Την έκδοση, που επιτεύχθηκε χάρη στην φιλοπρόοδο διάθεση του δραστήριου Δημάρχου Εξωμβούργου, κ. Παναγιώτη Κροντηρᾶ, παρουσίασαν οι: Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Προκόπης Παυλόπουλος, Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Μάνος Συμεωνίδης, Ιστορικός Τέχνης, καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Παπαδάκης, Δημοσιογράφος, και Αντώνης Δελατόλλας, Δημοσιογράφος, εκδότης της Εφημερίδας «Ποντίκι».  

Την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη αεροπορικώς στη Μήλο και ετέλεσε τον Αγιασμό και τη θεμελίωση της νέας αποθήκης φυλάξεως του ξηρού Μπετονίτη της «S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.», στη θέση «Βούδια». Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«.......Αυτό το έργο, που σήμερα θεμελιώνουμε, με τις ευχές και την ευλογία της Εκκλησίας, αποτελεί όνειρο πολλών χρόνων και πολλών Μηλίων και θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαφύλαξη και διατήρηση του περιβάλλοντος σε αυτό το ωραίο «γλυπτό», που το χέρι του Θεού σχεδίασε στην φυσική ομορφιά της ευλογημένης Μήλου. Συγχαίρουμε την   «S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.» Μήλου, που, εκτός των άλλων, επιτελεί στη Μήλο ένα μεγάλο κοινωνικό έργο, προσφέροντας εργασία σε τόσους ανθρώπους, που σας βλέπω εδώ συγκεντρωμένους και στα τίμια πρόσωπά σας διακρίνω καλούς κοινωνικούς εργάτες και ευλογημένους οικογενειάρχες. Συγχαίρουμε, επίσης, την επί τιμή Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τους Γενικούς Διευθυντές, και το Διευθυντή Παραγωγής μπετονίτη και τοπικών υποθέσεων, κ. Αθανάσιο Κεφάλα, και ευχόμαστε σύντομα να είμαστε πάλι εδώ για να το εγκαινιάσουμε...»

Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Μήλου, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών καθώς και τα επιτελικά στελέχη της Εταιρείας. 

Μετά τον αγιασμό στο χώρο εκσκαφής ο Σεβασμιώτατος έθεσε το θεμέλιο λίθο, επί του οποίου εχάραξε το πρωτοχριστιανικό σύμβολο των Κατακομβών της Μήλου «ΙΧΘΥΣ», και ευχήθηκε στους εργαζόμενους και σε όλους τους παρισταμένους καλές εορτές. 

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας μετέβη ακτοπλοϊκώς στη Σίφνο, όπου εχοροστάτησε ενωρίτερα στον Εσπερινό στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος, στην Ενορία του Αρτεμώνα.

Προ του πέρατος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του πρός τό πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία των ι.εικόνων και των λειψάνων των αγίων για τη ζωή των Χριστιανών και της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, η Λυκειάρχης Φιλόλογος κα Αικατερίνη Καραγιάννη-Λεμπέση, πολύτιμη συνεργός στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σίφνο, όπως κατ’ έτος συνηθίζει, προσεφώνησε το Σεβασμιώτατο, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Και πάλι τα χαρμόσυνα και ελπιδοφόρα μηνύματα για τη σωτηρία μας, όλες αυτές τις μέρες μέχρι την εορτή των Χριστουγέννων, θα ηχούν στα αυτιά μας, μέσω των ιερών υμνογράφων της Εκκλησίας μας....Κι’ έρχεσθε Σεις απόψε, Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας, αστέρι λαμπερό στον πνευματικό ουρανό μας.....για να μας δώσετε δύναμη, ώστε με ταπείνωση, αγάπη και καθαρή καρδιά να φτάσουμε στη Βηθλεέμ....Υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα χαράς τη σεπτή Σας Σεβασμιότητα....Η τοπική κοινωνία αγάλλεται και χαίρει με την αποψινή παρουσία Σας εδώ....Ειλικρινά χαιρόμαστε, γιατί γνωρίζουμε τις εργώδεις και ακαταπόνητες προσπάθειές Σας για την καλλιέργεια της ενότητας και της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων.....Την πόρτα της καρδιάς Σας και της Μητροπόλεώς Σας τη νοιώθουμε ανοιχτή και Σας αισθανόμαστε, όπως αισθάνεται κανείς μέσα στη σχέση ‘πατέρα-υιού’.....Να προσεύχεσθε για όλους μας και να ξέρετε ότι η τοπική κοινωνία του Αρτεμώνα, μαζί με τους πάντα άξιους αγωνιζόμενους ιερείς της, προς πείσμα των καιρών και παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα, είναι αναλλοίωτα δεμένη με την Εκκλησία, και πανίσχυρα και διαχρονικά....». Τέλος, σε ανάμνηση της επισκέψεώς του, του προσέφερε πήλινο χειροποίητο σκεύος.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος εχοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον κατάμεστο από πιστούς εορτάζοντα Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας, παρουσία σύμπαντος του ι.Κλήρου της Σίφνου.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του προσωπικού χαρίσματος κάθε ανθρώπου, ώστε να καθίσταται ωφέλιμος και στην κοινωνία και στην Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι:

«.........Ο Άγιος Σπυρίδων, παρ’ ότι απλούς και κατ’ άνθρωπον χωρίς λιπαρή θεολογική μόρφωση, αξιοποιώντας τα εσωτερικά πνευματικά χαρίσματα, που του χάρισε ο Θεός, κατόρθωσε και τον Άρειο να καταισχύνει και την Ορθοδοξία να στηρίξει, αλλά και να βρει τόση χάρη από το Θεό, ώστε το ιερό του λείψανο να παραμένει έπειτα από εκατοντάδες χρόνια και μέχρι σήμερα άφθιτο στο ευλογημένο νησί της Κέρκυρας».

Μετά το πέρας του Εσπερινού, στη μικρή δοχή, που παρέθεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σίφνου στο παρακείμενο του Ναού Πρεσβυτέριο, ο μαθητής Χριστόφορος Βασιλείου Κόμης προσέφερε στο Σεβασμιώτατο πήλινο σκεύος παραδοσιακής Σιφναϊκής τέχνης, με παραδοσιακά γλυκά του νησιού και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του.

Το βράδυ επέστρεψε στη Μήλο και την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, ιερούργησε εν πληθούσῃ εκκλησία στον εορτάζοντα Ενοριακό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Τριοβασάλου και προέστη της λιτανεύσεως της εικόνας του Αγίου.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, είπε:

«....Ὁ Ἅγιος Σπυρίδων σεβάστηκε και το ανθρώπινο πρόσωπο και τον άνθρωπο. ‘Εζησε μιαν ασκητική ζωή και δεν επέτρεψε καμία λιπαρότητα της καθημερινότητας να πλεονάσει στο σώμα και τη ζωή του, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα με φιλανθρωπία αποδέχεται τα αιτήματα χιλιάδων προσκυνητών του ιερού του λειψάνου και παρακαλεί το Θεό για τη λύση κάθε ασθενείας και προβλήματος,σωματικού και ψυχικού ...».

Τόσο στη Σίφνο, όσο και στη Μήλο, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε και συνομίλησε με τους ιερείς και τους ευχήθηκε δύναμη και υγεία για τις εορτές και τους προέτρεψε να επιτελέσουν με τάξη και λαμπρότητα τις ιερές Ακολουθίες των εορτίων ημερών, που έρχονται.

Την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ιερά νήσο Τήνο, όπου και προήδρευσε σε Συνεδρίαση της Διοικούσας το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Επιτροπής.

Στη συνέχεια, εν πληθούση Εκκλησία, εχοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ι.Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως Τήνου. Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της αληθινής ελευθερίας, που δεν δεσμεύει τον άνθρωπο, που τον κάνει να νοιώθει ελεύθερος, ακόμα και όταν πολιορκείται από πειρασμούς και προβλήματα. «.....Ο Άγιος Ελευθέριο», τόνισε, «που επαξίως έφερε το όνομα Ελευθέριος, μας προβάλλει την κατά Θεόν ελευθερία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου, την ελευθερία από τα πάθη και τις αδυναμίες μας...».

Την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, κατά τή διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στην περιοχή Λαζαρέττα της Σύρου, ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, Αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗ, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος, απένειμε σε δύο τρίτεκνες μητέρες βοήθημα 1.800 € για το β΄ εξάμηνο του 2007, ενέργεια, που εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά, ύστερα από σχετική πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄.   

Το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, το πρωί, ο Σεβασμιώατος ετέλεσε τα Θυρανοίξια Παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης, στην περιοχή Βρύση, στη Μύκονο, όπου, παρά την καταρρακτώδη βροχή, συνέρρευσε πλήθος Μυκονίων. Στην σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους κτήτορες του Παρεκκλησίου και τους παρισταμένους πιστούς, υπογραμμίζοντας ότι κάθε Εκκλησάκι είναι λιμάνι απάνεμο ψυχών, τιμής των Αγίων, τόπος προσευχής των κτητόρων και μνήμης των προγόνων τους, και τους ευχήθηκε τα δέοντα για τις άγιες ημέρες.

Την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ι.Ναό Παναχράντου πόλεως Μυκόνου, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Μοδέστου, όπου φυλάσσεται η εικόνα του Αγίου, τον οποίο ιδιαιτέρως τιμούν και ευλαβούνται οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί της Μυκόνου και τα μέλη του Γεωργοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. Στην ομιλία του προς το πλήθος των πιστών, που είχε κατακλύσει το Ναό, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής Περικοπής της ημέρας και με την αφορμή αυτή κάλεσε τους πιστούς να αποδέχονται ευπρόσδεκτα την πρόσκληση του Θεού, συμμετέχοντας στο Μυστήριο της Ζωής. Αναφερόμενος στην Πανήγυρι του Αγίου Μοδέστου, τόνισε ότι η συνέχιση αυτών των ωραίων και ιερών τοπικών παραδόσεων, μέσα στο λειτουργικό και ιστορικό χρόνο από γενιά σε γενιά, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία, με τα οποία τροφοδοτείται ο κοινωνικός ιστός, ώστε να παραμένουν ζωντανές οι ιερές παραδόσεις, που στηρίζουν την οικογένεια και την κοινωνία. Τέλος, εκάλεσε όλους να συμμετάσχουν στις ιερές Ακολουθίες του Δωδεκαημέρου και ευχήθηκε στους Γεωργοκτηνοτρόφους της Μυκόνου εύκρατο και δημιουργικό το ανατέλλον έτος.

Στη συνέχεια, προέστη της λιτανείας της εικόνας του Αγίου Μοδέστου στα Γραφικά δρομάκια της πόλεως Μυκόνου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην Ερμούπολη και παρέστη στη Χριστουγεννιάτικη Εορτή των Χριστιανικών Νεανικών Ομάδων των Ενοριών της Σύρου, στο κατάμεστο από γονείς και παιδιά ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» την οποία παρηκολούθησαν και οι τα πρώτα φέροντες της νήσου. Στο τέλος της νεανικής αυτής εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη προσλαλιά του, αφού συνεχάρη τους Κατηχητές και τα παιδιά για  το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «......Στον ευλογημένο τόπο, που ζούμε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τα παιδιά να αθληθούν στο σώμα και στο πνεύμα τους και να απομακρυνθούν έτσι από φθοροποιές επιδράσεις. Μεταξύ αυτών είναι και οι Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, που πάντα με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των γονέων, προσπαθούν να ενσταλάξουν μέσα στην ψυχή των παιδιών το λόγο του Ευαγγελίου, χρήσιμο και πολύτιμο εφόδιο για την παραπέρα ζωή τους...,, και ευχήθηκε σε όλους δημιουργικό και ειρηνικό το νέο έτος. Τα παιδιά του προσέφεραν ανθοδέσμη και του εξέφρασαν τις ευχές τους για την συμπλήρωση 6 ετών Αρχιερατικής Διακονίας του.  

Προς την εκδήλωση μηνύματα μηνύμτα απέστειλαν οι Βουλευτές Κυκλάδων κα Άρια Μανούσου και κ. Παναγιώτης Ρήγας.

Στο μήνυμά της, η Βουλευτής κα. Άρια Μανούσου τονίζει: «.......Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και σαν γονιός για τις προσπάθειες, που καταβάλλετε όλοι μαζί σαν ομάδα, για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, για τις ιδέες, τα ιδανικά και τη βαθειά πίστη, που πρέπει να έχουν στην ψυχή τους.....»

Ο  Βουλευτής κ. Παναγιώτης Ρήγας στο μήνυμά του αναφέρει: «...... Σεβασμιώτατε, αφού σας συγχαρώ για το σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό σας έργο, σας παρακαλώ να διαβιβάσετε στους νέους και στις νέες των Χριστιανικών Κοινοτήτων της Σύρου τις πιό θερμές μου ευχές...» 

Σήμερα, Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» της Ερμουπόλεως, θα παρουσιάσει τη Χριστουγεννιάτικη Εορτή του ο Παιδικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, με την επωνυμία «ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», που στεγάζεται στην Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας Κινίου, και από εφέτος επεκτάθηκε σε μία επιπλέον αίθουσα, λόγω της πληθώρας των αιτήσεων, που υποβλήθηκαν.

Σήμερα,  Δευτέρα, 17η Δεκεμβρίου, και  ώρα 7 μ.μ., θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, ο οποίος, ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, θα μεταδοθεί από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την 18η Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 165 χρόνια από το γεγονός της θαυμαστής διασώσεως της αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης από τα χέρια  επιδόξου ληστή, το 1842, στη θέση «Ευαγγελιστράκι» της περιοχής Υστερνίων της ιεράς νήσου Τήνου.

 Το πρωΐ της Τρίτης, 18ης Δεκεμβρίου, η αγία Εικόνα λιτανευτικώς και με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα θα μεταφερθεί στο «Ευαγγελιστράκι» και παραμείνει εκεἰ μέχρι του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, κατά τήν οποία θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος, οπότε διά της αυτής Εκκλησιαστικής τάξεως θα επιστρέψει στον πάνσεπτο Ναό του Ιερού Ιδρύματος.  

Το εσπέρας της Τρίτης, 18ης Δεκεμβρίου, θα τελεσθεί στον Ναό της Παναγίας η ολονυκτία του μηνός Δεκεμβρίου, από ώρας 9ης μ.μ., κατά την οποία θα ψάλλει ο χορός των Μοναζουσών-Προσκυνητριών από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης.  

Την Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει σε Ναό της Ερμουπόλεως.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβος Σέττας περιοδεύει τις Δυτικές Κυκλάδες και διακονεί το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, αρχής γενομένης από την Σίκινο και την Φολέγανδρο.

Προς τον ίδιο σκοπό, αφίχθη εκ Μυκόνου στην Ερμούπολη ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, ο οποίος, συνεπικουρών τούς  κατά πάντα ικανούς Πνευματικούς της Σύρου, την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, διακόνησε το Μυστήριο της ι. Εξομολογήσεως στους Ιερούς Ναούς Αναστάσεως, Αγίου Νεκταρίου, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου, όπου προσήλθαν κυρίως οι ακροατές  των Αγιογραφικών Κύκλων της Σύρου. 

Μεταξύ των άλλων φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο παρακλητικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου για την επιχορήγηση της φιλοτέχνισης αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με την Ερμούπολη, που τον φιλοξένησε ως πρόσφυγα και τον μόρφωσε στο ιστορικό της Γυμνάσιο, περιλαμβάνεται και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΘΕΟΓΝΩΣΙΑ», μερίμνη της δραστήριας Υπευθύνου του κας Ευσταθίας Μάϊνα, εξέδωσε καλαίσθητο Ημερολόγιο του έτους 2008, κατακοσμημένο με εικόνες από Ναούς της Σύρου.    

Ιερά Μητρόπολις Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου
Διεύθυνση: Στ. Βαφιαδάκη 2 Ερμούπολη, Σύρος 84100 Ελλάδα
Email: imsyrou@gmail.com, website: https://imsyrou.gr
Τηλέφωνο: +30 22810-82582, Φαξ : +30 22810-81553

 

Please fill the required field.
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-rontis.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-rontis.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image07.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image07.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image05.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image05.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image03.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image03.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image08.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image08.jpg?width=122&height=100
images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image06.jpg#joomlaImage://local-images/stories/xorigoi/130x100-toheight-90-image06.jpg?width=122&height=100
Please fill the required field.
© Copyright 2024 Ιερά Μητρόπολις Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου Back To Top