Ιστορικές και μοναδικές στιγμές πνευματικής έξαρσης βίωσε απόψε το νησί της Κύθνου, υποδεχόμενο πανδήμως ιερά Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, του Κυθνίου, τα οποία κατέφθασαν στο λιμάνι του Μέριχα εντός βαρυτίμου Λειψανοθήκης, τα οποία απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντονέσκ και Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίων και εδώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου & Κύθνου.
Οι εκατοντάδες πιστοί που ανέμεναν στο λιμάνι του Μέριχα ξέσπασαν σε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού, όταν ενεφανίσθησαν στον καταπέλτη του πλοίου "ΜΑΡΜΑΡΙ" ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', φέρων τη Λειψανοθήκη, οι συνοδεύοντες αυτόν και προς τούτο προσκεκλημένοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο εκπροσωπών τον Ενδοξώτατο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Αλέξανδρος Λαγουρός, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος Σκουρώφ, ο Πλοίαρχος και ο Ύπαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ "ΜΑΡΜΑΡΙ".
Οι πιστοί προσέτρεξαν αυθορμήτως να κατασπασθούν τα ιερά Λείψανα, ενώ απέδιδαν τιμές ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ., που εκπροσωπούσε και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, ο Διοικητής και άνδρες της Αστυνομίας και στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Άμα τη αφίξει του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β',φέρων τα τίμια Λείψανα,μετέβη στα ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Μέριχα σκάφη,του Λ.Σ. "ΦΟΥΡΝΟΙ", και του Πολεμικού Ναυτικού "ΒΟΤΣΗΣ", τα πληρώματα των οποίων ησπάσθησαν τα άγια Λείψανα.
Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε πολυάριθμος και πολυάνθρωπη αυτοκινητοπομπή προς τη Χώρα,όπου έγινε με απόλυτη Εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα η πάνδημη υποδοχή των ιερών Λειψάνων, τα οποία λιτανευτικώς, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κύθνου, παιδιά Πολιτιστικών Συλλόγων της Ουκρανίας,μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων της Κύθνου,με τις σημαίες τους,το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων,το Δήμαρχο Μαριούπολης και στελέχη των Δήμων Μαριούπολης και Σαρτανά,τη Διευθύντρια της Έδρας της Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, τη Διευθύντρια του ενιαίου Σχολείου, αριθμός 8 της Μαριούπολης, Προέδρους Σωματείων Ελλήνων στην Ουκρανία, το Διευθυντή της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρόεδρο του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου,τον Έπαρχο Κέας-Κύθνου και εκατοντάδες πιστών, οι οποίοι είχαν στρώσει τους δρόμους με τάπητες και έραιναν με άνθη τον Άγιο με δάκρυα συγκινήσεως, μεταφέρθηκαν στήν πρό του Δημαρχείου πλατεία, επί εξέδρας, που είχε προευτρεπιστεί με τις άοκνες προσπάθειες του Εφημερίου της Χώρας, ΟΙκονόμου Χαριλάου Δημητρίου,του Δημάρχου Κύθνου κ. Σταμ. Γαρδέρη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνστ. Φιλιππαίου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Υπαλλήλων του Δήμου και όλων των κατοίκων της Χώρας, οι οποίοι εργάσθησαν φιλόπονα, οι οποίοι ασβέστωσαν δρόμους και εκκλησιές και έκαναν τη Χώρα να λάμπει, από καθαριότητα και τάξη.
Ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαριουπόλεως και Ντονέσκ κ. Ιλαρίωνος, Πρωθιερεύς Βαλντιμίρ Ούτκιν, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' και το Δήμαρχο Κύθνου κ. Γαρδέρη, αναφέρθηκε στην πολυχρόνια φιλία, μεταξύ του Ουκρανικού και του Ελληνικού λαού, ανεφέρθη στο έργο και την προσφορά του Αγίου Ιγνατίου, παρεκάλεσε όλους να προσεύχονται για το λαό της Ουκρανίας, τόνισε ότι με μεγάλη χαρά δωρίζονται ιερά Λείψανα του Αγίου, συνοδευόμενα από Αρχιερατικό Πιττάκιο,περί της γνησιότητός τους και προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' καλλιτεχνικώτατη Εικόνα του Αγίου Ιγνατίου, φέρουσα απὸτμημα ιερού Λειψάνου, και στον Δήμαρχο, ωσαύτως, μία Εικόνα του Αγίου.
Στη συνέχεια,προσεφώνησε τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτου Μαριουπόλεως ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμ. Γαρδέρης,ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων"...Ο Άγιος Ιγνάτιος αποτελεί, πλέον, για τους ευσεβείς Χριστιανούς της μικρής νήσου Κύθνου και της πόλεως Μαριούπολης, το καύχημα και τη δόξα της πίστεως τους, αλλά και της τοπικής τους ιστορίας. Η Κύθνος είναι το μικρό νησί των Κυκλάδων που είδε ο Ιγνάτιος το φώς της ζωής κι έλαβε τα πρώτα θεμέλια της παιδείας και της πίστεως. Η Μαριούπολη, δε οφείλει σ΄ αυτόν την ύπαρξη της, καθώς και την πνευματική και πολιτισμική ακμή της.....
Οι Έλληνες της Μαριούπολης , συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων τους, αποτελούν σήμερα ένα ζωτικό τμήμα του απόδημου ελληνισμού. Εμείς, ως Δήμος Κύθνου, με αφορμή αυτή την ευτυχή συγκυρία που ενώνει τους δυο τόπους χάρη στη φωτεινή παρουσία του Αγίου Ιγνατίου, θα βρισκόμαστε με την καρδιά και τη σκέψη μας δίπλα στους απόδημους Έλληνες της Μαριούπολης, όπως έπραξε και ο πρόγονος μας Μητροπολίτης......Είμαι ευτυχής, σ΄ αυτή την ιστορική συγκυρία, από τη θέση του Δημάρχου που καλούμαι να συμπράξω στην αδελφοποίηση των δυο τόπων. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ιδιαίτερα στο Δήμαρχο Μαριούπολης, ο οποίος παρά τις δύσκολες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο του, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και άμεσα απεδέχθη το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου για την αδελφοποίηση των δυο λαών. Καταλήγοντας θέλω να τονίσω ότι πλέον οι δυο Δήμοι συνδέονται με δεσμούς συνεργασίας, σύμπνοιας και φιλίας..."
Ακολούθως,προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , η προσλαλιά του οποίου παρατίθεται αυτούσια κατωτέρω, και προσέφερε επιστήθιο Σταυρό στον Πρωθιερέα και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνα Εικόνα του Αγίου και Αρχιερατικό Επιτραχείλιο και Ωμόφορο, παρακαλώντας τον, όταν θα τα φέρει, να ενθυμείται το λαό της Κύθνου στις προσευχές του.
Εν συνεχεία, τελέσθηκε Πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός,προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, ο οποίος με τη σύντομη ομιλία του προεκάλεσε τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις και επευφημίες του πλήθουςτων πιστών, αναφερθείς στην πίστη στο Θεό και την αγάπη προς την Πατρίδα, ειπών χαρακτηριστικά "μας εκπλήσσουν αυτά που ακούμε και βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, αλλά την απάντηση τη δίνετε απόψε εσείς, ο πιστός λαός του Θεού, ο οποίος τιμά και αγαπά και την πίστη του και την Ορθοδοξία του και την Πατρίδα του,τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρισθεί". Ευχαρίστησε δε το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' για τη φιλοξενία,καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοκλήτου για όσα έζησαν και επήνεσε το λαό της Κύθνου, η οποία, όπως είπε, δεν είναι μικρό νησί, αλλά μεγάλο νησί, γιατί έχει μεγάλους,πιστούς και ευσεβείς ανθρώπους και γιατί εγέννησε ένα μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Κύθνου μετέφεραν επί των ώμων τους τη Λειψανοθήκη,η οποία λιτανευτικώς κατηυθύνθη προς τον κτητορικό Ναό της οικογενείας του Αγίου,των Γοζαδίνων, στον οποίο και εβαπτίσθη.
Στην παρακείμενη Πλατεία ομίλησαν ο Πρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, απόγονος της οικογενείας των Γοζαδίνων,ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, η Πρόεδρος των Ελληνικών Σωματείων της Ουκρανίας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυθνίων κ. Κοκιασμένος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο γεγονός,ευχαρίστησαν το ΣΕβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' , το Δήμαρχο Κύθνου και τον Σεβασμιώτατο κ. Ιλαρίωνα.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας της μετονομασίας της Πλατείας σε "Πλατεία Ελληνοουκρανικής Φιλίας",ενώ η Φιλαρμονική παιάνιζε τους Εθνικούς Ύμνους Ουκρανίας και Ελλάδος.
ΛΟΓΟΣ
ΕΠΙ Τῌ ΥΠΟΔΟΧῌ ΚΑΙ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΙ
ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΤΟΥ ΓΟΖΑΔΙΝΟΥ,
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΕΩΣ,ΤΟΥ ΚΥΘΝΙΟΥ
(ΧΩΡΑ ΚΥΘΝΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016)
Σεβασμιώτατοι και πολυτίμητοι Αδελφοί Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητε και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριε, Εξοχώτατε Κύριε Πρέσβυ της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Εντιμώτατοι Εκπρόσωποι του Ενδοξωτάτου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Πανοσιώτατε Πρωθιερέα Βλαντιμίρ Ούτκιν, Καθηγούμενε του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Ντόνεσκ και εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ντόνεσκ και Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνα, ευλαβέστατοι Πατέρες και Αδελφοί, αξιότιμε κ. Δήμαρχε της Μαριούπολης και έντιμα στελέχη και συνεργάτες των Δήμων Μαριούπολης και Σαρτανά, ελλόγιμες κυρία Διευθύντρια της Έδρας της Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης και κυρία Διευθύντρια του ενιαίου Σχολείου, αριθμός 8 της Μαριούπολης, Ερίτιμες Πρόεδροι Σωματείων Ελλήνων στην Ουκρανία, αξιότιμε κ. Διευθυντά της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αξιότιμοι κ.κ. Περιφερειάρχα Νοτίου Αιγαίου και Αντιπεριφερειάρχα Κυκλάδων, αξιότιμε κ. Έπαρχε Κέας-Κύθνου, αξιότιμε κ. Προέδρε του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, αγαπητέ μου Δήμαρχε Κύθνου κ. Σταμάτιε Γαρδέρη, ευλογημένοι Χριστιανοί, κάτοικοι της Κύθνου και παρεπιδημούντες,
πέρασαν 300 χρόνια περίπου, από τότε που ένας νεαρός συντοπίτης μας, ο Ιάκωβος Γοζαδίνος, αφού προσευχήθηκε στον οικογενειακό του Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στον οποίο έλαβε και το Βάπτισμα, έφευγε από την Κύθνο για να μεταβεί στο Άγιο Όρος και μαθητεύσει στην κοντά σε ένα κατά σάρκα συγγενή του Ασκητή, στην ιστορική Μεγίστη και Βασιλική Μονή Βατοπαιδίου.
Ποιός μπορεί να φανταστεί τις σκέψεις, τα σχέδια και τα οράματα του νεαρού Κυθνίου, όταν εγκατέλειπε τη ζεστασιά της οικογένειάς του και ξεκινούσε ένα μεγάλο ταξίδι προς το άγνωστο;
Όποια και να ήταν τα σχέδιά του, άλλα ήταν τα σχέδια του Θεού γι` αυτόν!
Εκεί, στο Παναγιοβάδιστο και Παναγιοφύλακτο Όρος, ο νεαρός Ιάκωβος κείρεται Μοναχός, με το μοναχικό όνομα Ιγνάτιος και προκόπτει στη σοφία, την πίστη και τη σύνεση, ανεβαίνοντας την κλίμακα των αρετών και της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, χειροτονηθείς Διάκονος και Πρεσβύτερος.
Η πνευματική λάμψη του ταπεινού και άδολου νησιώτη απλώνεται πέρα από τα όρια της Μονής, ξεπερνάει τη χιονοσκέπαστη κορυφή του Άθω, φτάνει στη Βασιλεύουσα Πόλη, διατρέχει τα σοκκάκια της και έρχεται στο Φανάρι, εκεί που χτυπά η καρδιά της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και, ως Αρχιερεύς πλέον, ορίζεται μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.
Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιγνάτιος δεν προορίζεται για την Πόλη των ονείρων μας!
Από την Επτάλοφο πόλη του Βύζαντος και του Κωνσταντίνου, το Άγιο Πνεύμα τον κατευθύνει ακόμα πιο βόρεια, στην Κριμαία, μια περιοχή με αρχαιότατη την παρουσία των Ελλήνων, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., ως Μητροπολίτη Γοτθίας και Καφά, 24ο και τελευταίο Μητροπολίτη της, το 1771, σε ηλικία 54 χρόνων, διαδεχόμενο τους Μητροπολίτες Μεθόδιο, ο οποίος για πρώτη φορά έγινε Ποιμενάρχης όλων των Χριστιανών της Κριμαίας, Νεόφυτο, Μακάριο, Παρθένιο, Γεδεών και Δωρόθεο(+1769), όπου αναδείχτηκε γνήσιος ηγέτης του Χριστιανισμού, πνευματικός αναμορφωτής των εκεί κατοικούντων Ελλήνων, συνεργήσας τα μέγιστα στη διατήρηση της εθνικής τους συνείδησης και της Ορθοδοξίας, που απειλείτο καίρια από τον Ταταρικό ζυγό.
Ο Ελληνισμός της περιοχής βαθμιαία αλλοτριωνόταν πολιτιστικά και κοινωνικά, οι Τουρκοταταρική γλώσσα είχε εισβάλει ακόμα και στα λειτουργικά κείμενα, οι άλλοτε περήφανοι Έλληνες μετατρέπονταν σε ένα καταβεβλημένο και εξουθενωμένο λαό, που σύντομα θα αφομοιώνονταν με τους Τατάρους κατακτητές και θα έμεναν τα ερείπια για να θυμίζουν την παρουσία τους.
Ο φλογερός, όμως, Κύθνιος Ιεράρχης δε συμβιβάζεται, δεν δειλιά, δεν καθυστερεί!
Ο λαός, ο καθήμενος εν σκότει και σκιά θανάτου, έπρεπε να σωθεί!
Η σωτηρία του ποιμνίου του ήταν το υπέρτατο χρέος του ως Επισκόπου και Ποιμένα, όπως είναι και χρέος κάθε Επισκόπου!
Και ως άλλος Μωυσής, καθοδηγημένος όχι πλέον “ἡμέρας μὲν ἐν στύλῳ νεφέλης, τὴν δὲ νύκτα ἐν στύλῳ πυρός” (Έξοδος, 13, 21), αλλά από την Εικόνα της Παναγίας του Μπαχτσισαράϊ, τίθεται επικεφαλής της εξόδου 50.000 Ελλήνων, τους οποίους οδηγεί στη Χριστιανική περιοχή της Αζοφικής, ιδρύοντας την περιώνυμη Μαριούπολη, δορυφορούμενη από 23 Ελληνικά χωριά!
Ως άλλος Μωυσής, όταν “διεγόγγυζε πᾶσα συναγωγὴ υἱῶν Ἰσραὴλ ἐπ' αυτόν” (Έξοδος 16, 2) δεν πτοείαι, ούτε κάμπτεται από τα παράπονα, τις εξεγέρσεις και την αχαριστία των ανθρώπων, αλλά με την υπομονή και την πίστη του τους διαβεβαιώνει ότι “Κύριος ἐξήγαγεν αύτούς ἐκ γῆς Αἰγύπτου” (Έξοδος 16, 6)!
Αγάπησε τον Θεό και το λαό, που ο Θεός του εμπιστεύθηκε να διαποιμάνει, με όλη του την καρδιά, την ισχύ και τη διάνοια, αντιμετωπίζοντας με υπομονή και δικαιολογώντας με κατανόηση τις ατέλειες και τα σφάλματα των ανθρώπων.
Συνήθιζε να λέει: «Διά της Εκκλησίας και από την Εκκλησία πηγάζει η ουράνια ευλογία και είναι προφανής η επιτυχία σε όλα τα ανθρώπινα έργα και επιτηδεύματα». Έτσι όλα τ' αντιμετώπιζε με προσευχή, υπομονή και πραότητα.
Και ήταν 3η Φεβρουαρίου 1786, όταν σ' ένα πέτρινο κελλί, που ο ίδιος είχε κτίσει, 6,5 χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη, παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Θεό!
Ο Λαός της Μαριούπολης δεν λησμόνησε τον Ελευθερωτή και φιλόστοργο Πατέρα του, τη μνήμη του δεν μπόρεσαν να σβήσουν ούτε οι ιστορικές αναστατώσεις, ούτε η εβδομηντάχρονη αθεϊστική προπαγάνδα, ούτε και η πύρινη δοκιμασία του ιερού σκηνώματός του, και μόλις “ανέστη ο Θεός και διεσκορπίσθησαν οι εχθροί αυτού”, στις 11 Ιουνίου του 1997, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως Ιγνάτιος ανεκηρύχθη τοπικός άγιος της Ουκρανίας.
Καί σήμερα, ύστερα από 300 χρόνια, επιστρέφει στην γενέτειρα νήσο του...
Και δεν επιστρέφει μόνος, όπως όταν έφυγε...
Τον περιμένουμε και τον υποδεχόμεθα σύσσωμος ο ιερός Κλήρος, ο ευγενής και πολιτισμένος Λαός της Κύθνου και εκλεκτοί παρεπιδημούντες προσκυνητές, συνοδευόμενο από επίσημους εκπροσώπους της Χώρας, στην οποία μεγαλούργησε, και της πόλης, την οποία ίδρυσε, της Μαριούπολης, ο Μητροπολίτης της οποίας, Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίων, άξιος κατά πάντα διάδοχός του, φέρων και ο ίδιος σήμερα το σταυρό του δοκιμαζομένου ποιμνίου του, ενωτίσθη το παρακλητικό μας αίτημα, που ήταν και αίτημα σύμπαντος του λαού της Κύθνου, και προσέφερε τίμια Λείψανά του, για το οποίο εκ βαθέων τον ευχαριστούμε και το οποίο υποδεχόμεθα ήδη αποθησαυρισμένο σε πολύτιμη Λειψανοθήκη, φιλάγιο και ολοκάρδιο δωρεά Επιχειρηματιών, ιδιωτών Κυθνίων, Χωραϊτών και κατοίκων των Λουτρών και του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Λουτρών!
Υποδεχόμεθα σήμερα το συντοπίτη μας Άγιο στην προ του Δημοτικού Καταστήματος Κύθνου Πλατεία, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κύθνου, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Γονίδης, ο οποίος χαίρει χαράν μεγάλην διότι, χάρη στην έρευνά του οι συμπατριώτες του τον γνώρισαν για πρώτη φορά και άνοιξε ο δρόμος της επιστροφής του, ο Εφημέριος της Ενορίας του Αγίου και του οικογενειακού του Ναού, Οικονόμος Χαρίλαος Δημητρίου, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, Πρόεδροι και Μέλη των τοπικών Συλλόγων της Κύθνου, συνοδευόμενο από τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ουκρανίας στην Ελλάδα και γνήσιο Φιλέλληνα κ. Βλαδίμηρο Σκουρώφ, χάρη στην αποτελεσματική συνδρομή του οποίου ζούμε αυτές τις ιστορικές στιγμές, υπό τους παιάνες της λαμπράς Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος!
Τον υποδέχεται σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου, με προεστώτα τον αγαπητό μας Δήμαρχο κ. Σταμάτιο Γαρδέρη, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Φιλιππαίο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκίνησαν, θα λέγαμε χωρίς υπερβολή, γη και ουρανό, με άοκνες προσπάθειες, διαρκείς παραστάσεις και ταξίδια, υπερβαίνοντας με την φιλάγια υπομονή και επιμονή τους κάθε γραφειοκρατικό και άλλο εμπόδιο, για να έρθει αυτή η ευλογημένη μέρα,η οποία, με απόφασή μας καθιερώνεται από τούδε και στο εξής ως ετήσια τοπική θρησκευτική εορτή της Κύθνου, επί τη αφίξει και ενθρονίσει ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου, του Κυθνίου, εορταζομένη την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου στον κτητορικό Ιερό Ναό του Αγίου Σαββα, το απολυτίκιο της οποίας, ψαλλόμενο απόψε το πρώτον, συνέθεσε ο Γραμματέας της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Αλέξανδρος Μαρκουΐζος.
Και από σήμερα, το νησί που πρώτοι κατοίκησαν οι αρχαίοι Δρύοπες, με βασιλιά τους τον Κύθνο, στο οποίο ο Κέστορας και ο Κέλυφος ίδρυσαν Ιωνική αποικία, το υπερήφανο νησί, που αρνήθηκε την υποταγή στον παντοδύναμο Πέρση βασιλέα και συμμετείχε στους Περσικούς πολέμους με μια τριήρη και μια πεντηκόντορο, το ευνομούμενο νησί, για το οποίο ο Αριστοτέλης συνέγραψε το χαμένο σήμερα έργο του "Περί Κυθνίων Πολιτείας", που ανέδειξε δύο ονομαστούς ζωγράφους της αρχαιότητας, τον Τιμάνθη και τον Κυδία, το νησί στο οποίο βρήκε ενδιαίτημα η περίπυστη Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας, που αγνοί Κύθνιοι ψαράδες ανέσυραν από τα πολυκύμαντα νερά της ομώνυμης περιοχής μεταξύ Κύθνου και Σερίφου, το νησί αυτό, από σήμερα και μέχρι συντελείας των αιώνων, στο πνευματικό του αρτοφόριο θα περικλείει ένα όπλο παντοδύναμο,τα ιερά Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου του Κοζαδίνου, Μητροπολίτη Μαριουπόλεως, του Κυθνίου.
Θα μακαρίζεται από σήμερα η Κύθνος, όπως ο ιερός Χρυσόστομος μακάριζε την Αντιόχεια, διότι τειχιζόταν δια των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, αφού «κάθε χριστιανική πολιτεία, που έχει λείψανα των αγίων, έχει κάστρα και τείχη γύρω της» (MG, 49,393)
Διότι, τα Λείψανα των αγίων, είτε εν αφθαρσία θαυματουργική είτε εν φθορά φυσιολογική, αποτελούν για τους πιστούς πηγές ιαμάτων και κρουνούς θείας χάριτος.
Ο Μ.Βασίλειος, μάλιστα, τονίζει “ότι τα άγια λείψανα αγιάζουν και τον τόπον όπου εναπόκεινται, αγιάζουν και όσους κατοικούν σ’ αυτόν”.
Σεβασμιώτατοι και πολυτίμητοι Αδελφοί, Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητε και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριε, τους οποίους και ευχαριστούμε για την αποδοχή της προσκλήσεώς μας και επιμαρτυρείτε την τελετή αυτή, Εξοχώτατε Κύριε Πρέσβυ της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Πανοσιώτατε Πρωθιερέα Βλαντιμίρ Ούτκιν, Καθηγούμενε του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Ντόνεσκ, εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ντόνεσκ και Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνα, εντιμώτατοι φίλοι από την Ουκρανία, ευλαβέστατοι Πατέρες και Αδελφοί, ένδοξοι εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι, ευλογημένοι Χριστιανοί, «όσα δεν μπορεί να κάνει ο πλούτος και το χρυσάφι, τόσα μπορούν να κάνουν τα λείψανα των Αγίων. Γιατί το χρυσάφι ούτε αρρώστεια ποτέ απομάκρυνε, ούτε το θάνατο φυγάδευσε,τα οστά, όμως, των μαρτύρων κατορθώνουν και τα δύο», διαπίστωνε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην ομιλία του προς την Αγία Μάρτυρα Δροσίδα. (ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ τ. 50)
Συνηγμένοι σήμερα γύρω από τα Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου Έλληνες και Ουκρανοί, ας ευχηθούμε η ευλογία που αναβλύζει απ` αυτό να απλωθεί πλούσια στους πολύπαθους λαούς μας και να σταλλάξει βάλσαμο παρηγοριάς στις πληγές μας, και ας τον παρακαλέσουμε να οδηγήσει και μας στην έξοδο από τη δουλεία των παθών και των πολλαπλών μας προβλημάτων και δυσχερειών!