέτος, στις νεανικές ενοριακές συνάξεις τῆς νήσου Τήνου στις οποίες, με τις μικρές μας δυνάμεις τη βοήθεια του Θεού και τη Χάρη της Κυριας Θεοτόκου, διαμορφώνονται οι υγιείς προσωπικότητες, που εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και την Πατρίδα μας!
Πριν, όμως, δώσουμε το λόγο στα παιδιά μας, θεωρούμε αναγκαίο να εκφράσουμε ευγνώμονες ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της αποψινής μας εκδηλώσεως.
Πρωτίστως, το Πανελλήνιο Ιερό μας Ίδρυμα, τον Αξιότιμο Αντιπρόεδρο και τους εκλεκτούς Επιτρόπους, που πάντοτε με στοργή και αγάπη ενισχύουν κάθε κατηχητικό και ιεραποστολικό έργο, και όχι μόνο στο νησί μας.
Κυρίως να ευχαριστήσουμε τους συναρωγούς στην ποιμαντική προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας προς τους νέους, τον ακούραστο Επίτροπό μας στην ιερά νήσο Τήνο, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, τους αγαπητούς μας Εφημερίους Κατηχητές, αλλά και όλους τους συνεργάτες μας στο Κατηχητικό έργο, που με υπομονή και χαμόγελο υφαίνουν και διανθίζουν τις παιδικές ψυχές με νήματα τραβηγμένα από τις καρδιές τους.
Ευχαριστίες,  τέλος, οφειλετικά εκφράζουμε και πρός τη δραστήρια και ευγενεστάτη Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Ιερού Ιδρύματος της Αγίας Τριάδος Γύρλας, που φιλοξενεί με αγάπη περισσή και τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και σε όσους, με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην προετοιμασία και διοργάνωσή της.
Νοερά παρών και συνεορτάζων, εύχομαι στα παιδιά μας καλή επιτυχία στις σχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις  και σε όλους σας υγεία και κάθε ευγενούς στόχου σας επιτυχία!

Με πατρικές ευχές και αγάπη

† Ο ΣΥΡΟΥ &  ΤΗΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄
 
Πρόγραμμα Εορτής Λήξης Κατηχητικών σχολείων 2014
Προσχολικό Κατηχητικό

Τίτλος: Σαν μυρίσει καλοκαίρι

Έλαβαν μέρος τα παιδιά: Αλβέρτη Δέσποινα, Αλβέρτης Χρήστος, Ανταλής Άγγελος, Βιδάλη Αναστασία, Βιδάλης Παναγιώτης-Πέτρος, Γάσπαρη Μαρίνα, Δεσύπρης Γεώργιος, Δεσύπρης Νεκτάριος, Δογορίτης Χριστόφορος, Δογορίτη Μαρίνα, Ζάρπα Μαριτίνα, Κόρακα Φαίδρα, Μαραγκός Δημήτρης, Μαραγκού Αγχελίτα, Μαραγκού Μαρίνα, Μπάλιος Ιωάννης-Δαμασκηνός, Ποδιάς Κωνσταντίνος, Σουράνης Ζαχαρίας, Τσίτσα Ελεάνα,Τσουμπός Μιχαήλ-Εφραίμ, Τσουμπός Ευθύμιος, Τσουμπού Δήμητρα, Ψάρος Νικόλαος

Κατώτερο Κατηχητικό
Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πόλεως Τήνου
Τίτλος: 1) Ήρθαν οι τουρίστες
Απήγγειλαν τα παιδιά: Μαραγκού Φώτω, Βιδάλη Ανδριανή, Σιώτου Σμαράγδα

Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου – Αγίου Νικολάου Πόλεως Τήνου
Τίτλος: 1) Στον Ιερέα, Απήγγειλε: Κορνάρος Παντελεήμων
2) Σκυτάλη Αγάπης. Απήγγειλε: Κατερίνα Μαλέφσκαγια
3) Στίβος, Απήγγειλε: Ζιούλη Ελένη
4) Ο Σποριάς, Απήγγειλαν: Αράθυμος Ιωάννης & Κουσουνάδης Ιωάννης

Ιερός Ναός Τριών Ιεραρχών – Αγίου Ιωάννου Πόλεως Τήνου
Τίτλος: 1) Το Καλοκαίρι, Απήγγειλαν: Βλαχάκη Μαρίνα & Βλαχάκη Αναστασία
2) Καλοκαίρι, Απήγγειλαν: Μεταξά Αγνή & Πέπα Έντζη

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Πόλεως Τήνου
Τίτλος: 1) Ας γίνουμε σαν μολύβι,
Απήγγειλαν τα παιδιά: Βέλα Άγγελος, Βέλα Θεοδώρα, Κουμαριανού Δέσποινα, Μιχάλοβιτς Σταύρος, Βοϊνά Αναστασία, Λάλα Ανρί, Δεσίπρη Ζωή

Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας  Σμόβολο
Τίτλος: 1) Σκέψεις, Απήγγειλε: Βιδάλη Ευφροσύνη
2) Πανάγαθε Πατέρα μας, Απαγγέλουν: Λούβαρης Γεώργιος & Λούβαρη Μαρίνα

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Στενής

Τίτλος: 1) Το Καλοκαίρι, Απήγγειλε: Αλβέρτης Στέφανος
Ευλογημένο Καράβι, Απήγγειλαν: Λούβαρη Εύα, Λουβαρη Άννα, Τσουκάκη Γεωργία

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Φαλατάδου
Τίτλος: 1) Χριστός Ανέστη, Απήγγειλε: Ελισάβετ Τριανταφύλλου
Το ίντερνετ, Απήγγειλαν: Παναγιώτης Μέγκουλας & Ιωάννης Νάζος

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου
Τίτλος: 1) Ο Χριστός και τα παιδάκια,  
Απήγγειλαν τα παιδιά: Βιδάλης Νικόλαος, Φόρτωμα Σταματούλα,  Κολάριους Αλμπάν

Μέσο  Κατηχητικό
Τίτλος: 1) Αρετή, Απήγγειλε: Βουδούρη Ειρήνη

Ανώτερο Κατηχητικό
Τίτλος: 1) Συγχώρα και Προχώρα, Απήγγειλε: Δεσύπρη Σμαράγδα
Περιπάτει εν αγάπη, Απήγγειλε: Βασιλική Βελουδίου
Μόνο η εκκλησία χαρίζει τη σωτηρία, Απήγγειλε: Πλυτάς Παναγιώτης
Ο Θεός στέκει πλάι μου, Απήγγειλε: Βασιλάκη Δήμητρα

Παιδική  Βυζαντινή Χορωδία
Διήυθυναν οι: Αρχιδιάκονος  π. Αντώνιος Τζανουλίνος
Αλέξανδρος Χατζίρης, Εκπαιδευτικός Μουσικής

Οι Αναστάσιμοι Ύμνοι: 1) Χριστός Ανέστη
Αναστάσεως ημέρα, α’ ωδή – καταβασίες
Ο Άγγελος Εβόα, θ’ ωδή
Φωτίζου  Φωτίζου, θ’ ωδή
Απολυτίκιο Αγίας Τριάδος
Φήμη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  κ.κ.Δωροθέου Β΄
Έψαλλαν τα παιδιά: Βασιλάκης Νικόλαος, Βιδάλης Κωνσταντίνος, Βιδάλης Νικόλαος Γιαβραδέλλης Αθανάσιος, Δελατόλας Στέφανος, Δεληβός Μιχαήλ, Κορνάρος Παντελεήμων, Κουσουνάδης Ιωάννης, Κουσουνάδης Γεώργιος, Κοσμίδης Πολυχρόνης,  Κρητικός Στυλιανός, Λαγουρός Αντώνιος, Λαγουρός Παντελεήμων, Πλυτάς Ιωάννης, Σπηλιώπουλος Ανδρέας, Ψάρρος Δημήτριος

  


Εκτύπωση   Email