ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δρα κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως τελέσθηκε  απόψε η Ακολουθία των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο Σταυρό, με τη συμμετοχή απάντων των Εφημερίων της νήσου και πυκνού εκκλησιάσματος, με ομιλητή τον Ιστορικό της Βυζαντινής Τέχνης και Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. κ. Βαφειάδη Κωνσταντίνο, ο οποίος, με τρόπο εποπτικό και λόγο παραστατικό, ανέπτυξε το θέμα «ΘΕΙΟΝ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ», εξ αφορμής των εορταστικών εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Ισπανία για το "ΕΤΟΣ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ", με την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα Ζωγράφου και Αγιογράφου, η ομώνυμη και περιώνυμη εικόνα του οποίου φυλάσσεται  στον Ι.Ναό.

Ο εκλεκτός ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στη θεολογία των εικόνων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τόνισε ότι ο Ελ Γκρέκο υπήρξε αγιογράφος με θεολογικό και δογματικό υπόβαθρο, με προχωρημένες για την εποχή του αντιλήψεις, κυρίως στην αποτύπωση του εξωτερικού φωτισμού των προσώπων, οι οποίες δικαιολογούν και εξηγούν το γεγονός ότι η αξία και η μεγαλωσύνη του έργου του αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν 200 χρόνια αργότερα.

Η ομιλία, συνοδευόμενη από προβολή διαφανειών ενθουσίασε και εντυπωσίασε τους παρισταμένους, οι οποίοι εκδήλωσαν τα συναισθήματά τους με αυθόρμητα χειροκροτήματα.   


Εκτύπωση   Email