Με Αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου ή της Μεγάλης Παναγιάς όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

  Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε πανηγυρικώς εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και σήμερα το πρωί η Θ. Λειτουργία. Στην ομιλία του ο Πρωθιερεύς του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου και Δήλου, Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός ευχαρίστησε τους συνευχηθέντες πιστούς, τον Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κων. Κουκά, τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους και ομίλησε για την καθιέρωση της Θεομητορικής εορτής. Πρόκειται για μία από τις νεώτερες εορτές της Παναγίας η οποία καθιερώθηκε ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης.

  Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μία θαυματουργή πηγή έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης προς την πύλη της Σηλυβρίας. Το 474 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ο Θραξ ανήγειρε προς τιμή της Παναγίας περικαλλή ναό πλησίον της πηγής, το ιαματικό νερό της οποίας είχε θεραπεύσει πολλούς ασθενείς. Θρυλείται ότι μεταξύ των αποθεραπευθέντων ασθενών ήταν και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος για να τιμήσει την Παναγία έκτισε την εκεί μονή της Ζωοδόχου Πηγής από τα οικοδομικά υλικά που περίσσευσαν από την ανέγερση της Αγίας Σοφίας.


Pin It