PDF

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  -  ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ  ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙΚΟΥ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β΄  ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Ρ/ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΥΡΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ   
  

Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε την σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ερμουπόλεως να χορηγήσει μία άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικημάτων σε εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα.

Ως Πνευματικοί Πατέρες του ευλογημένου λαού της Ερμουπόλεως και της Σύρου δεν δικαιούμεθα να σιωπήσουμε μπροστά σε μία τέτοια αναχρονιστική απόφαση, η οποία καταργεί και αναιρεί την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, εξευτελίζει τη γυναικεία προσωπικότητα, υποβαθμίζει τον έρωτα σε μία ανούσια και άλογη οικονομική δοσοληψία, και απειλεί την ψυχική, και όχι μόνο, υγεία των νέων μας. 

Κρίνουμε ότι μία τέτοια έκδοση αδείας δεν συνάδει με την εικόνα της Ερμουπόλεως, πού όλοι μας μοχθούμε να δημιουργήσουμε και να διαφημίσουμε στα πέρατα του κόσμου, ως πόλη ευγενική, αρχοντική, φιλόξενη και αξιοπρεπή.

Μια τέτοια απόφαση, επίσης, θεωρούμε ότι προσβάλλει βαθύτατα την  αξιοπρέπεια της γυναίκας και ακυρώνει κάθε έννοια ισότητας, διαιωνίζοντας μια πρακτική γυναικείας εκμετάλλευσης, η οποία, σήμερα, δείχνει το πλέον αποκρουστικό της πρόσωπο στις γυναίκες  της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή πέφτουν στα δίχτυα αδίστακτων δουλεμπόρων !

Σε μια περίοδο ηθικής κρίσης, με το ανεμοσκόρπισμα της οικογένειας να απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας, με την υποβάθμιση κάθε συναισθήματος να ευτελίζει τις ανθρώπινες σχέσεις ,με την κυριαρχία της βίας, της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αναλγησίας  να δηλητηριάζει τη ζωή μας, η απόφαση να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας οίκου ανοχής στην πόλη μας πιστεύουμε ότι θα εντείνει τα ατομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και θα αποτελέσει εστία ηθικής μολύνσεως και πηγή φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Γι’ αυτό και θεωρούμε ανίσχυρο το περί διασφάλισης της υγείας των νέων μας επιχείρημα! Και τούτο, διότι αφ’ ενός μεν δεν υφίσταται  πρόβλημα σε τέτοια έκταση στο νησί μας, και αφ’ ετέρου διότι  έτσι παρουσιαζόμαστε  να ενδιαφερόμαστε  για τη σωματική υγεία των λίγων, πού εκουσίως  πάσχουν, αν πάσχουν,  αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τη σωματική αλλά και για την πνευματική και ψυχική υγεία των πολλών, ιδίως των νέων παιδιών, και την ηθική υγεία της κοινωνίας της πόλης μας.

Αλλά και μήπως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υφίστανται «οίκοι ανοχής», έχουν αυτοί μετατραπεί σε «κέντρα υγείας»; Δεν υπάρχουν προβλήματα; Η απάντηση είναι σαφής! Υπάρχουν και θα υπάρχουν!   

Το ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αποτελούν συντηρητικές υπερβολές αλλά μια ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας το αποδεικνύουν περίτρανα όχι μόνο οι αυστηρές προϋποθέσεις, πού από το νόμο απαιτούνται για την χορήγηση μιας τέτοιας άδειας, αλλά και το γεγονός ότι ήδη ενδιαφερόμενα πρόσωπα φέρονται αναμεμειγμένα σε ζημιογόνες για το κοινωνικό σύνολο δραστηριότητες.      

Με πλήρη συναίσθηση των υψηλών ευθυνών μας, έναντι Θεού και ανθρώπων, και των υποχρεώσεών μας ως Ποιμένων πνευματικών και Επισκόπων του Λαού, υπέρ των ψυχών του οποίου «Χριστός απέθανε», υπενθυμίζουμε ότι ο έρωτας είναι Δώρο Θεού και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα το δικαίωμα να τον εμπορεύεται, υπογραμμίζουμε την αντίθεσή μας προς την ληφθείσα απόφαση, παρακαλούμε τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών να μη χορηγήσει την άδεια και καλούμε κάθε υπεύθυνο πολίτη της πόλης μας να αρνηθεί την ενοικίαση του οικήματός του για την μετατροπή του σε « οίκο ανοχής » με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, « τριάκοντα ή τρισχιλίων αργυρίων"....

Εμφανίσεις: 5813