Στον Πολυαρχιερατικό Εόρτιο Εσπερινό, που τελέσθηκε απόψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , ο οποίος και ομίλησε ως εξής:
“Αντιπελάργησε και πάλιν απόψε ο λαός της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, με εκδηλώσεις τιμής και αγάπης για τις πολλές ευεργεσίες του, προς το φύλακα-άγγελό του, τον προστάτη και Έφορό του, τον Άγιο Δημήτριο, τον Μεγαλομάρτυρα.
Με την παρουσία του την πολυπληθή το πρωί, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και αργότερα, στις οδούς της πόλεως, όταν εξήλθε η Λάρνακα με τα Μυρόβλυτα Λείψανα του, συνοδευομένη με την εφέστια Εικόνα του περικαλλούς και αυτοκρατορικού αυτού Ναού, με επικεφαλής τη Θεομητορική Εικόνα της Παναγίας της “Επίσκεψης”, οι οποίες επιδαψίλευσαν στους πιστούς, που με δάκρυα, με αρώματα, με άνθη και θυμιάματα τις υπεδέχθησαν, πολλή χάρη και ευλογία.
Σας ευχαριστούμε, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, όλοι οι εδώ συνευχόμενοι αδελφοί Άγιοι Αρχιερείς, διότι με την κατά πάντα ευγενική πρόσκλησή σας εδώσατε και σε μας την ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα, αλλά και να ζήσουμε και να βιώσουμε, αυτή τη χαρά και να συμμετάσχουμε στις λαμπρές αυτές Πνευματικές Εκκλησιαστικές Εκδηλώσεις και να λάβουμε πλησμονή Αγιασμού και Ευλογιών από την Παναγία μας και τον Άγιο Δημήτριο..
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, Εκπρόσωπε της Κυβερνήσεως, αγαπητοί μου Χριστιανοί, φιλόθεοι και φιλακόλουθοι,
μας καλεί απόψε ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος από τους Αγγέλους με επαίνους τιμάται και από τους ανθρώπους με ύμνους δοξάζεται, όπως λέει ο ιερός Υμνογράφος, να κατέλθουμε στην Κρύπτη του Μαρτυρίου του και να προσκυνήσουμε τον τάφο του.
Θέλει να μας διδάξει για τη μαρτυρία και για το μαρτύριο!
Για τη μαρτυρία, ως αλήθεια της ζωής, που τόπος της είναι το Θυσιαστήριο, και για το μαρτύριο, ως την ενδιάθετη μαθητεία στο Σώμα του Χριστού, αφού ο Άγιος Δημήτριος, αλλά και οι άλλοι Άγιοι της πίστεώς μας, δηλώνουν κατηγορηματικά την κοινωνία των Χριστιανών, ως μελών του Σώματος του Χριστού.
Ο λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος του Χριστού, δεν ήταν μόνο μήνυμα, που έπρεπε να διαδοθεί, και Ευαγγέλιο, που έπρεπε να διδαχθεί στον κόσμο, ήταν μια πρόσκληση για μια νέα κοινωνία, που εισήλθε στη ζωή της ανθρωπότητος και της οποίας το πολίτευμα δεν είναι στη γη, αλλά στον ουρανό!
Η αγνώστου συγγραφέως “Προς Διόγνητον Επιστολή” είναι πολύ χαρακτηριστική για να διαβεβαιώσει τι είμαστε εμείς οι Χριστιανοί, τι είναι η μαρτυρία και τι το μαρτύριο στη ζωή μας: “Εμείς οι Χριστιανοί ζούμε σε αυτό τον κόσμο, που, όμως, είναι αποικία του ουρανού στη γη, ζούμε εδώ, αλλά είμαστε πάροικοι, αλλού είναι το πολίτευμά μας, αλλού είναι η πατρίδα μας, αλλού είναι η αναφορά μας, αλλού είναι ο Πατέρας μας, προς τον οποίο προσβλέπουμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας και χάριν του Οποίου στη Βαπτισματική μας ομολογία είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαρνηθούμε τα πάντα, τον εαυτό μας, τον κόσμο, τους οικογενείς μας, να απαρνηθούμε ό, τι έχει σχέση με τη ματαιότητα και την απατηλή λαμπρότητα της καθημερινότητός μας”!
Ο Άγιος Δημήτριος ακολούθησε αυτόν το δρόμο, δεν απέστη καθόλου, αλλά έμεινε εκεί πιστός, μέχρι τέλους, και όταν ήλθε η ώρα του μαρτυρίου απεδύθη τη χλαμύδα του Ρωμαϊκού στρατού, άφησε το σκήπτρο, και στο χέρι του κράτησε το σταυρό και πορεύθηκε προς τον ουρανό, για να πάει σ` εκείνη την πόλη, της οποίας πίστευε από την παιδική του ηλικία ότι ήταν παιδί πνευματικό.
Μας καλεί σήμερα ο Άγιος Δημήτριος να προσκυνήσουμε τη λάρνακα με τα μυρόβλυτα λείψανα του!
Αυτή είναι η δόξα των Αγίων, αυτή είναι και η δόξα της Εκκλησίας μας, ότι, δηλαδή, ο Χριστός άφησε εδώ τα ιερά τους λείψανα, για να αγιάζουν την ψυχή μας και τα σώματα μας.
Έγραψε ο συγγραφέας του Μαρτυρίου του Αγίου Πολυκάρπου ότι “όταν το σώμα του έπεσε στην πυρά, μοσχοβόλησε ο τόπος, ως αποπνέοντος λιβανωτού ή άλλου τινός εκ των τιμίων αρωμάτων” .
Έτσι και ο Άγιος Δημήτριος, όταν σε αυτό το χώρο, εδώ, στην Κρύπτη μαρτύρησε, λογχισθείς την πλευράν, όπως ο Χριστός, και το αίμα του πορφύρωσε το χώμα, από το οποίο πλάσθηκε και δημιουργήθηκε, για να γίνει πηλός και να δημιουργηθεί ο νέος Χριστιανός άνθρωπος, ο “καινός” άνθρωπος, ο άνθρωπος της αγάπης, της ειρήνης, της συμφιλίωσης, ο άνθρωπος του Θεού, ο άνθρωπος, που ανήκει σε αυτό το υπόλοιπο του κόσμου, που είναι η Βασιλεία του Θεού, που είναι η Εκκλησία Του, η οποία θα υπάρχει πάντοτε, έστω και αν ο κόσμος παρέρχεται, με αυτή την ευλογία δοξάστηκε και ο Άγιος Δημήτριος επί της γης.
Ως λιβανωτός αποπνέων ευωδίαν ή άλλο τι των τιμίων αρωμάτων μυρόβλυσαν τα λείψανά του και κάθε χρόνο, που αυτές τις ημέρες, με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ανοίγεται η λάρνακα, είναι το μύρο και η ευλογία του Αγίου διάχυτη!
Ευωδιάζει ο Ναός, ευωδιάζει η πόλη, ευωδιάζουν οι ψυχές των ανθρώπων, και όποιος αγγίξει αυτά τα ιερά Λείψανα αισθάνεται μέσα στην ψυχή του την ευλογία του Θεού και την παρουσία του Αγίου, που είναι συνοδοιπόρος του και συνοδίτης του στο δύσκολο δρόμο της σκληρής καθημερινότητος.
Ο Άγιος Δημήτριος στρατεύθηκε σ` αυτή τη μεγάλη μαθητεία και στρατεία των αγωνιστών του Χριστού!
Είναι δύο τόσο όμορφες λέξεις, που τις λησμονούμε, αλλά μας τις θυμίζει πάντοτε ο Απόστολος, μαθητεία και στρατεία!
Είμαστε μαθητευόμενοι στρατιώτες, όχι του χθες, αλλά του σήμερα, του αύριο!
Είμαστε μαθητευόμενοι στρατιώτες πάντοτε εμείς οι Χριστιανοί, γιατί έχουμε να φυλάξουμε μια μεγάλη κληρονομιά, έχουμε να φυλάξουμε την εθνική μας συνείδηση και την αγία Ορθόδοξη πίστη μας, με τα όπλα της πίστεως και της δικαιοσύνης!
Έχουμε να φυλάξουμε σ` αυτή την ευλογημένη Πατρίδα αυτή τη συνείδηση και αυτή την πίστη, που δεν μπορούν να διαχωρισθούν, γιατί πλάσθηκαν και ζυμώθηκαν μαζί, γιατί μαζί τους πλάσθηκε και ζυμώθηκε ο λαός μας, γιατί η παρουσία σας απόψε, το πρωί, στη λιτανεία χιλιάδων λαού, αύριο, αυτό περίτρανα αποδεικνύει και αυτή την απάντηση δίνει, ότι, δηλαδή, η Ορθόδοξη πίστη διαφυλάσσεται μέσα στην εθνική μας συνείδηση, και η εθνική συνείδηση στέκεται, γιατί υπάρχει η Ορθόδοξη Πίστη μας.
Γιατί, σε αυτή την ευλογημένη Πατρίδα, που φυλάσσει κόκκαλα ηρώων και λείψανα μαρτύρων και έχει ποτιστεί από την αρχαιότητα με ιδρώτα και αίμα, αγωνίες αγώνες, πάντοτε θα νικά ο μικρός Νέστωρ και θα καταπίπτει ο υπερόπτης και αλαζονικός Λυαίος!
Έχουμε, λοιπόν, αυτή την παρακαταθήκη, έχουμε αυτή τη μεγάλη περιουσία να διαφυλάξουμε, γιατί οι Άγιοι της πίστεώς μας και ο Άγιος Δημήτριος δεν είναι μόνο φύλακες της πίστεως, αλλά είναι και φύλακες του Έθνους μας!
Ο Άγιος Δημήτριος έζησε αιώνες πριν σε αυτή την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι μεν φύλακας της πίστεως μας, αλλά οσάκις η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς χρειάστηκαν τη βοήθειά του, χρειαστήκατε τη βοήθειά του, σ` εκείνον απευθυνθήκατε, εκείνον παρεκάλεσαν οι πατέρες μας, αυτόν παρακαλούμε σήμερα, αυτόν παρακαλούν σήμερα τα παιδιά μας, να είναι προστάτης και φύλακας της ζωής τους.
Ο Μέγας Βασίλειος και οι άλλοι Καππαδόκες Πατέρες έγραψαν ότι οι Άγιοι της εποχής τους ήταν πύργοι υψηλοί, φύλακες εκείνων των πόλεων, που προστάτευαν, με την προσευχή τους και τα ιερά τους λείψανα, τα κάστρα, τα σπίτια και τις ψυχές του λαού του Θεού.
Έχουμε, λοιπόν, μια μεγάλη κληρονομία και αυτή την κληρονομία απόψε ο Άγιος Δημήτριος μας καλεί να δώσουμε όρκο πίστεως ότι θα την διαφυλάξουμε, με το μαρτύριο και τη μαρτυρία της ζωής μας!
Γιατί, οι διωγμοί στην Εκκλησία δεν ήταν μόνο τότε, ήταν πάντα στο διάβα των αιώνων και θα ευρίσκονται πάντοτε στη ζωή των ανθρώπων. Γιατί δεν είναι μόνο οι αρχαίοι ειδωλολάτρες, είναι και τα σύγχρονα ρεύματα…
Ποιός ξέρει τι μηνύματα θα έλθουν αύριο στη ζωή μας και την πατρίδα μας, που θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεθεμελιώσουν ιδανικά και αρχές, που θα θέλουν να συντρίψουν ό, τι οι πρόγονοί μας με ιδρώτα και αίμα δημιούργησαν, διέσωσαν και διεφύλαξαν, που θέλουν να πάρουν αυτή τη σκυτάλη από τα χέρια μας και από τα χέρια των παιδιών μας και να την παραδώσουν σε αλλότρια χέρια..
Η Εκκλησία, λοιπόν, η οποία και σήμερα πρέπει να δώσει τη μαρτυρία του λόγου της, ενός λόγου παραμυθητικού και ιαματικού, αλλά ταυτόχρονα και ενός λόγου παρρησιαστικού για την αλήθεια, η Εκκλησία και σήμερα, με επικεφαλής τον Άγιο Δημήτριο τον Μεγαλομάρτυρα, από εδώ, από την ιστορική αυτή πόλη της Θεσσαλονίκης, πορεύεται ανάμεσα στο λαό μας, προσεύχεται για το λαό μας, προσεύχεται για σας, θεραπεύει τις ανάγκες σας τις καθημερινές, όπου χρειάζεται, και στέκεται αυτή, φύλακας άγγελος αυτών των ιδεωδών και αυτών των ιδανικών, και καλεί όλους σας να συστρατευθείτε σε αυτή της την προσπάθεια, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας συνείδηση, αλλά και την Ορθόδοξη Πίστη μας.
Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
ο λαός του Θεού απόψε προσεύχεται, προσεύχεται μαζί μας!
Στα μάτια του βλέπουμε την αλήθεια, στα μάτια του βλέπουμε την αναζήτηση της ελπίδος. Ιδιαίτερα στα μάτια των νέων ανθρώπων και των παιδιών μας, βλέπουμε λόγο, που απευθύνεται προς εμάς και μας καλεί να απλώσουμε τα χέρια μας , να κρατήσουμε τα χέρια τους και να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά σήμερα στη ζωή τους, στις ελπίδες τους, στα όνειρά τους, στις προσδοκίες τους.
Έχουμε ιερό χρέος, αγαπητοί μου αδελφοί, να το πράξουμε, πρέπει να το πράξουμε με όποια θυσία, με όποιο κόστος!
Να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά, που είναι συνηλικιώτες του Αγίου Δημητρίου, και να τους δώσουμε τη δύναμη σε αυτό τον κόσμο, που τόσο σπαράσσεται, που τόσο κλυδωνίζεται, να δίνουν κάθε μέρα τη μαρτυρία περί της εν αυτοίς ελπίδος, τη μαρτυρία της ζωής, τη μαρτυρία του Χριστιανού, τη μαρτυρία του Έλληνα, τη μαρτυρία εκείνου, που είναι έτοιμος, όπως ο Άγιος Δημήτριος, να θυσιασθεί για την αγάπη του Χριστού.
Παναγιώτατε,
αύριο μαζί με τη γενέθλιο ημέρα του Αγίου Δημητρίου είναι και η προσωπική σας γενέθλιος ημέρα! Και εξ ονόματος των αδελφών Αρχιερέων, των συνευχομένων, του πιστού λαού και του ιερού Κλήρου, ευχόμεθα από καρδίας τα έτη σας να είναι πολλά, υγιεινά και ευλογημένα!
Να συνεχίσετε να ποιμαίνετε το λαό του Θεού με την ίδια δύναμη και το ίδιο πνευματικό σθένος και να περικοσμείτε αυτό τον ιστορικό Θρόνο, της συμβασιλευούσης πόλεως της Θεσσαλονίκης, οι βάσεις του οποίου εδράζονται στη περί του Ησυχασμού διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, οι βραχίονες του οποίου στηρίζονται στην πατερική Θεολογία Συμεών του Θεσσαλονίκης και η ακτινοβολία του οποίου διαλάμπει στα πέρατα της γης, με τη διδασκαλία των αυταδέλφων Ιεραποστόλων Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Να ζήτε και να μακροημερεύετε!
Να χαίρεσθε, ως νεόφυτα ελαιών κύκλω του Θυσιαστηρίου, τους Ιερείς, τους Διακόνους σας, τα Μοναχικά Τάγματα και τον πιστό λαό του Θεού, που σας αγαπά, σας σέβεται, σας τιμά, και στο πρόσωπό σας βλέπει τον καλό ποιμένα και το στοργικό πατέρα!
Μακεδόνες Θεσσαλονικείς, τίμιοι και άγιοι απόγονοι του Αλεξάνδρου και του Δημητρίου, και όσοι παρεπιδημούντες προσκυνητές, Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Μεταφέρω σε όλους σας την ευλογία της Παναγίας μας από το ιερό νησί της Τήνου και εύχομαι να σας σκεπάζει και να σας ευλογεί κάτω από το Ωμοφόριό Της, και την Πατρίδα μας και τα παιδιά μας! Αμήν!”
Μετά το πέρας του Εσπερινού, στον οποίο παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Ίων Αμανατίδης, εκπροσωπών την Κυβέρνηση, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κα Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής και εκατοντάδες πιστοί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολιτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος (Χρυσοφάκη)


Ιερά Μητρόπολις Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου
Διεύθυνση: Στ. Βαφιαδάκη 2 Ερμούπολη, Σύρος 84100 Ελλάδα
Email: imsyrou@gmail.com, website: https://imsyrou.gr
Τηλέφωνο: +30 22810-82582, Φαξ : +30 22810-81553

 

Please fill the required field.
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-rontis.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-rontis.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image07.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image07.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image05.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image05.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image03.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image03.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image08.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image08.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image06.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image06.jpg?width=122&height=100
Please fill the required field.
© Copyright 2024 Ιερά Μητρόπολις Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου Back To Top