Την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, μετέβη στον ΠΕΙΡΑΙΑ, και συνιερούργησε μετ’ άλλων Αρχιερέων στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος, επί τη εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου, κατά τήν οποία άγει τα Ονοματήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, προς τον οποίο και ευχήθηκε τα δέοντα, ανταποδίδων παρόμοια επίσκεψή του στη Σύρο.
Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, το απόγευμα προέστη κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον ιστορικό Ι.Ναό του Αγίου Νικολάου «των πτωχών», στην Άνω Σύρο, στον οποίο οι γυναίκες των Ναυτικών τελούν την ετήσια πανήγυρή τους.
Στη συνέχεια, εχοροστάτησε, με τη συμμετοχή σύμπαντος του ιερού Κλήρου της Σύρου, κατά τον Μέγα Εόρτιο Εσπερινό στον περικαλή, περίλαμπρο και κατάμεστο από πιστούς Ι.Ναό του Πολιούχου και Εφόρου Ερμουπόλεως Αγίου Νικολάου, προ του πέρατος του οποίου τίμησε με το Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Βαρδάκειου και Πρώιου» Γ. Νοσοκομείου Σύρου, τους Τραυματιοφορείς, τους Οδηγούς και τον Τομέα ΕΚΑΒ Σύρου.
Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, προεξήρχε της Λειτουργικής Προσευχής στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, η οποία μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της ΕΤ 3, παρουσία του Εξοχωτάτου Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, τ?ν Βουλευτών Κυκλάδων κ.κ. Παναγιώτη Ρήγα, Γ. Παπαμανώλη και Ιω. Βρούτση, των τριών Δημάρχων της Σύρου, Ερμουπόλεως κ. Ιω. Δεκαβάλλα, Άνω Σύρου, κ. Φ. Ξαγοράρη, και Ποσειδωνίας, κ. Τζ. Μακρυωνίτη, του Επισκόπου των Ρκαθολικών Σύρου κ. Φραγκίσκου Παπαμανώλη, Δικαστικών Λειτουργών, Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων, των Προϊσταμενων όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Διοικητών της ΠΝΒ Σύρου και της 49 ΜΕ Σύρου, του κ. Διοικητή της Πυροσβεστικής, του κ. Λιμενάρχη Σύρου, του Διοικητή της Ναυτικής Ακαδημίας Συρου, του Κυβερνήτη της Π/Κ «ΣΤΑΡΑΚΗΣ», Προέδρων Συλλόγων και Σωματείων ως και Συνδέσμων Αποστράτων Αξιωματικών και των απομάχων Ναυτικών, και πλήθους πιστών.
Στη συνέχεια, προέστη λαμπράς λιτανευτικής πομπής της Εικόνος και του ι. Αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου
Στην Πλατεία Κανάρη, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε δέηση υπέρ των εν θαλάσση και ναυαγίω πνιγέντων και απωλεσθέντων ναυτικών και στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος έρριψε δάφνινο στέφανο στη θάλασσα στη μνήμη των εν θαλάσση πνιγέντων ναυτικών.
Η πομπή, εν μέσω πανηγυρικής ατμόσφαιρας, την οποία συνέθεταν οι συριγμοί της Π/Κ «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» και των ελλιμενισμένων πλοίων και τα ριπτόμενα φεγγαλικά, διήλθε το λιμάνι της Ερμούπολης και κατευθύνθηκε στην ιστορική Πλατεία Μιαούλη, όπου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε δέηση υπέρ των απανταχού Ναυτιλλομένων. Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Ερμουπόλεως κ. Ιω. Δεκαβάλλας απηύθυνε εόρτιο άγγελμα επί τη εορτή του Πολιούχου Ερμουπόλεως. Ακολούθως, ο Εξοχώτατος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μίλησε προς το λιτανεύον πλήθος, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στον εορτασμό του Πολιούχου της Ερμούπολης και αναφέρθηκε στη συμβολή της στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Νωρίς το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Πυραυλάκατο «ΣΤΑΡΑΚΗΣ», όπου έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα, προς τους οποίους ευχήθηκε να έχουν υγεία και καλούς και ειρηνικούς πλόες.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στή Μουσική Εκδήλωση, που η Ι. Μητρόπολη, στα πλαίσια του εορτασμού της ιεράς μνήμης του Πολιούχου Ερμουπόλεως και Προστάτου των απανταχού ναυτιλλομένων Αγίου Νικολάου διοργάνωσε μέ μεγάλη επιτυχία καί πρωτοφανή προσέλευση πλήθους πιστών και φιλομούσων, στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Πνευματική Μουσική Εκδήλωση, κατά την οποία ο γνωστός Καλλιτέχνης Μανώλης Μητσιάς παρουσίασε το έργο του Μάριου Τόκα «Θεογεννήτορ Μαρία» και η ENLIGHTENMENT CHAMBER ORCHESTRA, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημητρίου Παπαθεοδώρου, παρουσίασε τα έργα του MASSIMO DORELI «ULYSSES TALE» και «ISABEL», με τη συμμετοχή της ανδρικής πολυφωνικής Χορωδίας του Ναού και της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σύρου.
Τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στη ΜΥΚΟΝΟ, , όπου το απόγευμα θα χοροστατήσει κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ι.Ναό του Αγίου Παταπίου, στην Άνω Μερά, τον οποίο πολύ ευλαβούνται οι Μυκόνιοι.
Την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, θα ιερουργήσει στον ως άνω ιερό Ναό.
Την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον εορτάζοντα Ι.Ναό του Αγιου Σπυρίδωνος Χρουσσών ΣΥΡΟΥ .
Το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, το πρωί, θα ιερουργήσει στον ως άνω Ιερό Ναό και το απόγευμα θα πλεύσει προς ΠΕΙΡΑΙΑ.
Την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, το πρωί, αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, θα ιερουργήσει στον Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία Καρύτση, κατά την ετήσια εορτή του εν Αθήναις Συνδέσμου Συριανών, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταφέρεται, κατά το ?θος, από την Ερμούπολη η πρώτη και ιστορική εικόνα του Ναού.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Ερμούπολη, 24 Νοεμβρίου 2009