PDF

Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού, της Προστάτιδας του νησιού  μας Μεγαλόχαρης και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Δωροθέου Β΄, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ανώτερου Κατηχητικού Σχολείου Τήνου, με υπεύθυνο τον Κατηχητή τους π. Στυλιανό Τουφεκλή, τον π. Πέτρο Μεταλλινό και ορισμένους γονείς, πραγματοποίησαν την από τριακονταετίας (1983) καθιερωμένη ετήσια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή τους.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως και τις 21 Ιουνίου στη Πελοπόννησο.

Κατ’ αυτήν τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιερά προκυνήματα, μονές, ιστορικούς, αρχαιολογικούς και φυσικούς χώρους της Πελοποννήσου.

Επισκέφθηκαν τα μαρτυρικά Καλάβρυτα και τις ιερές μονές του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας. Γνώρισαν την ιστορία τους και το ρόλο που έπαιξαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Προσκύνησαν ιερά λείψανα αγίων και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Έψαλλαν την παράκλησή της, δέχθηκαν τη φιλοξενία των μοναχών και γεμάτα από εθνικοθρησκευτικό ενθουσιασμό ξεκίνησαν για την Πάτρα.

Στην Πάτρα επισκέφθηκαν το μεγαλόπρεπο ναό του Αγίου Ανδρέα, προσκύνησαν την αγία του κάρα, τον τάφο και στη συνέχεια αφού είδαν τα αξιοθέατα της πόλης αναχώρησαν για την αρχαία Ολυμπία με τους αρχαιολογικούς της χώρους, το στάδιο στο οποίο έτρεξαν αγώνα δρόμου και το μουσείο με τα αξιόλογα εκθέματα. Εκείνο που εντυπωσίασε τα παιδιά ήταν το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη.

Επόμενος σταθμός της εκδρομής, ο ναός της αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Αρκαδίας με τα 17 δένδρα στη σκεπή και ο οποίος αποτελεί μοναδικό φαινόμενο. Ο ναός αυτός είναι εκπλήρωση αιτήματος από το Θεό προς την αγία, όταν αυτή του ζήτησε κατά την ώρα του μαρτυρίου της το σώμα της να γίνει ναός, το αίμα της ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα. Ο αριθμός 17 αντιστοιχεί στην ηλικία της.

Στην Καλαμάτα προσκύνησαν τον ιστορικό ναό της Υπαπαντής, των Αγίων Αποστόλων από τον οποίο ξεκίνησε η επανάσταση στις 23 Μαρτίου του 1821 και στον οποίο τελέσθηκε η πρώτη δοξολογία σε ελέυθερο Ελληνικό έδαφος μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος δέχθηκε τα παιδιά με αγάπη και τους μίλησε και αφού δέχθηκαν τις ευλογίες του αναχώρησαν για τα σπήλαια του Δυρού.

Στο Δυρό τα παιδιά έμειναν έκθαμβα από την ομορφιά των σπηλαίων, μοναδικά στον κόσμο. Γνώρισαν την ιστορία τους, θαύμασαν τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και εντυπωσιάστηκαν στο άκουσμα ότι για να δημιουργηθεί ένας πόντος, απαιτούνται 100 χρόνια.

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν τη Σπάρτη, γνώρισαν τα αξιοθέατα της πόλης και στην συνέχεια ανέβηκαν μέχρι την κορυφή των κάστρων τόσο του Μυστρά όσο και της Μονεμβασιάς. Θαύμασαν τα επιβλητικά τους τείχη, τους ναούς και τα υπόλοιπα αξιοθαύμαστα των δύο αυτών αρχαίων πόλεων.

Τελευταίοι σταθμοί της εκδρομής, α) η ιερά μονή της Παναγίας Μαλεβή, από το εικόνισμα της οποίας αναβλύζει μύρο και μπροστά στο οποίο τέλεσαν ιερά παράκληση. Στα παιδιά εκτός από το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα δόθηκαν σαν ευλογία από ένα εικόνισμα της Παναγίας και άγιο μύρο. β) ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας και η ιερά μονή του οσίου Παταπίου στο Λουτράκι. Προσκύνησαν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας, το λείψανο του αγίου Παταπίου και την κάρα της αγίας Υπομονής.

Με αυτές τις ευλογίες και ευχαριστίες προς τον Τριαδικό Θεό, την Παναγία μητέρα του και προς όλους εκείνους οι  οποίοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής αυτής, ιδιαιτέρως στη Διοικούσα το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Επιτροπή, η οποία παρά την οικονομική κρίση συνέβαλε και πάλιν οικονομικώς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Δωρόθεο Β’, ο οποίος επέτρεψε και ευλόγησε την πραγματοποίηση της εκδρομής. Με την ενέργειά του αυτή για άλλη μια φορά έδειξε τη μεγάλη του αγάπη και το ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Εμφανίσεις: 3837